hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İşte KAAN ve F-16 arasındaki fark!

    İşte KAAN ve F-16 arasındaki fark
    expand
    KAYNAKMilliyet

    Türkiye’nin beşinci nesil savaş jeti projesinde, en kritik aşamalardan biri geçildi. Milli muharip uçak KAAN, dün ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi. Türk Hava Kuvvetleri’nin envanterindeki 244 F-16 jeti, dördüncü nesil savaş uçağı. KAAN ise F-35 ve F-22 jetleri gibi beşinci nesil.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Milli Muharip Uçak Geliştirilmesi Projesi, 5 Ağustos 2016’da imzalanan sözleşme çerçevesinde Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) tarafından yürütülüyor. Proje çerçevesinde 2019 yılında yapılan platform seçiminin ardından 2020’de konsept belirleme çalışmaları tamamlandı. 2021’de üretime veri akışı başlatıldı. Mart 2022’de üretim faaliyetlerine geçildi. 2022 mayıs-kasım arasında komponent montajları tamamlanarak kasımda son montaj hattı devreye alındı. 2022 aralık ve 2023 ocak aylarında yoğun sistem testlerinin devamında, 10 Şubat 2023’te planlanandan önce hangardan çıkış gerçekleşti. 12 Şubat 2023’te motor çalıştırma, 17 Mart 2023’te ise ilk yavaş taksi testleri başarı ile tamamlandı.

    DEMİRBAŞ UÇURDU

    KAAN’ın 27 Aralık’ta planlanan ilk uçuşu, güvenlik gerekçesiyle daha ileri bir tarihe ertelenmişti.

    KAAN, dün sabah 08.50 sıralarında TUSAŞ’ın Mürted Hava Meydanı pistinde yerden teker kesti. İlk uçuşta pilot koltuğunda, TUSAŞ’ın test pilotu Barbaros Demirbaş oturdu. Uçuşa bir F-16 uçağı da eşlik etti. İlk uçuşu 13 dakika süren KAAN, 8 bin feet irtifaya ve 230 knot hıza çıktı. 

    İşte KAAN ve F-16 arasındaki fark

    BEŞİNCİ ÜLKE OLDUK

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD, Rusya ve Çin’in beşinci nesil savaş uçağı bulunuyor. Japonya da beşinci nesil savaş uçağının ilk uçuşunu 2016 yılında yapmıştı. KAAN’ın uçuşu ile birlikte Türkiye, beşinci nesil savaş uçağını gökyüzü ile buluşturan beşinci ülke oldu. Hindistan’ın da 2025’te uçurmayı planladığı beşinci nesil savaş uçağı projesi var.

    2028’DE 20 ADET TESLİM PLANI

    Milliyet'ten Aydın Hasan'ın haberine göre; 2028’te Hava Kuvvetlerine 20 adet KAAN Blok 10 uçağının teslimi planlanıyor. 2028’ten itibaren milli üretim motor ile üretime geçilecek. KAAN’da, şu anda ABD üretimi F110 turbofan motoru kullanılıyor.

    F-16’DAN ÜSTÜN

    Türk Hava Kuvvetleri’nin envanterindeki 244 F-16 jeti, dördüncü nesil savaş uçağı. KAAN ise F-35 ve F-22 jetleri gibi beşinci nesil.

    KAAN’ın F-16’lara göre üstün özellikleri özetle şöyle:

    - Hayalet (gizli) uçak olmalarını sağlayan düşük radar kesiti

    - Yüksek manevra yeteneği

    - Süpersonik hızını uzun süre kullanmasını sağlayan süper seyir (supercruise) yeteneği

    - Radar, sensörler ve diğer hava araçları da dahil çeşitli kaynaklardan bilgi toplamasını ve işlemesini sağlayan gelişmiş aviyonik sistemler

    - Diğer hava araçları ve yer tabanlı sistemlerle bilgi paylaşma ve faaliyetlerini koordine etme kabiliyeti

    - Havadan havaya muharebe, havadan yere saldırı ve istihbarat, gözetleme ve keşif dahil olmak üzere çok çeşitli görevleri yerine getirebilme

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    - Hava hava muhaberesinde daha uzun mesafeden hedefi vurma

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow