Köylülere BTC Boru Hattı eğitimi

Köylülere BTC Boru Hattı eğitimi
expand

Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı Türkiye Müdürü Can Suphi, boru hattının geçtiği güzergahtaki 343 köyde, boru hattının üzerinde ağaç dikmek, kazık çakmak, ev inşa etmek, patlatma veya anız yakmak gibi riskli faaliyetler hakkında eğitim verileceğini belirtti.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Suphi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı Projesi, Hazar Denizi'nden çıkarılan ham petrolün dünya pazarlarına ulaştırılması amacıyla, çevresel açıdan en güvenli taşıma güzergahı olarak belirlenerek hayata geçirildiğini söyledi.

Deneyimlerini herkesle paylaşarak, "Sağlık, Emniyet ve Çevre (SEÇ)" standartlarını çalıştıkları bölgelerde yerleştirmeye, geliştirmeye çalıştıklarını anlatan Suphi, sorunları çözmek ve SEÇ konularındaki duyarlılığı yaygınlaştırmak için boru hattı güzergahı üzerinde bulunan yerleşim birimlerinde bir dizi eğitim planladıklarını ifade etti.

Boru hattı güzergahının ekipler tarafından düzenli olarak yürüyerek kontrol edildiğine dikkati çeken Suphi, şöyle devam etti: "Boru hattı güzergahında inşaat sonrası araziyi eski haline getirme çalışmaları çok büyük oranda başarılı olduğundan toprağın altından geçen boru hattını, işaret direkleri olmaksızın fark etmek oldukça zor bir hale gelmiştir. 'Bulduğun gibi bırak' prensibine uygun olarak yürütülen ve oldukça başarılı olan arazi ıslah çalışması sonucu, arazilerini tarımsal üretim amaçlı kullanan çiftçiler ile farklı altyapı ve yatırım projeleri yürüten kamu ve özel kuruluşlar, boru hattını fark edemeyerek bu alandaki kısıtlamalara uygun olmayan bazı riskli uygulamalar yapabilmektedir. Örneğin boru hattının üzerinde ağaç dikmek, kazık çakmak, ev inşa etmek, patlatma veya anız yakmak gibi faaliyetler bu riskli uygulamalardan bazılarıdır."

BTC boru hattının güzergahında mera, hazine, orman, köy ortak kullanım alanı, şahıs arazisi niteliğindeki alanların tamamının kamulaştırıldığını ifade eden Suphi, "Ancak 8 metre genişliğindeki Boru Hattı koridorunda, 'belirlenen kısıtlamalara uyulması koşuluyla' arazinin tarımsal faaliyetler için kullanılmasına izin veriliyor" dedi.

Suphi, 8 metre enindeki boru hattı koridorunda, toprağın 30 santimetreden derin sürülmesi, ağaç veya çalı dikimi, her türlü kazı yapılması, kazık çakılması, anız dahil her türde ateş yakılması, bina, tesis veya kalıcı yapıların inşatı, yol inşası, toprak alınması veya eklenmesi, keşif çalışması yapılması, toprak örnekleri alınması, sondaj çukuru açılması, baraj/gölet kurulması, boru hattının su altında bırakılması, aşındırıcı veya zaralı maddelerin atılmasının yasak olduğuna dikkati çekti.

Ayrıca Sağlık Bakanlığı tarafından gayri-sıhhi müesseseler için uygulanmakta olan mevzuata göre, boru hattı ve yer üstü tesisleri için, her türlü yapılaşma ve inşaat faaliyetlerinin yasak olduğu bir "sağlık koruma bandı" ilan edildiğini belirten Suphi, boru hattının güzergahında 15 metre enindeki alan içinde yapı inşa edilemeyeceğini, ağır tonajlı iş ve tarım makinelerinin çalışamayacağını, kuyu açılamayacağını, sondaj yapılamayacağını, fore kazık çakılamayacağını ve patlayıcı madde kullanılamayacağını kaydetti.

Suphi, ayrıca boru hattı güzergahı ile kesişen karayolları, demiryolları ve sulama gibi tüm altyapı projeleri için BTC'den onay alınması gerektiğini belirtti.

Suphi, boru hattında yerel halkla iç içe çalışan deneyimli uzmanların bu ay içinde ön eğitim alacaklarını belirterek, şunları kaydetti: "Bu personelin BTC boru hattının Türkiye'ye girdiği Ardahan'ın Posof ilçesinden en son nokta olan Ceyhan deniz terminaline kadar olan alandaki 343 köyde, 150'den fazla yerel kurumla ve yaklaşık 130 okulda eğitim verecek. Eğitim konuları güvenlik güçleri ile koordine edilecek. 5 saha merkezinde eş zamanlı başlatılacak eğitimlerin bu yılın ilk yarısında tüm güzergahta tamamlanması öngörülüyor. Bu eğitimlerle boru hattı güzergahında yaşayanlara, altyapı ve çeşitli yatırım projeleri geliştiren ve uygulayan kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör temsilcilerine, hattın güvenliğini sağlayan güvenlik personeline ulaşmayı amaçlıyoruz."

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow