İzmirliler arsenikli su sorununun bitmesini istiyor

İzmirliler arsenikli su sorununun bitmesini istiyor
expand

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin şirketi İzmir Beton, Asfalt Enerji Üretim Dağıtım Tesisleri Su Kanalizasyon A.Ş.'nin (İZBETON) kentteki 8 su satış istasyonunda yaz aylarında günlük 400 tona ulaşan satış, hava sıcaklığının düşmesiyle 300 tona geriledi.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

İZBETON Genel Müdürlüğü yetkililerine göre, "kentin bazı noktalarından alınan su numunelerinde arsenik oranının dünya standartlarının üstünde olduğu" ortaya çıktıktan sonra, şirkete bağlı 8 su istasyonunda toplam 200 ton olan su satışı 400 tona yükseldi.

Bu yılın temmuz ve ağustos aylarında, Bornova'daki Peterson Köşkü, Manavkuyu, Erzene Mahallesi, Kızılay Mahallesi ve Çamkıran su satış istasyonlarıyla Karşıyaka'daki Girne, Soğukkuyu, Gümüşpala su istasyonlarında günlük toplam su satışının 400 ton olduğunu belirten yetkililer, eylül, ekim ve kasım aylarında bu rakamın 300-350 tona düştüğünü, kuyrukların azaldığını belirtti.

Hava sıcaklığının yüksek olduğu günlerde satış istasyonlarında çalışmanın saat 08.30'da başlayıp 20.00'de sona erdiğini kaydeden yetkililer, talebin yaz aylarına göre azalması nedeniyle istasyonların kapanma saatinin 19.30'a çekildiğini söyledi.

İstasyonlarda bir litre suyun 5 YKr'ye satıldığını kaydeden yetkililer, vatandaşların en fazla 40 litre su alabildiğini belirtti.

Vatandaşa hala zor

Girne Memba Suyu Satış İstasyonu'nda su kuyruğunda bekleyen Ayten Çakır, by-pass ameliyatı olduğunu, yüksek fiyatı nedeniyle damacana su satın alamadığı için hasta olduğu halde su kuyruğunda beklediğini söyledi.

Sonbahar aylarında su kuyruğunun azaldığını, yine de 2 saat süreyle kuyrukta beklemek zorunda kaldığını ifade eden Çakır, "2-3 günde bir buraya su almaya geliyorum. Artık çeşmemizden akan suyun temiz olmasını istiyorum" diye konuştu.

Aynı su satış istasyonunda bekleyen Nizamettin Paktan ise temiz su almak için kuyrukta beklediğini, yaz aylarında ihtiyacın daha fazla olduğunu, bu nedenle kuyruklarda çok uzun saatler geçirdiklerini ifade ederek, "arsenikli su sorununun oyunu etkileyip etkilemeyeceğini henüz bilmediğini" söyledi.

Ahmet Babalar da 77 yaşında olduğunu, her gün kuyrukta beklemenin çok zor geldiğini, bir an önce arsenikli su sorununun çözülmesi gerektiğini söyledi.

Peterson Köşkü Memba Suyu Satış İstasyonu'ndaki su kuyruğunda bekleyen Faik Yavuz da arsenikli su sorununda İzmir'de yeterli barajın yapılmamasının büyük etkisinin bulunduğunu, bu konuda hükümetin İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne destek olması gerektiğini ifade etti.

Kocaoğlu: "Aralıkta arıtma devreye girecek"


İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, arsenikli su sorununun biteceğini söyledi.

Aziz Kocaoğlu, 15 milyon euroluk yatırımla Menemen, Halkapınar ve Manisa'da 3 arsenik arıtma tesisi inşa ettiklerini ifade etti.

Kocaoğlu, tesislerin ilk etaplarının aralık ayında hizmete gireceğini belirtti.

Kuraklık nedeniyle ilçe ve beldelerde daha önce açılan kuyuların devre dışı kaldığını ifade eden Kocaoğlu, bunun önüne geçmek için yaklaşık 80 kuyu açtıklarını söyledi.

Eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Özfatura: "Sistem riskli"

Eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Burhan Özfatura da arsenik oranı yüksek suyun çeşmeden akmaya devam ettiğini kaydederek, "Sistem faaliyete geçecek deniliyor ama yine de riskli, tehlikeli. Bu sorunu bir an evvel halletmek lazım" dedi.

Arsenikli su sorununun ortaya çıktığını ve şu anda geçmişe yönelik telafinin mümkün olmadığını belirten Özfatura, "Bir an önce sistemin devreye girmesi lazım. Kim olsa geçmişe yönelik bir şey yapamaz. Gelecek yıllara yönelik olarak da Gördes Barajı'na isale hattı dediğimiz sistemin döşenmeye başlaması lazım. İZSU'nun eski yönetimi nedeniyle İzmir bu hale düşürüldü. Kaliteli personeli kaybettiler. İzmir arsenikli su konusunda büyük zarar gördü" diye konuştu.

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow