hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kanatlı itlafı tamamlandı

    Kanatlı itlafı tamamlandı
    expand

    Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Manyas'ın Kızıksa beldesinde meydana gelen kuş gribi vakasına ilişkin itlaf işlemlerinin tamamlandığını açıkladı.

    Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, 8 ekim günü hastalığa rastlanan yerin çevresinde üç kilometre yarı çaplı koruma bölgesinde 2 bin 500 hindi ile beldede bulunan köy tavuklarının bedelleri ödenmek üzere imha edildiği belirtildi.

    Koruma bölgesi çevresinde oluşturulan yedi kilometre yarı çapındaki gözetim bölgesinde entegrasyonlara ait yaklaşık 550 bin kanatlı olduğunun belirlendiği de kaydedilen açıklamada, bunların da hastalık yönünden kontrol altına alındığı ifade edildi.

    Şu ana kadar başka hastalık şüphesi ya da ihbarı bulunmadığı, insan kaynaklı bir hastalık duyumunun da olmadığı vurgulanan açıklamada, kanatlı sektörünün de konuyla ilgili gerekli hassasiyeti gösterdiği ve destek sağladığı belirtildi.

    Türkiye'den diğer ülkelere yılda 4 bin ton tavuk eti, 18 bin ton tavuk ürünü ve yaklaşık 95 milyon adet yumurta ihraç edildiği de bildirilen açıklamada, ''Türkiye, bu ihracatı başta Azerbaycan, Bulgaristan ve Arnavutluk olmak üzere Orta Asya ülkeleri ile Balkanlar ve Çin'e yapmaktadır" denildi.
     
     
    KUŞLARIN GÖÇ YOLLARI
    Kuş gribi virüsü beklenildiği gibi Türkiye'yi de vurdu. Kuzey ülkelerden Balkanlara gelen göçmen kuşlar, şu an ağırlıklı olarak Romanya'dalar. Bu kuşlar aslında nokta nokta, belli bir güzergahı izleyerek ilerlemiyor. Yüzyıllardır soğuk havadan kaçarak göç ediyor. Anadolu'daki yüzlerce sulak alan göçmen kuşların barınma ve üreme yeri.  
    Hali hazırda göçmen kuşlar Ulubat Gölü, Kocaçay Deltası, Gediz Deltası, Meriç Deltası ve Mogan Gölü'ne de gelmiş durumdalar. Hava soğudukça hareketsizleşen bu kuşların bazıları kolay kolay sulak alanları bırakıp yeni bir yere gitmeyi de seçmiyorlar. Ancak havanın iyice soğumasıyla birlikte buralardan Göller Bölgesi'ne doğru ilerlemeleri  İzmir ve Adana gibi daha sıcak illere doğru hareket etmeleri bekleniyor.
    AB ülkelerine yapılan ihracat ise son derece az olduğu belirtilen açıklamada, AB Tarım Komisyonu'nun  getirilen ithalat yasağının işlenmiş ürünleri kapsamadığını ve bu yasaklamanın 10 günlük geçici bir süreyle konulduğunu beyan ettiği ifade edildi.

    Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, AB Tarım Komisyonu'nun uzman desteğinin, gerek olmadığı için kabul edilmediği de belitildi.

    Kuş gribi ile ilgili duyuru

    Balıkesir İl Hıfzıssıhha Kurulu da, Manyas ilçesine bağlı Kızıksa beldesinde görülen kuş gribine karşı alınan önlemlere ilişkin duyuru yayınmladı.

    Manyas Gölü çevresinde bulunan hindi çiftliklerindeki hayvanlarda ortaya çıkan hastalığın önlenmesine ilişkin alınan kararlar şöyle:

  • Kanatlı hayvan yetiştiriciliği yapılan işletmelerde hayvanlarla teması olan tüm çalışanların, ivedilikle tek doz grip aşısı olmasının sağlanması ve aşı bedellerinin işletme sahiplerince karşılanması
  • Tavuk vebası vakaları sönünceye kadar il genelinde pazar yerlerinde ve panayırlarda canlı kanatlı hayvan satışının yasaklanması
  • Evcil hayvan satışı yapılan işyerlerinin, yürürlükte olan mevzuat çerçevesinde il ve ilçe tarım müdürlükleri ve belediye başkanlıklarınca müştereken denetlenerek, satışı yapılan hayvanların menşeine yönelik denetimlerin yapılması
  • Veteriner hekimlerce tavuk vebası hastalığı veya şüphesi ile kanatlı hayvan ölümü tespit edildiği anda ölümlerin, İl Tarım Müdürlüğü'ne ve temasta bulunanların İl Sağlık Müdürlüğü'ne bildirilmesi ve bu hususların veteriner hekimleri odasınca tüm veteriner hekimlerine duyurulması
  • Kuş göç yolları üzerinde, konaklama alanlarında ve Manyas Gölü civarında yaygın olarak yapılan serbest kanatlı hayvan besiciliğinin yasaklanması hususunda Tarım İl Müdürlüğü'nce Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan görüş alınması
  • Bu hastalık sebebiyle imha edilecek hayvanların bedellerinin ödenmesi amacıyla tavuk vebası hastalığının tazminatlı hastalıklar kapsamına alınarak, yasal düzenleme yapılması hususunda Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na teklifte bulunulması
  • Kanatlı hayvan avının ilimiz genelinde ikinci bir emre kadar yasaklanması
  • Veteriner Hekimleri Odası'nca üyelerine tavuk vebası hastalığıyla ilgili eğitim verilmesi
  •  
    KUŞ GRİBİ TOPLANTISI
    AB üyesi 25 ülkenin veteriner yetkilileri Türkiye ve Romanya'da ortaya çıkan kuş gribi vakalarıyla ilgili olarak çarşamba günü Brüksel'de toplanıyor. Türkiye ve Romanya'daki kuş gribi vakalarıyla ilgili test sonuçlarının belli olmasının beklendiği çarşamba günü yetkililer bir araya gelerek, iki ülkeye yönelik ek yaptırımların uygulanıp uygulanmayacağına karar verecek. AB Komisyonu'nun Sağlık ve Tüketiciyi Korumadan Sorumlu üyesi Markos Kipriyanu da resmi ziyaret için geldiği Sofya'daki açıklamasında, Türkiye'de rastlanan kuş gribi virüsünün Asya'da çok sayıda kümes hayvanı ve kuşun ölümüne yol açan virüsle aynı olup olmadığını henüz bilmediklerini söyledi.
    İl Tarım Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü'nce kendi personellerine hizmet içi eğitimler düzenlenmesine ve yerel basın ve yayın organlarıyla işbirliği içinde hal eğitimleri yapılması
  • Sosyal güvencesi olmayan ve ilaç alamayan temaslıların profilaktik ve tedavi amacıyla kullanacağı ilaç masraflarının il ve ilçe sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarınca karşılanması
  • İl Tarım Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü elemanlarınca, tavuk vebası hastalığıyla mücadele için kullanılacak eldiven, maske, tek kullanımlık elbise gibi kişisel hijyen ve koruyucu malzemeler temini için İl Özel İdaresi'nden kaynak sağlanması
  • Alınan kararların merkez ve ilçelerde uygulanması ve komşu illere duyurulması    
     
    Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü’nden açıklama
     
    Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü, Türkiye ve Romanya'da görülen kuş gribi virüsünün henüz tanımlanmadığını, bu virüsün Asya'yı vuran virüsle aynı olmayabileceğini açıkladı.
     
    Merkezi Paris'te bulunan örgütün başkan yardımcısı Jean-Luc Angot, ''virüsler henüz tanımlanmadı, bu virüslerin Asya kökenli H5N1 tipi virüs olup olmadığı bilinmiyori'' dedi.
     
    Angot, bu virüsten alınan örneklerin İngiltere'de bir laboratuara gönderildiğini, sonuçları beklediklerini söyledi.
     
    Türk ve Rumen yetkililerin hemen harekete geçtiğini ve bunun iyi bir işaret olduğunu söyleyen Angot, ''İyi önlemler aldılar. Virüsün görüldüğü yerlerdeki hayvanları itlaf ettiler ve buraların çevresini dezenfekte ettiler'' dedi.

    Angot, ağustosta Finlandiya'da martılardan bulaşan bir hastalıktan şüphelenildiğini, ancak bunun H5 değil H13 tipi virüs olduğunun anlaşıldığını hatırlattı.
     
    Kuş gribi virüsünün çok fazla çeşidi bulunduğunu dile getiren Angot, bazı virüslerin az, bazılarının yüksek oranda hastalığa yol açtığını belitti.
  • Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow