Gazi olaylarının yıldönümünde yürüyüş

Gazi olaylarının yıldönümünde yürüyüş
expand

Bugün İstanbul Sultangazi Gazi Mahallesi'nde 12 Mart 1995'de 17 kişinin hayatını kaybettiği olayların 15. yıldönümü. Binlerce kişi ölenleri anmak ve olayları protesto etmek amacıyla bir araya geldi.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Gaziosmanpaşa'nın Gazi Mahallesi'nde 15 yıl önce meydana gelen olaylarda hayatlarını kaybedenler, mezarları başında anıldı.

Gazi Mahallesi eski karakol önünde toplanan grup, olayları protesto amaçlı sloganlar atarak ve olayda ölenlerin fotoğraflarını taşıyarak İsmetpaşa Caddesi üzerinde gerçekleştirdikleri yürüyüşle Gazi Mezarlığı'na ulaştı.

Burada mezarlara karanfiller bırakan grup, daha sonra olayların ilk başladığı kıraathanenin kapısına da karanfiller bıraktıktan sonra olaysız şekilde dağıldı.

12 Mart 1995'te ne yaşandı?

12 Mart 1995'te İstanbul’da Alevilerin yoğun olarak yaşadığı Gazi Mahallesi'ndeki üç kahvehane ile bir işyeri aynı anda kimliği belirsiz kişilerce bir taksiden otomatik silahlarla açılan ateşle tarandı. Saldırılar sonucu Halil Kaya adlı bir vatandaş hayatını kaybederken, 25 kişi de yaralandı.

Saldırganlar olay yerinden uzaklaştıktan sonra gasp ettikleri taksinin şoförünü öldürüp, taksiyi ateşe verdiler ve kaçtılar.

Olayların ardından çok sayıda Alevi vatandaş, Gazi Mahallesi'nde toplandı, emniyet kuvvetlerinin olaya geç müdahale ettiklerini öne sürerek polis karakoluna yürüdü. Polis halkın üzerine ateş açtı. Açılan ateş sonucu Mehmet Gündüz adlı bir vatandaş yaşamını yitirdi, çok sayıda kişi de yaralandı.

Olaylar birbirini izledi

13 Mart günü olayı protesto etmek için İstanbul'un dört bir yanından gelen yaklaşık 15 bin kişi polis karakoluna tekrar yürüyüşe geçti, çevik kuvvet ve özel timlerle desteklenen polis tekrar gruba ateş edince çatışma başladı.

Çatışmalar sonunda 15 kişi hayatını kaybederken, aralarında gazetecilerin de bulunduğu birçok kişi yaralandı.

14 Mart günü de Gazi Mahallesi'nde konan sokağa çıkma yasağına rağmen olayların bir türlü yatıştırılamaması üzerine bölgeye askeri birlikler sevk edildi.

15 Mart'ta ise olaylar Ümraniye'ye sıçradı. Mustafa Kemal Mahallesi'nde çıkan olaylar 5 kişinin ölmesi ve 20'den fazla kişinin yaralanması ile sonuçlandı.

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow