Keneye karşı korunma yolları

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ramazan Gözüküçük, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının kaynağı olarak gösterilen keneden korunmanın yolları hakkında bilgiler verdi.
Uzman Dr. Gözüküçük yaptığı açıklamada, virüslerin neden olduğu hastalığın, oldukça ağır klinik tablolara ve yüksek oranda ölüme neden olduğunu söyledi.
Hayvandan insana geçen hastalığın, tek tek vakalar veya salgınlar şeklinde görülebildiğini kaydeden Gözüküçük, hastalığın Afrika, Asya, Ortadoğu ve Doğu Avrupa'da yaygın olduğunu, son yıllarda Balkanlar, İran, Pakistan ve Güney Afrika'da görülmeye başlandığını hatırlattı.
Gözüküçük, kenelerin, insan veya hayvanlardan kan emerken virüsleri de bulaştırdığına dikkat çekerek, hastalığın ya direkt kenelerin vücuda yapışıp belli süre kalmasıyla veya hastalığı taşıyan hayvanların kan ve dokularıyla temas sonucu meydana geldiğini ifade etti.
Gözüküçük, şikayet ve bulguları da, ateş, kırgınlık, baş ağrısı, halsizlik, kollarda, bacaklarda ve sırtta şiddetli ağrı ve iştahsızlık, bazen kusma, karın ağrısı veya ishal olarak sıraladı.
Kene ısırmasına karşı öneriler
Keneye karşı alınması gereken tedbirler şöyle:
Nasıl bulaşıyor?
Hastalık insanlara kenelerin ısırması veya kenelerle temas sonucu bulaşıyor. Evcil hayvanlara da aynı şekilde bulaşabiliyor. Ancak, hastalık hayvanlarda belirtisiz seyrederken insanlarda ölüme neden oluyor. Yabani kemirici hayvanlar, kuşlar ve keneler hastalığın doğadaki saklayıcısı rolünü üstleniyor.
Keneler beslenmek için bu hayvanlardan kan emerken aldıkları virüsü insanlardan kan emerken bulaştırıyor.
Hastalık kene ısırmasının yanı sıra, vücudunda virüs bulunan hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya diğer dokularına temas etmekle bulaşabildiği gibi bu hastalığa yakalanmış insanların kan veya vücut sıvılarına temas sonucu da bulaşabiliyor.
Tedavisi var mı?
Hastalığın şu anda kesin bir tedavisi bulunmadığını, ancak destek tedavisi uygulanabildiğini ifade eden Prof. Esin Şenol, tedavi için şu anda Türkiye'de bulunan 'Ribavirin' isimli bir ilacın kullanıldığını ama ilacın hastalık üzerinde çok etkili olmadığını kaydetti.
Prof. Şenol'un verdiği bilgilere göre:
Kimler dikkat etmeli?
Prof. Şenol, hastalığın insandan insana geçme riski olduğunu işaret ederek, ''hasta yatan kişilerin kanına bulaşan her şey taşıyıcı olabilir. Hastane personeli bu konuda gerekli önlemleri almalıdır. Hastalık kan ya da infekte doku yoluyla bulaşabiliyor'' dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
HABER... Dünyanın gözü İstanbul'da: Barış masası yeniden kuruluyor
TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI TAKLİT TAĞŞİŞ LİSTESİ 2025: Sahte - hileli ürünler sorgulama ekranı (guvenilirgida.tarimorman.gov.tr)
Mayıs ayında kar sürprizi
Daltonlar suç örgütüne operasyon! Çok sayıda gözaltı
Dikkat! Meteoroloji uyardı: 2 bölge 5 il için kuvvetli sağanak alarmı!