İstanbul'da 'büyük deprem' olasılığı azaldı

Kandilli Deprem Merkezi'ne 30 yıl içinde Marmara Denizi'nde meydana gelecek olan büyük deprem olasılığı yüzde 62'den yüzde 44'e düştü.
Milliyet Gazetesi muhabiri Önay yılmaz'ın haberine göre, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi Müdürü Dr. Doğan Kalafat, "bu istatiksel çalışmayı bu yıl ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi'nden Prof. Tom Parsons yaptı. Onun yaptığı çalışmaya göre, olasılık yüzde 44. Bizim yaptığımız çalışmada da bu olasılık yüzde 45 civarında" dedi.Kalafat, "biz, Batı Marmara fayında meydana gelecek olan bir depremin büyüklüğünü 7 ile 7.2 arasında tahmin ediyoruz" dedi.'Tekirdağ'a uzanan fay ise tehlikesini koruyor'Marmara Denizi'ndeki Adalar fayının 17 ağustos depreminin ardından kırıldığı, bu fayın deprem üretme olasılığının çok düşük olduğu ortaya çıktı. Tekirdağ'a uzanan fay ise tehlikesini koruyor.Kalafat, 17 ağustos 1999 depreminde Marmara Denizi'ndeki Adalar fayının kırıldığını söyledi. Kalafat, araştırmalarına göre, fayın daha önce öne sürüldüğü gibi İzmit Körfezi çıkışına kadar değil, Adalar'ı geçip batıya doğru kırıldığını belirtti.Kalafat, "17 ağustos depreminin kırılma noktası Gölcük'tür. 17 ağustos ve 12 kasım 1999 depremlerinden sonra kırılma doğuda Düzce'ye, batıda ise Adalar'ın batısına kadar olmuştur" dedi.'Batı Marmara fayı kırılacak'17 ağustos 1999'da kırılan bu fayın 1963'te kırılanla aynı olduğunu vurgulayan Kalafat, "bu fayın yakın bir tarihte deprem üretme riski son derece düşük. Kırılacak olan yer, Batı Marmara fayıdır. Bu fay aktivitesini devam ettiriyor. Hazırlık evresinde. Beklenen İstanbul depremi dediğimiz deprem, bize göre Batı Marmara fayında olacak. Bu fay da deniz içinde Tekirdağ'dan başlayıp Çatalca ve Yeşilköy açıklarına kadar devam ediyor" dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
YENİ AFAD DEPREM HARİTASI : AFAD deprem haritası yenilendi! Türkiye'de deprem riski en az iller neresi? Hangi illerde deprem riski yüksek? AFAD Türkiye Deprem Haritası!
Kanımız dondu: Sokak ortasında vahşet! Bahar’ı da soldurdular
Özgür Özel'e yumruklu saldırıda yeni detaylar! 1 saat 45 dakika böyle beklemiş
Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD Başkanı Trump'ı Türkiye'ye davet etti! İş birliği mesajı...
Pınar Gültekin davasında yeni gelişme: 'Canavarca his yok' kararı