İsmail Cem için son görev

İsmail Cem için son görev
expand

Akciğer kanseri tedavisi gördüğü hastanede önceki gün vefat eden eski Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in cenazesi, bugün devlet töreniyle toprağa verildi.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Cem'in cenazesi son yolculuğuna uğurlanmak üzere bu sabah Teşvikiye Camii'ne getirildi. Cem'in Türk bayrağına sarılı naaşı, polisler tarafından omuzlara alınarak taşındı.
 
Cenazeyle birlikte camiye gelen Cem'in eşi Elçin ile oğlu Kerim Cem, kızı İpek Cem Taha, damadı ve gelini cami bahçesinde oluşturulan bölümde taziyeleri kabul etti. Aileye başsağlığı dileğinde bulunmak isteyenler uzun kuyruk oluşturdu.
 
Törene namaz öncesi gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Bülent Arınç, Cem'in eşi Elçin, kızı İpek Cem Taha ve oğlu Kerem'e başsağlığı diledi. 
 
Arınç, Erdoğan ve eski başbakanlardan Tansu Çiller de, törene katılan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'a da başsağlığı dileğinde bulundu.
 
Saf tutanlar arasında Arınç, Erdoğan, Baykal, DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, 1'inci Ordu Komutanı Orgeneral Fethi Tuncel, Mesut Yılmaz, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan da yer aldı.
 
''Bir edep insanını uğurluyoruz"
 
Namazın ardından İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı dua ederken, ''Bir edep, erdem, dürüstlük insanını bugün aramızdan uğurluyoruz. Onu yeni bir varlık boyutuna uğurluyoruz. Allah huzurunda onu cennetine nail etsin'' dedi.
 
Namazın ardından Cem'in Türk bayrağına sarılı tabutu, polislerden oluşan tören mangası tarafından omuzlara alındı ve cenaze aracına konuldu. Cem'i taşıyan araç, cenaze törenine katılanların alkışları eşliğinde camiden ayrıldı.
 
Bu arada Başbakan Erdoğan, Deniz Baykal, Tansu Çiller, Papandreu'nun önünden geçen cenaze aracına çevredeki vatandaşlar tarafından karanfiller atıldı.
 
Papandreu hem geldi, hem çelenk yolladı
 
Bu arada, İsmail Cem'in yakın arkadaşı olan Yunanistan ana muhalefet partisi lideri ve eski Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu törene hem geldi, hem de çelenk gönderdi.
 
Çelenkteki, ''Arkadaşım, barış elçisi İsmail'e'' yazısı dikkat çekti. Papandreu, Cem'in ailesi taziyeleri kabul ederken yanlarında durdu. Yorgo Papandreu, törene katılan vatandaşlar tarafından da alkışlandı.
 
Yorgo Papandreu, İsmail Cem ile birlikte barışı temsil etmesi için bahçesine zeytin ağacı diktiklerini belirterek, ''Bugün bu mezarlığa bahçemde yetiştirdiğim zeytin dallarını bırakmak için geldim'' dedi.
 
Kimler katıldı?

Törene ayrıca Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Theodoros Kasimis, İstanbul Valisi Muammer Güler, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, Yunanistan ana muhalefet partisi lideri ve eski Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu, sanatçılar Edip Akbayram, Zülfü Livaneli, Arif Sağ, Yavuz Bingöl, eski bakanlardan İstemihan Talay, Hüsamettin Özkan, Köksal Toptan, Hür Parti Genel Başkanı Yaşar Okuyan, Yaşar Topçu, Yazar Yaşar Kemal, Ercan Karakaş, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, gazeteciler Can Dündar ve Mehmet Barlas ile İsmail Cem'in kuzeni Cemil İpekçi ile çok sayıda vatandaş va yabancı ülke temsilcisi katıldı.
 
Törene aralarında Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, KKTC 1'inci Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ve diğer kuvvet komutanları da birer çelenk gönderdi.
 
Çelenk gönderenler arasında ABD ve Yunanistan hükümetleri adına büyükelçilikleri, AB Dönem Başkanı Almanya, Feriköy Ermeni Kilisesi Vakfı, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, işadamları ve çok sayıda ünlü isim yer aldı.
 
Vasiyeti yok

İsmail Cem'in kızı İpek Cem Taha, törenden önce gazetecilere yaptığı açıklamada, babasının cenazeye ilişkin bir vasiyeti olmadığını belirterek, törenin “çok şatafatlı olmayacağını” belirtti.
 
Akciğer kanseri tedavisine yönelik kemoterapi uygulanan İsmail Cem, 26 Aralık'ta akciğer enfeksiyonu teşhisiyle İstanbul Cerrahi Hastanesi'nde tedavi altına alınmıştı.
 
67 yaşındaki İsmail Cem'in 24 Ocak Çarşamba günü saat 09.50'de hayatını kaybettiği açıklanmıştı.
 
İsmail Cem: Çok yönlü bir kişilik 
 
İsmail Cem, 1940 yılında İhsan ve Şerife İpekçi'nin oğlu olarak İstanbul'da dünyaya geldi.
 
1959'da İstanbul Robert Koleji'nden ve 1963'te Lozan Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olan Cem, Paris Siyasal Bilgiler Enstitüsü'nde siyaset sosyolojisi dalında master yaptı.
 
Cem, 1963 yılından itibaren çeşitli gazetelerde yazı işleri müdürlüğü, genel yayın müdürlüğü yaptı.
 
İsmail Cem, 1971-74 yılları arasında Türkiye Gazeteciler Sendikası İstanbul Şubesi Başkanlığı'nı yürüttü.
 
TRT'de İsmail Cem devri
 
Cem'in ülke gündeminde önemle yer alması TRT'nin genel müdürlüğüne atanmasıyla oldu. Milliyet Gazetesi'nde köşe yazarlığı yaparken, 14 Şubat 1974'te göreve gelen Cem, TRT'de birçok yeniliklere imza attı.
 
Görev aldığında yaptığı ilk konuşmada, ''Yeni çalışma döneminin kültür anlayışında öncelik Türkiye kültürüdür, halkın kültürdür. Bunun çağımızda aldığı ve alacağı biçimdir'' dedi.

Özellikle televizyon yayınlarının gelişmesine önemli katkılarda bulunan Cem'in genel müdürlüğü sırasında haftada 20 saat olan yayın 50 saate yükseldi.
 
Bu gelişmelerin bir sonucu olarak da 10 milyon olan televizyon izleyici sayısı 20 milyona çıktı. Ancak Cem'in uygulamaları ve yaptığı atamalar muhalefetin sürekli tepkisine neden oldu.
 


Hükümet değişikliğinin ardından 16 Mayıs 1975'te İsmail Cem'in yerine Nevzat Yalçıntaş atandı. Cem, daha sonra Danıştay tarafından göreve iade edildi, ancak kendisi gazeteciliğe dönmeyi tercih etti.
 
Siyaset yaşamı
 
Siyasi hayatına SHP'de başlayan İsmail Cem, 22 Mayıs 1988'de genel başkanlığa adaylığını koydu. Ancak bu gerçekleşmedi.
 
İsmail Cem, 16 Ekim 1981'de kapatılan ve 19 Haziran 1992'de açılan CHP'nin yeniden oluşumunda önemli rol oynadı ve 'yeni sol'a destek verdi.
 
Cem, 24 Nisan 1993'te Süleyman Demirel, Kamran İnan ve Lütfi Doğan'ın rakibi olarak cumhurbaşkanlığına aday oldu. 1987 ve 1991 seçimlerinde İstanbul'dan, 1995 seçimlerinde Kayseri'den milletvekili seçildi.
 
7 Temmuz 1995'te Çiller hükümetinde Ercan Karakaş'tan boşalan Kültür Bakanlığı görevini üstlenen Cem, daha sonra CHP'den ayrılarak DSP'ye geçti. 
DSP'de TBMM Grup Yönetim Kurulu üyeliğine seçilen Cem, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) ve Batı Avrupa Birliği (BAB) Asamblesi üyeliklerine, AKPM Sosyalist Grubu Başkanvekilliği'ne seçildi.
 
Cem, AKPM ve BAB Asamblesi Türk Parlamenter Grubu Başkanlığı'nı da yürüttü.
 
Türk-Yunan dostluğu
 
57'nci hükümetin Dışişleri Bakanlığı görevini üstlenen Cem, özellikle dönemin Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorga Papandreu'yla kurduğu samimi diyalogla Türk-Yunan yakınlaşmasında etkin rol oynadı, iki komşu ülkeyi birbirine yakınlaştırdı.
 
Cem ile Papandreu'nun fotoğrafları Türk ve dış basının sayfalarını günlerce süsledi. Cem, Avrupa Birliği'ne üyelik sürecindeki başarılı politikası ile de dikkat çekti.
 
İsmail Cem, Yunanistan Dışişleri Bakanı Papandreu ile birlikte 2000 yılında dünyada 'Yılın Devlet Adamı' ödülünü aldı. DSP'den ayrılarak YTP'yi kuran Cem, bu partinin Ekim 2004 kurultayında CHP'ye katılma kararı almasının ardından siyasete bu partide devam etti.
 
Cem, CHP'nin 24 Ocak 2005'te yapılan olağanüstü kurultayının ardından Parti Meclisi üyesi, Bilim ve Kültür Platformu Başkanı ve Genel Başkan Başdanışmanı olarak görev yapıyordu.
 
Bir süreden beri kanser tedavisi gören Cem, 15 Aralık 2006 tarihinde akciğer enfeksiyonu teşhisiyle İstanbul Cerrahi Hastanesi'nde tedavi görüyordu.
 
Yayınlanmış eserleri
 
Türkiye'de basın ve siyaset alanındaki başarıları kadar örnek kişiliğiyle de takdir toplayan İsmail Cem, İngilizce ve Fransızca biliyordu.
 
Cem'in ''Türkiye'de Geri Kalmışlığın Tarihi'', ''Türkiye Üzerine Yazılar'', ''12 Mart'', ''TRT'de 500 Gün'', ''Siyaset Yazıları'', ''Geçiş Dönemi Türkiye'si'', ''Sosyal Demokrasi ya da Demokratik Sosyalizm Nedir, Ne Değildir?'', ''Türkiye'de Sosyal Demokrasi'', ''Engeller ve Çözümler'', ''Yeni Sol'', ''Soldaki Arayış'', ''Gelecek İçin Denemeler'', ''Mevsim'' ve ''21. Yüzyılda Türkiye'' adlı yayınlanmış eserleri bulunuyordu. 
 
Bilinmeyen yönleri
 
Koyu bir Galatasaray taraftarı ve sarı kırmızılı takımda top koşturduğu dönemde Hagi'nin hayranı olan Cem, vakit buldukça Galatasaray'ın maçlarına gitmeye özen gösteriyordu.
 
Türkiye'de akvaryum balıkçılığı üzerine en çok kitabın kendisinde olduğunu belirten Cem'in bir tutkusu da Bonzai idi. Uzakdoğu'nun bu özen ve emek isteyen cüce ağaçları, İstanbul'daki evini süslüyordu.
 
Kanarya sevgisi nedeniyle babasıyla birlikte Serinofil Derneği'ne üye olan Cem, Klasik Türk ve Batı müziği dinlemeyi seviyordu. Cem'in favorileri Dede Efendi, Vivaldi ve Mozart idi.
 
İsmail Cem'in bir tutkusu da fotoğraf çekmekti. Objektifini pek çok ilginç konuya çeviren İsmail Cem, beş fotoğraf sergisi açmıştı. Elçin Cem ile evli olan İsmail Cem, İpek ve Kerim adlarında iki çocuk babasıydı.

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow