Karaoğlan son yolculuğunda...

5 kasımda dolaşım ve solunum yetmezliği nedeniyle hayatını kaybeden eski Başbakan Bülent Ecevit, bugün devlet töreniyle son yolculuğuna uğurlandı. Ecevit'in naaşını taşıyan cenaze arabası, vatandaşların oluşturduğu uzun kortej eşliğinde Devlet Mezarlığı'na getirilerek toprağa verildi.
Siyasetin 'Karaoğlan'ını başkent Ankara'ya akın eden çok sayıda seveni, karanfil yağmuru altında uğurladı. Devlet töreni ve güvenlik önlemleri kapsamında bazı yollar trafiğe kapatıldı.
Bülent Ecevit'in Türk bayrağına sarılı naaşı GATA ve DSP Genel Merkezi'nde yapılan törenlerin ardından TBMM'ye getirildi. Meclis'te yapılan törende Devlet erkanı hazır bulundu.
Cenaze buradan saat 10.30'da Kocatepe Camii'ne getirildi. Camiye gelen vatandaşlar polisin oluşturduğu güvenlik noktalarından üst araması yapılarak tören alanına alındı.
Kızılay, Tandoğan, Beştepe güzergahını izleyerek Devlet Mezarlığı'na kadar yol alan kortejde vatandaşlar, bayraklarla, çiçeklerle, alkışlarla Ecevit'i uğurladı.
Kortej, yaklaşık 7 kilometre uzaklıktaki Devlet Mezarlığı'na, yoğun kalabalık nedeniyle 3.5 saatte ulaşabildi.
Devlet Mezarlığı'ndaki devlet töreninin ardından eski Başbakan Bülent Ecevit toprağa verildi.
DSP il başkanları tarafından 81 ilden getirilen topraklar ile KKTC'den ve Ecevit'in babasının kabrinden getirilen toprak, Ecevit'in naaşının üstüne atıldı.
Hükümet üyelerine yoğun protesto
Törene katılan protokolün - Danıştay saldırısında hayatını kaybeden hakimin cenaze töreninde olduğu gibi - tacize uğramaması için ilk kez halkın giriş yapacağı kapı ayrıldı. Siyasiler ve törene katılacak olan protokol, güvenlik güçlerinin kordonu altında özel bir alandan camiye girdi.
Ancak Kocatepe Camii'ne gelen hükümet üyeleri, protokol yolunu kullanmadı ve direkt cami içine girerek öğle namazını kıldı. Namazın ardından, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün de aralarında bulunduğu hükümet üyeleri, naaşın bulunduğu musalla taşının önüne gelmek isterken, vatandaşlardan protesto sesleri yükseldi.
Vatandaşlar "Türkiye laiktir, laik kalacak" sloganları attı. Yoğun kalabalıktan 'yuh' sesleri de geldi.
Rahşan Ecevit, Sezer'in kolunda
Camiye gelen Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile yüksek rütbeli askerler ise, vatandaşların sevgi gösterileri ve alkışlarla karşılandı.
Rahşan Ecevit'in cenaze namazının ardından, bir ara, Cumhurbaşkanı Sezer'in koluna girdiği görüldü. Rahşan Ecevit daha sonra da Semra Sezer'in koluna girerek destek aldı.
Ecevit'in cenazesi, öğle namazının ardından kılınan cenaze namazı sonrası top arabasına konuldu ve defnedileceği Devlet Mezarlığı'na doğru yola çıkarıldı. Kocatepe Camii'nden saat 12.40'ta ayrılan cenaze arabası yoğun kalabalık nedeniyle çok yavaş ilerledi. Naaş saat 16.00 sıralarında mezarlığa getirilebildi.
Yaklaşık 7 kilometre yol katedecek olan top arabasının arkasında eşi Rahşan Ecevit'in yanı sıra Cumhurbaşkanı Ahmet Nedcdet Sezer, 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, 7'inci Cumhurbaşkanı Kenan Evren, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve KKTC'nin 1'inci Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş da yürüdü.
Bu arada, başta Kızılay meydanı ile GATA'nın önündeki Tevfik Sağlam caddesi olmak üzere Ankara'nın birçok meydan ve üst geçitlere ''Milletimizin Başı Sağolsun'' yazan, Ecevit fotoğraflı siyah pankartlar asıldı.
Güvenlik önlemleri sıkı tutuluyor
Cenaze töreni süresince Ankara üzerinde güvenlik güçlerine ait hava araçları haricinde uçuş yasağı getirildi. Cenazede yaklaşık 11 bin 500 polis ile bin asker görev yapıyor. Güvenliği sağlamak için Ankara dışından da takviye polis ekipleri getirildi.
