hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Karabük'te neler oluyor? İftira mı, itiraf mı?

    Karabükte neler oluyor İftira mı, itiraf mı
    expand
    KAYNAKHürriyet

    Sosyal medyada ‘itiraf’ sayfasında bazı Türk öğrencilerin siyahi öğrencilerle cinsel birliktelik yaşadıktan sonra HPV ya da HIV kaptığı, fuhuş vakalarının çığ gibi arttığı iddiaları koca bir kenti ve üniversiteyi sarstı. Ancak bazı kesimlere göre de bunlar itiraf değil, iftiraydı. Amaç Karabük’e kara çalmak, yabancı düşmanlığını pompalamaktı. Hürriyet, Karabük’e giderek taraflarla görüştü, Türkiye gündemine oturan iddiaları araştırdı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Her şey Karabük Üniversitesi’nden öğrencilere ait olduğu iddia edilen Instagram’daki ‘itiraf’ sayfasından yapılan ve Türk öğrencilerin, üniversitenin Afrikalı öğrencileriyle cinsel birliktelik yaşayıp daha sonra zührevi hastalıklara yakalandıklarını öne süren çok sayıda paylaşımla başladı. ‘Karabük Üniversitesi İtiraf Sayfası’ (kbuitiraf.et) isimli hesapta, öğrencilerin kimi HPV kimi de HIV şüphesiyle hastaneye gittiğini anlattı. Sosyal medyada kısa sürede yayılan ‘itiraf’ mesajlarında Afrikalı öğrencilerin bu hastalıklarla ilgili belirti göstermediği ama taşıyıcı olabildikleri öne sürüldü. Hatta daha da ileri gidilerek üniversitenin adeta bir fuhuş merkezi olduğu iddia edildi. Bazı kesimlerce yalanlansa ve ‘iftira’ olarak nitelense de tüm bu iddialar doğal olarak kent halkını da okulda öğrenim gören öğrencileri ve ailelerini de tedirgin etti. İddiaları araştırmak için Karabük’e gittik. İşte tarafların görüşleri:

    ÜNİVERSİTE YETKİLİLERİ: ‘YABANCI ÖĞRENCİLERE SAĞLIK RAPORU ZORUNLU’

    Hürriyet’e bilgi veren üniversite yetkilileri, yabancı uyruklu öğrencilerle ilgili birçok yeni düzenleme getirdiklerini belirterek, “Bu söylentilerin önüne geçmek için Şubat 2024’te aldığımız karar ile üniversitemize kayıt olmak isteyen tüm yabancı uyruklu öğrencilere Sağlık Kurulu Raporu alma zorunluluğu getirdik. Sağlık Kurulu Raporu almayan veya herhangi bir bulaşıcı hastalık taşıyan öğrenciye kayıtlarımızı kapattık. İkinci bir adım ise daha önce yabancı uyruklu öğrenciler aracı şirketler kullanılarak üniversiteye geliyordu. Bu da çeşitli söylentileri beraberinde getiriyordu. Bunun önüne geçmek için artık aracı şirketleri devre dışı bıraktık. ÖSYM tarafından yapılan TR-YÖS sınavında başarılı olan öğrencilerle üniversite tarafından yapılan sınavda başarı gösteren yabancı uyruklu öğrencileri alıyoruz” dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Karabükte neler oluyor İftira mı, itiraf mı

    İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ: 2024’TE SADECE BİR ÖĞRENCİDE HASTALIK ÇIKTI

    İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri Hürriyet’e sosyal medyadaki iddiaların gerçeği yansıtmadığını, herhangi bir HIV ve HPV vakasında artış olmadığını söyledi. Karabük’te bulaşıcı hastalık sayısının Türkiye ortalamasının altında olduğuna dikkat çeken yetkililer, “Bu konuda üniversite ile birlikte birçok çalışma yürütüyoruz. Taramalar yapıyoruz, yaptığımız çalışmalarda bugüne kadar herhangi bir anormallik görülmedi. 2024 yılında sadece bir yabancı öğrencide bulaşıcı hastalık belirlendi. Bugüne kadarki sayılar da ortalamanın çok altında” ifadelerini kullandı.

