hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kaza kırıma uğramak ne demek? Uçak, helikopter kaza kırım raporu nedir?

    Kaza kırıma uğramak ne demek Uçak, helikopter kaza kırım raporu nedir
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Kayseri’deki 12’nci Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığından eğitim için kalkan bir eğitim uçağı düştü. Bu gelişme sonrasında "kaza kırım" ve "kırıma uğramak" terimleri birçok vatandaş tarafından araştırılmaya başladı. İşte detaylar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Helikopter ve uçak kazalarında sıklıkla kullanılan kaza kırım raporu ve kırıma uğramak terimi Kayseri'de henüz bilinmeyen nedenle eğitim uçağının düşmesi ve 2 pilotun şehit olması sonrasında hız kazandı. "Kaza kırım" ifadesi, havacılık sektöründe genellikle uçak kazalarının incelemesi ve analizi anlamında kullanılır. Bu süreç, kazanın nedenlerinin belirlenmesi, ilgili güvenlik önlemlerinin gözden geçirilmesi ve gelecekte benzer kazaların önlenmesi amacıyla yapılır. Kaza kırım raporları, kaza yapan uçağın, uçuş koşullarının, pilot kararlarının ve uçuş kontrol süreçlerinin detaylı bir analizini içerir. Bu raporlar, havacılık güvenliğinin artırılması için kritik öneme sahiptir ve genellikle ulusal havacılık otoriteleri tarafından yürütülür.

    KIRIM NEDİR?

    Sektörde, bir donanımın geri döndürülebilir hasara uğradığı, yaralanmaların olabileceği, can kaybının yaşanmadığı hadiselere "kırım" denir.

    KAZA KIRIMA UĞRAMAK NE DEMEK?

    Havacılık sektöründe meydana gelen kazalar "kaza kırıma uğramak" adı ile anılır. Helikopterin tekrar onarılmasına müsaade edecek düzeyde hasar görmesidir. Bu tarz olaylarda can kaybının olmaması kırım anlamına gelir. Can kaybının olması durumunda olay 'kırım' değil 'kaza' şeklinde ifade edilir. Yani "kaza kırım", havacılıkta, bir uçağın veya helikopterin kazası sonucu ciddi hasar görmesi veya tamamen yok olması durumunu ifade eder.

    Kaza kırıma uğramak ne demek Uçak, helikopter kaza kırım raporu nedirUÇAKTA KIRIM NEDİR?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Uçağın kırıma uğraması da donanımın geri döndürülebilir hasara uğraması anlamına gelir. Uçağın kırıma uğraması ifadesi can kaybının olmadığı bir kaza anlamını taşıyabilir. Uçağın kısmen iyi durumda olduğu durumlarda kırım kelimesi kullanılır. Uçağın iniş ve kalkışında ya da hava koşullarındaki olumsuzluklarla uğradığı hasarı anlatabilir.

    KAZA KIRIM EKİBİ KİMDİR? KAZA KIRIM RAPORU NEDİR?

    Kaza kırım raporu, uçak ve helikopterlerde hasar raporudur. Genellikle uçak ve helikopter kazalarını ilgilendirir. Kazaların nasıl geliştiğini, nedenini, ortaya çıkan hasarı inceleyen ekip; bu raporla kaza öncesi dönem ile ilgili bulabildikleri düzensizlikleri anomalileri birleştirip kazanın sebebini açıklarlar. Havacılıkta tüm kazalara ilk müdahale eden, her havacılık biriminde (havaalanı, üs, teknik bakim merkezi) bulunan, yetkili kişilerden oluşan ekiptir. Kaza mahallini ilk inceleyip raporu veren bu birimdir. Kazanın nedenleri, olası hatalar ve gelecekte benzer olayların önlenmesi için alınabilecek önlemler incelenir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow