Kamu alacaklarında uzlaşma dönemi

İhtilaflı kamu alacaklarının tahsili amacıyla mükelleflere bir kez daha uzlaşma imkanı tanıyan yasa tasarısı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bazı değişikliklerle kabul edildi. Düzenlemeyle birlikte Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin gecikme zammından vazgeçiliyor.
Tasarıya göre, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre, uzlaşma talep edilmesi ve uzlaşma sonucu tahakkuk eden vergi, resim, harçlar, fon payları ile bunlara bağlı vergi cezalarının ve yapılan uzlaşma tarihine kadar hesaplanacak gecikme faizlerinin, ilk taksit uzlaşma tutanağının düzenlendiği tarihi takip eden aydan başlaması ve 18 ayda 18 eşit taksitte tamamen ödenmesi şartıyla uzlaşmaya konu tutardan kalan alacakların tahsilinden vazgeçiliyor.
AK Parti'li milletvekillerinin verdiği önergeyle tasarıda değişiklik yapıldı.
Buna göre, vergi ziyaı cezası kesilen tarhiyata ilişkin vergi ve cezalar ile bunlara bağlı usulsüzlük cezaları ve il özel idare ile belediyelere ait vergi resim ve harçlar uzlaşma kapsamı dışında tutuldu.
Mükelleflerin düzenlemeden yararlanabilmeleri için; tarh edilen vergi, resim, harçlar ve fon payları ile kesilen cezalara karşı dava açmamaları, açılmış davalardan uzlaşma tutanağını imzaladıkları tarihte vazgeçmeleri şartı aranacak.
Tasarı, Hazine'nin özel mülkiyetinde olan veya devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerlerin, 1 Temmuz 2007 tarihinden önce ilgilisine tebliğ edildiği halde ödenmemiş olan ecrimisil alacaklarının, ilgilisinin yazılı başvurusu üzerine, takdiri yapan komisyonlarca yeniden tespit edilmesini öngörüyor.
Tespit edilen bedelin kabulü, varsa ecrimisil veya takip işlemlerine karşı açılmış davalardan vazgeçilmesi koşuluyla alacağın yeniden yapılandırılmasına imkan sağlanıyor.
1 Temmuz 2007 tarihinden önce ilgilisine tebliğ edildiği halde ödenmemiş olan ecrimisil alacaklarının, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihi takip eden ikinci ayın sonuna kadar ilgilisinin yazılı başvurusu üzerine, takdiri yapan komisyonlarca yeniden tespit edilerek, tespit edilen bu bedelin kabulü, varsa ecrimisil veya takip işlemlerine karşı açılmış davalardan vazgeçilmesi koşuluyla yeniden yapılandırılacak.
Uzlaşılan bedelin, talep edilmesi halinde, herhangi bir zam veya faiz uygulanmaksızın taksitle ödenebilmesi mümkün olabilecek.
Bankalarla uzlaşma
Tasarı, bankalara da davlarından vazgeçmeleri şartıyla uzlaşma imkanı sağlıyor. Buna göre, uzlaşmanın sağlanması için, bankalarca ihtilaf konusu yapılan zararların yüzde 65'ini 2001 yılına ait kurum kazancının tespitinde geçmiş yıl zararı olarak dikkate alınması ve izleyen yıllara ait kurumlar vergisi matrahının da bu şekilde bulunan zarar tutarı esas alınarak düzeltilecek.
Motorlu taşıtlar vergisi
AK Parti ve CHP'li milletvekillerinin verdiği ve kabul edilen önergeyle, taşıtların vergilendirilmesine etki eden özelliklerinin kayıtlara yanlış geçmesi nedeniyle Motorlu Taşıtlar Vergisi tahakkukundaki yaşanan sorunun giderilmesine dönük de düzenleme yapıldı.
Buna göre, 1 Ocak 2004 ile 31 Aralık 2007 tarihleri arasında tahakkuk ettirilen Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin gecikme zammından vazgeçiliyor.
Ancak bu, dava açılmaması, açılmış davalardan vazgeçilmesi ve verginin 30 Haziran 2008 tarihine kadar ödenmesi halinde mümkün olacak.
Ayrıca, borçlarını ödeyemez duruma gelen spor kulüplerinin, kaldırılan Federasyonlar Fonu'na olan borçlarının tasfiyesine de imkan getiriliyor.
Tasarı, Katma Değer Vergisi Kanunu uyarınca kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına getirilen istisna ile ilgili 31 Temmuz 2004 tarihinden önceki dönemlere ilişkin yapılan tarhiyatlardan vazgeçilmesini, tahakkuk eden tutarların ise terkin edilmesini (silinmesini) öngörüyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Anne cinayetinde kan donduran gerçek: Oğlundan şikayetçi olmadı 1 dakika sonra canından oldu
SON DAKİKA HABERİ: Özgür Özel’e saldıran şüphelinin kaldığı otel mühürlendi
Nikah salonlarında “05.05.2025” yoğunluğu
Afyonkarahisar, şehit Uzman Çavuş Önder Özen’e veda etti: Kızı Alya’nın komutanla diyaloğu yürekleri dağladı
HEKİM ATAMA TERCİH BAŞVURUSU… Sağlık Bakanlığı 122. Dönem DHY Atama Kurası Ne Zaman?