    YABANCI UYRUKLU ÖĞRENCİLER: SÖYLENTİLER YALAN ÇOK TEDİRGİNİZ

    Sosyal medyada söylentilerin yayılması Karabük Üniversitesi’nde okuyan yabancı öğrencileri tedirgin etti. Söylentilerin yayıldığı ilk gün bazı öğrenciler tepkilerden çekinerek okula gitmedi. Üniversite yerleşkesinde konuştuğumuz yabancı öğrenciler, söylentilerin kendilerini huzursuz ettiğini belirterek, “Böyle bir söylentiyle gündeme gelmemiz bizi üzdü, tedirgin etti. Acaba sokakta, okulda nasıl bir tepki alırız diye korkmaya başladık. Karabük’te bugüne kadar hiçbir olumsuzluk yaşamadık, ilişkilerimiz de iyiydi. Türk öğrencilerle hiç sorun yaşamadık, arkadaşız. Beraber maç yapıyoruz, yemeğe gidiyoruz. Söylentilerin hepsi yalan, doğru olsaydı duyardık. Şimdi bize hastalıklı gibi bakılmasından korkuyoruz” dediler.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Karabükte neler oluyor İftira mı, itiraf mı

    TÜRK ÖĞRENCİLER: İDDİALARDAN RAHATSIZIZ

    Söylentiler Türk öğrencileri de huzursuz etmiş. Öğrencilerden Asım Berk Özden, 3 yıldır Karabük’te okuduğunu belirterek, “Öğrencinin Karabük’e katkısı çok fazla. Ekonomik olarak Karabük’e çok büyük katkı sağlıyor. Yabancı öğrencilerle ilgili hiçbir sıkıntımız yok, olumsuz bir durum da yaşanmadı. Ancak yabancı öğrenci sayısının biraz fazla olması rahatsızlığa neden oluyor, söylentileri de beraberinde getiriyor. Bulaşıcı hastalıklarla ilgili son paylaşımların doğru olduğuna inanmıyorum. Bugüne kadar hiç duymadım. Yabancı öğrencilerle sürekli bir aradayız. Öyle bir durum olsaydı kesin duyardık” dedi. Mühendislik bölümü öğrencisi Ahmet Samet Aşkın da 6 yıldır Karabük’te yaşıyor: “Sınıfta 3-4 Türk öğrenci dışında hepsi yabancı uyruklu. Buna rağmen bugüne kadar bir sıkıntı yaşamadık, kötü bir durum olmadı. Bahsedildiği gibi bir bulaşıcı hastalık konusunu da duymadım. 6 yıldır buradayım, ilk defa siyahi öğrenciler üzerinden böyle bir şey duydum. Sayıları biraz fazla olduğu için göze batıyorlar ama hiçbir olumsuzluk yaşamadık. Tek bir kavgaya bile şahit olmadık. Onların hedef gösterilmesi hiç hoş değil.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Karabükte neler oluyor İftira mı, itiraf mı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ESNAF VE VATANDAŞLAR: ÖĞRENCİLER KENTİN BACASIZ FABRİKASI

    Hürriyet'ten Fevzi Kızılkoyun & Mert Gökhan KOÇ'un haberine göre; Şehir merkezi 135 bin, toplamda ise 250 bin nüfuslu Karabük, son günlerdeki söylentilerle huzursuz. Şehirlerinin bu iddialarla gündeme gelmesi Karabüklüleri üzmüş. Genelde sakin bir şehir olan ve asayiş olaylarında Türkiye ortalamasının çok altında kalan kent, bu söylentilerle oluşan olumsuz imajdan rahatsız. Gezdiğimiz esnaf ve vatandaşlar gündeme gelen yabancı uyruklu öğrencilerin hastalık taşıdığı konusunda konuşmak istemezken, konuşan da isminin kullanılmaması ricasında bulundu. Özellikle esnaf, öğrencinin kent ekonomisine büyük katkı sağladığını belirterek, “Bacasız fabrika olarak görüyoruz. Kentin ekonomisine büyük katkı sağlıyorlar. Üniversite ile birçok mekân açıldı, çok kişi iş imkânına kavuştu. Bu söylentiler hem bizi hem de öğrencileri huzursuz ediyor” diyor. Görüştüğümüz emniyet yetkilileri ise asayiş olaylarında bir artış olmadığını, Karabük’ün adli vakalarda Türkiye ortalamasının altında kalan bir kent olduğunu söyledi. Yetkililer, üniversite öğrencilerinin, özellikle de yabancı uyruklu kız öğrencilerin fuhuşa sürüklendiği iddialarının ise kesinlikle gerçeği yansıtmadığını belirtti. 

    ÖĞRENCİLERİN 4’TE 1’İ YABANCI

    Karabük Üniversitesi’nde 47 bin öğrenci eğitim görüyor. Bu öğrencilerden 11 bin 890’ı yabancı uyruklu. Öğrenciler arasındaki Afrika kökenli öğrenci sayısı ise 5 bin. Bir başka deyişle üniversitedeki öğrencilerin 4’te biri yabancı uyruklu.

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow