Hükümetin Kürt açılımı yakında açıklanıyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kürt açılımı, HSYK ve katsayı kararı konusunda önemli açıklamalar yaptı. Konunun adına ne denirse densin Kürt meselesi konusunda çalışmaların başlatıldığını, tamamlandığını kamuoyuna açıklanacağını söyleyen Erdoğan, süreci farklı merkeze taşımak isteyenlere ise ''evet'' diyemeyeceklerini söyledi.
Başbakan Erdoğan, Suriye'ye hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Kürt açılımı
Erdoğan, Kürt açılımı konusunda, "Bir hafta önce MGK üyesi arkadaşlarımla bu konuda bir çalışma başlattık ve bu çalışmayı başlattıktan sonra da iç güvenlikte malum bu işin sorumlusu İçişleri Bakanlığımızdır. İçişleri Bakanlığımıza bu görevi verdik ve bütün ilgili bakanlıklarla İçişleri Bakanlığımız görüşmelerini yapıyor, yapacak. Hazırlıklarını yapacak. Kurumlarla yapacak. Bunda Genelkurmay'ıydı, MİT'di, vesaire, tüm bunlarla görüşmelerini yapmak suretiyle, bunun yanında bölge milletvekilleriyle görüşmelerini yapacak. Bize olgun, bu noktada belli bir hakikaten toparlamanın olduğu bir çalışmayı getirecek ve bunun üzerinde bizler nihai değerlendirmelerimizi yapacağız ve ondan sonra da bir söylem birliği içerisinde kamuya bunu açıklayacağız" dedi.
"Tabii şu anda çok kişiler çıkıyor konuşuyor, konuşmalı. Demokratik bir ülkedir herkes konuşabilir. Buna diyebilecek bir şeyimiz yok" diyen Başbakan, "Ben şahsen partimin milletvekillerinin bu söylem birliğini zedeleyecek açıklamalarda bulunmasına da ben doğrusu hoş bakmam. Çünkü bizim bir söylem birliği içerisinde olmamız lazım. Bugüne kadar ne çektiysek bu söylem birliğini bozacak ifadelerden çektik. Çünkü ifadede bir cümle bütün birlikteliğimizi, biliyorsunuz 'söz ola kestire başı' olur ki biz buna gitmek istemiyoruz" ifadesini kullandı.
Erdoğan, "Kürt sorununun çözümüne ilişkin son günlerde özellikle AK Parti milletvekillerinden bir dizi açıklama geldi. Özellikle bazı modellerin devletin zirvesinde ele alındığı yönünde açıklamalar vardı. 15 Ağustos'tan önce de hükümetin bu konuda bir paket ya da çözüme ilişkin yeni adımlar atabileceği yönünde yorumlar da var. Bu yönde bir çalışma var mı? Bu konuyla ilgili son durum nedir?" sorusunu şöyle yanıtladı:
"Kürt açılımı ile alakalı olarak gündeme getirilen konu bizim iktidarımız sürecisinde ele aldığımız bir meseledir. Bu, bizim partimizi kurduğumuz günden itibaren, eğer parti programımızı şöyle bir okuma imkanınız olursa, böyle bir fırsatınız olursa, orada bu konuyla ilgili çok açık, net 1.5 sayfalık bir açıklamayı göreceksiniz. Ben bunun adı üzerinde, başlık üzerinde konuşacak değilim.
Buna ister 'Kürt sorunu' deyin, ister 'Güneydoğu sorunu' deyin, ister 'Doğu sorunu' deyin, isterse yine son olarak adlandırılan 'Kürt açılımı' diyelim, ne dersek diyelim, bunun üzerinde bir çalışmayı başlattık. Nitekim 2005 yılında biliyorsunuz Diyarbakır konuşmam var. Diyarbakır konuşmamda bugün tartışılan birçok mesele o zaman tarafımdan dile getirildi. O zaman eleştirenlerin hepsi sağolsunlar aynı şeyleri konuşmaya başladılar. Siyasetçisi de aynı şekilde entellektüel kesimi de hepsi bunu konuşuyor.
Biz belli mesafeler aldık. Tabii biz siyasetçiler olarak nerede neyi yaptığımızı, kimle neyi yaptığımızı, yapmakta olduğumuzu açıklamak durumunda değiliz. Biz sadece sonucu konuşuyoruz. Ortada eserlerimiz var bizim. 'Bu eserler nedir?' dediğiniz zaman, kültürel sorunlarda neleri başardık? Ne deniliyordu? İşte televizyon, radyo, şu, bu falan konuşuluyordu. İktidarımız TRT Şeş olayını gerçekleştirmek suretiyle 24 saat bölge, bölge dışı, tamamen orada artık TRT yayın yapmaktadır ve bu yayında bir zenginlik söz konusudur. Her geçen gün de bu zenginlik artarak devam etmektedir. Daha sonra radyo devreye girmiştir. Bunu daha da geliştirme çalışmaları üzerinde duruyoruz."
"Bölgede görülmemiş yatırımlar yaptık"
Aynı şekilde üniversitelerde de çalışmaların başladığını hatırlatan Başbakan Erdoğan, Kürtçeyi öğrenmek isteyenler için üniversitelerde Kürt Dili ve Edebiyatı bölümlerinin ihdas edildiğini söyledi.
"Arkadaşlar, bunlar kendiliğinden olmadı" diyen Erdoğan, bu adımların AK Parti iktidarının ilgili kurumlarla görüşmeler yapmak suretiyle attığı adımlar olduğunu ifade etti.
Bu adımları atmaya devam edeceklerini vurgulayan Erdoğan, hükümet olarak sosyo-ekonomik noktada bölgenin sorunlarını A'dan Z'ye inceleyip bu bölgede tarihinde görülmemiş yatırımlar yaptıklarını, alt yapı ve üst yapıdaki adımların devam ettiğini dile getirdi.
Bu yatırımların değerinin 12-13 milyar lirayı bulduğunu belirten Erdoğan, "Neredeyse ulaşılmadık köy kalmadı. Yok mu eksiklikler? Var. KÖYDES projeleri ile hep oralara ulaşıyoruz. Okullar... Benim Doğu'daki, Güneydoğu'daki vatandaşım, ücra noktalardaki okullarda bilişim teknolojileri sınıflarını ne zaman gördü, nerede gördü? Şimdi gördü. Şimdi oralarda okullarımızda bilişim teknolojileri sınıflarında artık çocuklarımız bilgisayar öğreniyor. Tüm bunları yakaladık. Bakıyorsunuz bilboardlarda, vesaire ana dillerinde reklamlarını yapabiliyorlar. Bu noktada yasak yok. Cezaevlerinde sıkıntılar vardı. Onları da kısa bir süre önce aştık ve cezaevlerinde de oradaki tutuklular veya mahkumlar aileleriyle anadilde görüşme yapabiliyorlar. Bunun da önünü açtık. Bunlar her geçen gün üzerine ilave edilerek geliyor. Bu süreci farklı bir merkeze taşımak isteyenler ve ülkemizi bu noktada adeta ayrıştırmak, bölme gayreti içerisine girenlere de kusura bakmasınlar biz 'evet' diyemeyiz" dedi.
Hakim ve savcıların atanması
Krize neden olan hakim ve savcı atamaları konusuna da eleştiriler getiren Erdoğan, "Detaylara girecek değilim. Bu kararnameler Adalet Bakanlığı'nın hazırlığıyla olur. HSYK da çalışmasını yapar, görüşerek karar bağlar. Bu süreç içinde ise istenmeyen gelişmeler oldu. Bakanlığın dışında çalışmalar yapıldı. Bunu ben değerlendirecek değilim" dedi.
Dünkü HSYK'da bin 332 hakim savcı konusunda mutabakata varıldığını belirten Erdoğan, "Hakimler ve savcılar bekliyor. Taşınacaklar, çocukları okula gidecek. Temennim odur ki bakalığın isteği sonuçlandırır. Herkes de gideceği yere gider" dedi.
YÖK'ün katsayı kararı
Bir başka soru üzerine YÖK Genel Kurulu'nda alınan meslek liselerinin katsayılarını indirilmesi kararını değerlendiren Erdoğan, "YÖK sağolsun bir haksızlığı ortadan kaldırmıştır. Meslek lisesi mezunlarının mağduriyetleri giderildi. Farklı yerlere çekmek isteyenler var. Bundan vazgeçsinler. Gecikmiş de olsa bu haksızlığın giderilmesi nedeniyle şahsım adıma YÖK'e teşekkür ediyorum" dedi.
Erdoğan, kararla başarılı öğrencilerin istedikleri yere gideceğini, isabetli bir adım atıldığını da söyledi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Evi kundaklayıp eşinin ve çocuklarının ölümüne neden olmuştu! Yeni görüntüler ortaya çıktı
AFAD YENİ DEPREM HARİTASI: AFAD deprem haritası yenilendi! Türkiye'de deprem riski en az iller neresi? Hangi illerde deprem riski yüksek? AFAD Türkiye Deprem Haritası!
Eliyle beslediği sincap, peşini bırakmadı
Şeyda Yılmaz’ı şehit eden katil Yunus Emre Geçti'nin karakoldan kaçış anları ortaya çıktı
HABER... Burası İstanbul'un kalbi! Fotoğraf bugün çekildi: 2 bloklu sitede 50 daire var...