İşte İbrahim Fırtına'nın Ergenekon ifadesi

İşte İbrahim Fırtınanın Ergenekon ifadesi
expand

Ergenekon soruşturması kapsamında sorgulanan, eski Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına'nın ifadesi ortaya çıktı. Fırtına ifadesinde, darbe planı iddialarını basından öğrendiğini söyledi, "Darbe suçlamalarıyla ilgili soruları üzüntüyle karşılıyor ve reddediyorum" dedi. İşte eski komutan Fırtına'nın ifadesinden ayrıntılar.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Günlerce konuşuldu. Adliyeye girişleri, çıkışları, hatta öğle yemeği arasında, içtikleri çay.

2004 yılında görev yapan eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman, eski Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına ve eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek, Ergenekon savcılarına 5 Aralık'ta ifade vermişti.

Eski Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına'nın sorgu tutanakları ortaya çıktı.

İbrahim Fırtına ve avukatı, önce suçlamanın ne olduğunu öğrenmek istedi. Savcıdan soruya, "Cebir ve şiddet kullanarak hükümeti ortadan kaldırmaya ve görevlerini yapmasını engellemeye teşebbüs" cevabı geldi.

İbrahim Fırtına'ya darbe iddialarıyla ilgili 130 soru soruldu. 2 kere ara verildi, sorgulama net 7 saate yakın sürdü.

Soruların büyük bir bölümü, Özden Örnek'e ait olduğu iddia edilen günlüklerle ve Sarıkız, Ayışığı, Yakamoz ve Eldiven isimli darbe planlarıyla ilgili. Ancak İbrahim Fırtına iddiaları reddetti.

Fırtına, "Bir darbe suçlaması kapsamı içerisinde bana soru yöneltilmesini üzüntüyle karşılıyorum ve reddediyorum. Cumhuriyet Çalışma Grubu ve sözü edilen planlama faaliyetlerini emekli olduktan sonra basından öğrenmiş bulunmaktayım" dedi.

Fırtına, Şener Eruygur'un Cumhuriyet Çalışma Grubu oluşturduğuna ihtimal vermediğini söyledi.

Eski kuvvet komutanına, Şener Eruygur'un dönemin KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'a yazdığı ileri sürülen mektuplarla ilgisinin olup olmadığı da soruldu.

Mektuplarda, Annan Planı'na Türkiye'de tepki gösterilmesi ve Kıbrıs halkının sokağa dökülmesi gibi planların yer aldığı iddia ediliyordu. Fırtına bu iddiaları reddetti ve savcıyı uyardı.

Fırtına, "Bu notun içeriğini kabul etmiyorum, katılmam mümkün değildir. İki noktada itirazım var. Bunlardan birincisi doğru olmayan bir iddianın uluslararası boyutta tartışma açacağına inanıyorum. Bu husus genel iddianamede kullanılacaksa, örtülü olarak kullanılmasında yarar görmekteyim. İkinci itirazım, bu iddia öncekilerde olduğu gibi, ülkenin birlik ve dirliğine, yavru vatanda oluşabilecek çözümlere dinamit koyucu ve başkalarına istismar etme fırsatımı veren yanlış bir kurgudur" diye konuştu.

İbrahim Fırtına, "Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ün emekliye ayrılması ya da etkisiz hale getirilmesi için ne yaptınız?" sorusuna, "Bu ifade Türkiye Cumhuriyeti ve TSK'nın birliğini tahrip etmek amaçlı bir kötü niyet beyandır, lanetliyorum" diye cevap verdi.

Fırtına'ya, 3 Mart 2004'te, hilafetin ilgası yani tasfiyesiyle ilgili toplantı da soruldu.

Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Ankara dışında olduğu için toplantıya katılmadığını da ifade etti.

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow