Karun Hazinesi davasında yedi tutuklu

Karun Hazineleri'nin çalınmasıyla ilgili olarak mahkemeye sevkedilen Uşak Arkeoloji Müzesi Müdürü Kazım Akbıyıkoğlu ile birlikte yedi kişi tutuklandı.
Karun Hazineleri'nin gözde parçalarından 'Kanatlı Denizatı' broşu ile bir elektron sikkenin sahtesiyle değiştirilip çalındığı iddialarıyla ilgili 10 kişi gözaltına alınmıştı.
Sorgularının ardından bugün adliyeye çıkarılan zanlılardan Müze Müdürü Kazım Akbıyıkoğlu ve polis memuru Bülent Yücel'in de bulunduğu yedi kişi, tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevkedildi. Diğer üç kişi ise serbest bırakıldı.
Mahkeme yedi kişinin 'teşekkül halinde tarihi eser kaçakçılığı', 'zimmet ve suç delillerini bildirmeme' gibi suçlardan tutuklanmalarına karar verdi.
İddialara göre, Müze Müdürü Akbıyıkoğlu, Uşak'ta galericilik yapan bir kişinin tehditleri üzerine, altın broşun sahtesiyle değiştirilip çalınmasına yardımcı oldu.
İstanbul'da satılmak istenirken tarihi eser kaçakçıları tarafından gasp edilen broşun kimde ve nerede olduğu ise belirsiz.
Akbıyıkoğlu'nun bir süredir ekonomik sıkıntı içinde olduğu ve borçları yüzünden maaşına haciz konulduğu da ortaya çıktı.
İmzasız mektup şüphe uyandırdı
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Uşak Valiliği'ne gönderilen imzasız ihbar mektubu üzerine Uşak Müzesi'nde yapılan incelemede ise, sahtesiyle değiştirildiği iddia edilen Kanatlı Deniz Atı broşunun kayıtlarda, sergilenen broştan 1 gram daha ağır olduğunun anlaşıldığı, bunun üzerine sergilenen parçanın sahte olabileceği şüphesinin uyandığı öğrenildi.
Geçtiğimiz yılın sonlarına doğru Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Uşak Valiliğine, imzasız bir ihbar mektubu gönderildi.
Mektup üzerine bakanlık, Cihat Tuncer isimli müfettişi Uşak'ta inceleme yapmak üzere gönderdi. Tuncer, yaptığı ön araştırma sonucu 1 mart 2006'da hazırladığı raporu sunarak, şüphelendiği konulara raporda yer verdi.
Raporun ardından uzmanlar müzedeki eserleri inceledi. İncelemelerde Karun Hazinesi'nin 450 parçası ve müzedeki tüm sikkeler, eldeki listelerle karşılaştırıldı.
Hazinenin en değerli parçalarından olan Kanatlı Denizatı broşunun ağırlığının, kayıtlarda 14.5 gram olarak yer almasına karşılık, sergilenen broşun 13.5 gram olarak tartılması, broşun sahte olabileceği şüphesini uyandırdı.
Ayrıca müzede sergilenen sikkelerden, Lidya dönemine ait elektron bir sikkenin de gümüş yapım bir sikkeyle değiştirildiği iddia edildi. İncelemelerin ardından Müze Müdürü Kazım Akbıyıkoğlu, savcılık talimatıyla gözaltına alındı.
Karun Hazineleri
İddiaya göre, 450 parçadan oluşan Karun Hazineleri'nin ilk 363 parçası 6 haziran 1966 tarihinde toprak altından çıkarılarak saklandı.
Gazetelerde çıkan haberler üzerine yapılan çalışmalarda, eserlerin ABD'de olduğu belirlendi ve 1993 yılında yapılan girişimlerle Karun Hazineleri Ankara'ya getirildi.
1996 yılına kadar Ankara'daki Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde sergilenen eserler, 1996 yılında 362 parça olarak Uşak'a getirildi.
Daha sonra Karun Hazineleri'nin gün yüzüne çıkarıldığı Güre bölgesinde yapılan kazı çalışmalarında, Hazine'nin kalan bölümü bulundu ve bu parçalar da Uşak Müzesi'ne konuldu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
YENİ AFAD DEPREM HARİTASI : AFAD deprem haritası yenilendi! Türkiye'de deprem riski en az iller neresi? Hangi illerde deprem riski yüksek? AFAD Türkiye Deprem Haritası!
Kanımız dondu: Sokak ortasında vahşet! Bahar’ı da soldurdular
Özgür Özel'e yumruklu saldırıda yeni detaylar! 1 saat 45 dakika böyle beklemiş
Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD Başkanı Trump'ı Türkiye'ye davet etti! İş birliği mesajı...
Pınar Gültekin davasında yeni gelişme: 'Canavarca his yok' kararı