Güvenlik önlemleri çerçevesinde Kocatepe Camii çevresindeki yüksek binalara keskin nişancılar yerleştirildi. Ayrıca iki polis helikopteri, Ecevit'in naaşının GATA'dan çıkarılmasından itibaren kortej üzerinde uçarak güvenliği sağladı.
DSP tarafından 5 bin partili törende düzeni sağlamak üzere görevlendirildi. Bu görevliler tören sırasında ''mavi gömlek'' giydi.
GATA'daki tören:
Vatandaşlar, ilk törenin yapıldığı Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) önünde sabah saat 07.00'den itibaren toplanmaya başladı.
Bülent Ecevit için düzenlenen, eşi Rahşan Ecevit, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve kuvvet komutanları, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve DSP Genel Başkanı Zeki Sezer'in de hazır bulunduğu devlet töreni sabah saat 08.30'da başladı.
Ecevit'in Türk bayrağına sarılı tabutu askerlerin omuzunda salondaki katafalka konuldu. Burada bir imam Kuran'dan bir sure ile 'çıkış duası'nı okudu.
Daha sonra Ecevit'in naaşı tören mangası tarafından cenaze aracına yerleştirildi. Naaş, GATA'nın 'Cennet Kapısı'ndan çıkarılıp cenaze aracına yerleştirildiği sırada, KKTC'nin I. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş tören yerine geldi.
Törene yetişemeyen Denktaş, cenaze aracı geçerken arabasından inerek Ecevit'i selamladı. Ecevit'in naaşını partililer GATA'nın nizamiyesinden çıkarken alkışlarla uğurladı. Bu sırada bazı vatandaşlar ağladı. DSP Genel Merkezi'ne doğru hareket eden cenaze aracının ön camına Ecevit'in kasketli, el sallayan portre fotoğrafı yerleştirildi.
DSP Genel Merkezi'ndeki tören:
Bülent Ecevit'in naaşı DSP Genel Merkezi'ne getirilirken yol boyunca vatandaşlar tarafından selamlandı ve ''Halkçı Ecevit'', ''Türkiye laiktir laik kalacak'' sloganları atıldı.
Ecevit'in naaşı parti binası önüne geldiği anda ''Türkiye'nin halkçı Ecevit'i seni bu halk unutmayacak. Başbakan aramızda'' anonsu yapıldı. DSP Genel Merkezi önünde toplanan vatandaşlar cenaze aracının üzerine karanfiller attı.
Bir dakikalık saygı duruşunun ardından, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer bir anma konuşması yaptı. Ecevit'in bir dürüstlük ve temizlik simgesi, ilkeli siyasetin öncüsü olduğunu belirten Sezer, siyasette istifa kurumunun onun şahsında tanınıp bilindiğini, ancak hala yerleşemediğini kaydetti.
Sezer, ''o bir düşünürdü, düşünceleri ufuklara sığmayan... O bir şairdi, şiirlerde yücelen... O sağlam ve gerçek bir Atatürkçüydü, Atatürk devrimciliğini bayraklaştıran, Atatürkçü düşünceyi halka ait bir uygarlık projesi haline getiren... O bir cumhuriyetçi idi, Cumhuriyet'in değerlerine yürekten inanan... Son zamanlarda Cumhuriyet'in değerlerine yönelen tehdit ve tehlikeler karşısında en çok kaygılanan da yine oydu.
Ve belki de o kaygılara bedeninin direnememesiydi onu aramızdan alan... O bir demokrattı, darbelere tek başına direnen... Yasaklanan, hapislere atılan, ama hiç yılmayan, hiç susmayan... Ulusal birlik ve ulusal solun vazgeçilmeziydi, evrensel değerleri yerli değerlerle harmanlayan... Taklitçi değil, yerli solu yaratan... O, laikliğe yürekten bağlıydı, aynı zamanda inançlara saygıyı ilke edinen, insanlarımızın kültürünü, inancını birlikte yaşayan, yaşatan...'' dedi.
TBMM'deki tören:
Ecevit'in cenazesini taşıyan araç saat 09.55'de TBMM'nin Dikmen Kapısı'ndan giriş yaptı. TBMM ana binanın giriş merdivenleri törene katılanlarca tamamen doldu.
Daha sonra Ecevit'in naaşı, Kocatepe Camii'ne götürülmek üzere polislerce cenaze arabasına taşındı. Bu sırada, protokolde yer alanlar, Bülent Ecevit'in eşi Rahşan Ecevit ile naaşın ardından cenaze arabasına konulana kadar yürüdü.
Naaşın cenaze arabasına konulmasının ardından törene katılan siyasiler Rahşan Ecevit'e başsağlığı dileğinde bulundu.
Meclis'teki tören Ecevit'in siyasi rakiplerini de biraraya getirdi. Ecevit'in başbakanlık yaptığı 57'nci hükümette başbakan yardımcılığı görevini üstlenen, eski ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz, törene ilk gelen siyasi liderlerden oldu.
Erbakan yok, Sezer-Evren kol kola
Daha sonra, aynı koalisyon hükümetinde başbakan yardımcılığı yapan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, tören alanına geldi. Ecevit'in siyasi rakiplerinden, eski başbakanlardan, kapatılan RP'nin son Genel Başkanı Necmettin Erbakan ise törene katılmadı.
Törenin ilgi çeken bir başka detayı ise Ecevit'in naaşının cenaze arabasına konulmasından sonra, eski Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in Cumhurbaşkanı Sezer'in koluna girmesi oldu.
Kocatepe Camii'ndeki tören:
Ecevit'in naaşı saat 10.30'da Kocatepe Camii'ne getirildi. Cenaze namazı için vatandaşlar Kocatepe Camii'nin avlusunu ve etrafını tamamen doldurdu. Havaya güvercinler uçurulurken, vatandaşlar ''Halkçı Ecevit'', ''Türkiye Laiktir Laik Kalacak'' sloganları attı ve alkışladı.
Bülent Ecevit'in naaşı, askerler tarafından, Ecevit'in fotoğrafını taşıyan bir asker eşliğinde cenaze namazının kılınacağı bölüme götürülerek, musalla taşına konuldu.
Rahşan Ecevit ile DSP Genel Başkanı Zeki Sezer protokol için hazırlanan bölümde taziyeleri kabul etti. Eski başbakan yardımcılarından Hüsamettin Özkan ise Kocatepe Camii'ne gelirken, Rahşan Ecevit'in yanına uğramadan namazın kılınacağı bölüme geçti.
TBMM Başkanı Bülent Arınç ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve bazı bakanlar cenaze namazı için Kocatepe Camii'ne geldi. Arınç, Erdoğan ve bakanlar doğrudan öğle namazına geçti. Hükümet üyeleri vatandaşların protestosuyla karşılaştı.
Ecevit'in hastaneye kaldırılmadan hemen önce cenaze törenine katıldığı Danıştay saldırısında yaşamını yitiren Mustafa Yücel Özbilgin'in eşi Sema Özbilgin ile oğulları Gökhan ve Serkan Özbilgin de Kocatepe'de hazır bulundu.
Bu arada, Türk Silahlı Kuvvetleri'nden çok sayıda general ve subay da resmi üniformalarıyla protokol bölümünde yerlerini aldı. Törene, Kıbrıs Barış Harekatı'nda görev alan gaziler de özel kıyafetleriyle katıldı.
Kortej:
Kocatepe Camii'nden saat 12.40'ta ayrılan cenaze arabası yoğun kalabalık nedeniyle Mithatpaşa caddesini takiple saat 13.30 dolayında Kızılay Meydanı'na, saat 14.40'ta da Tandoğan Meydanı'na ulaşabildi. Mithatpaşa caddesi boyunca vatandaşlarca üst geçitler, binaların balkon ve pencerelerinden cenaze arabasına karanfiller atıldı.
Ecevit'in eşi Rahşan Ecevit, karafillerle bezenen cenaze arabasının arkasına tutunarak, Kızılay Meydanı'na kadar yürüdü. Uzun yıllar Bülent Ecevit'in koruma müdürlüğünü yapan ve Ecevitlerin yanından hiç ayrılmayan Recai Birgül de Rahşan Ecevit'e eşlik etti.
Aracın ilerleyebilmesi için güvenlik güçleri el ele tutuşarak çevresinde zincir oluşturdu.
Devlet Mezarlığı'ndaki tören:
Saat 13.00'te gerçekleşmesi beklenen defin işlemi, vatandaşların oluşturduğu uzun kortejin yavaş ilerlemesi nedeniyle saat 17.00'de yapılabildi.
Ecevit'in naaşının Devlet Mezarlığı'na yaklaşması üzerine, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve eşi Semra Sezer, TBMM Başkanı Bülent Arınç, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, bekledikleri Devlet Mezarlığı Müzesi'nden çıkarak tören alanında yerlerini aldı.
Bülent Ecevit'e 'Karaoğlan' ismini veren Şehzade Şahin isimli vatandaş da, protokolde, Rahşan Ecevit ile birlikte 'Ailesi' yazılı bölümde yer aldı. Şehzade Şahin tören sırasında üzerinde, 'Karaoğlan adını verdim sana, yakıştı. Bütün haklarımız helal olsun' yazılı döviz taşıdı.
Top arabasıyla getirilen Ecevit'in naaşı, Devlet Mezarlığı'nda TSK bandosu ve tören birliğinden oluşan kortejin tören alanında yerini almasının ardından, askerler tarafından omuzlara alındı.
Saygı duruşundan sonra kortej, cenaze marşı eşliğinde yürüyüşe geçti. Ecevit'in naaşı, askerlerin omuzlarında, sekizgen anıtın altındaki tören alanına getirildi.
Ecevit'in naaşı, bu sırada başlayan yağmur altında, defnedileceği yerde katafalka alınarak, tabuttan Türk bayrağı çıkarıldı ve naaş, görevliler tarafından mezara konularak toprağa verildi.
DSP il başkanları tarafından 81 ilden getirilen topraklar ile KKTC'den ve Ecevit'in babasının kabrinden getirilen toprak, Ecevit'in naaşının üstüne atıldı.
Son olarak, tabutun üzerinden alınan bayrak katlanarak kırmızı bir kadife kutuda Rahşan Ecevit'e teslim edildi.
Ecevit'in mezarı ziyarete açıldı
Eski Başbakan Bülent Ecevit'in mezarı, definden sonra ziyarete açıldı. Devlet Mezarlığı'ndaki defin işleminin ardından, korteje katılan vatandaşların Ecevit'in mezarını ziyaret etmelerine izin verildi.
Vatandaşlar, taşıdıkları Türk bayrakları, DSP flamaları ve Ecevit'in fotoğraflarıyla kabri ziyaret etti. Bazı vatandaşlar Ecevit'in kabrine kırmızı ve beyaz karanfiller, Türk bayrağı bıraktı.
Bazı vatandaşların, Ecevit'in mezar taşını öptükleri, bazılarının yanlarında getirdikleri toprakları Ecevit'in mezarına koydukları, bazılarının ise Ecevit'in mezarından toprak aldıkları görüldü.
Kapalı yollar
Ecevit'in cenaze töreni nedeniyle bazı yollar da saat 07.30'dan itibaren aşamalı olarak trafiğe kapatıldı:
GATA, 1011 Kavşağı, Etlik Caddesi, Kazım Karabekir Caddesi, Tandoğan Kavşağı, Degol Caddesi, Beşevler Caddesi, Mareşal Fevzi Çakmak Caddesi, Kara Kuvvetleri Kavşağı, İnönü Bulvarı, Genelkurmay Kavşağı, TBMM Dikmen Kapısı'na (ters yön), TBMM Dikmen Kapısı, Genelkurmay Başkanlığı Kavşağı, Akay Kavşağı (altgeçit), Bardacık Sokak ile Kocatepe Camii üzergahı, Kocatepe Camii, Mithatpaşa Caddesi, Ziya Gökalp Caddesi (ters yön), Kızılay Kavşağı, GMK Bulvarı, Tandoğan Kavşağı, Degol Caddesi, Beşevler Caddesi, Bahriye Üçok Caddesi, Gazi Kavşağı, Alparslan Türkeş Caddesi, Devlet Mezarlığı'na kadar olan güzergahlar ve bu güzergahlara çıkan bağlantı yolları (cadde ve sokaklar).
Ecevit 5 kasımda hayatını kaybetti
Geçirdiği beyin kanaması sonucu beş aydan bu yana GATA'da tedavi altında bulunan eski Başbakan Bülent Ecevit, 5 kasım akşamı solunum ve dolaşım yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetmişti.
GATA açıklamasında, ''18 mayıs 2006 tarihinden bu yana GATA Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Başkanlığı Yoğun Bakım Ünitesi'nde takip ve tedavisi yapılan Sayın Bülent Ecevit'in stabil seyreden solunum ve dolaşım fonksiyonları son bir haftadır giderek bozulmuş ve uygulanan tedavilere yanıt alınamamıştır. Sayın Bülent Ecevit, 5 kasım 2006 günü saat 22.40'da dolaşım ve solunum yetmezliği sonucu vefat etmiştir. Türk Milletinin başı sağolsun'' denilmişti.
Kameralar Ecevit'i son olarak 18 mayıs perşembe günü Danıştay üyesi Mustafa Yücel Özbilgin'in cenaze töreninde görüntülemişti. Törene katılan Bülent Ecevit, tören sonrasında rahatsızlanarak GATA'ya kaldırılmıştı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün daha önce hiç görülmemiş video görüntüleri ortaya çıktı
BUGÜN BANKALAR AÇIK MI? 19 Mayıs’ta bankalar kapalı mı, tatil mi, EFT-Havale yapılır mı?
19 MAYIS MESAJLARI: Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı sözleri! Anlamlı, kısa, resimli 19 Mayıs Mesajları
Sarıyer'de ahşap binada korkutan yangın
Ordu'daki 'kuş cenneti' güzelliğiyle büyülüyor! Günde 5 bin ziyaretçi ağırlıyor