Kriz Türkiye'yi etkileyecek mi?

Kriz Türkiyeyi etkileyecek mi
expand

Rusya'nın Ukrayna'nın doğalgazını kısmasının yankıları sürerken, doğalgaz ihtiyacının büyük bölümünü Ukrayna'dan geçen boru hatlarıyla karşılayan Türkiye gelişmeleri yakından izliyor.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Uzmanlara göre, Ukrayna bu hatlardan geçen gazın bir bölümünü bile çekse Türkiye sıkıntıya girer.
 
Kriz ayrıca Ankara'nın doğalgazda Rusya'ya ne denli bağımlı olduğunu da gözler önüne serdi. Türkiye doğalgaz ihtiyacının yüzde 65'ini Rusya'dan karşılıyor. Bu gazın üçte ikisi ise Ukrayna'dan geçen hattan geliyor. Durum böyle olunca da krizin Türkiye'ye etkileri tartışılıyor.
 
Ukrayna, geçtiğimiz yıllarda kış soğuğunu bahane göstererek Türkiye'ye batı hattından gelen gazın bir bölümünü alıp kendi ülkesinde kullanmıştı.
 
Şimdi de Rusya'nın gazı kısmasıyla, 'Ukrayna kendi topraklarından geçen batı hattından ihtiyacı olan gazı çeker mi?' sorusu tartışılıyor.
 
Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi Genel Koordinatörü enerji uzmanı Necdet Pamir, "az da olsa bu ihtimal var" diyor.
 
Türkiye soğuklar nedeniyle aldığı gazın hemen hepsini evlerde ısınma amaçlı kullandırıyor.  Ukrayna-Rusya krizi sadece Ukrayna'dan kaynaklanabilecek bir aksama değil. Kriz, Rusya ile yaşanabilecek bir olumsuzluk durumundaki eylem planını da gündeme taşıdı.
 
Rusya'nın gazı kesme ihtimaline karşın Türkiye'nin güvencesi Türkiye-Rusya ilişkilerinde son dönemde yaşanan bahar havası ve Türkiye'nin gazı Ukrayna gibi 45 dolardan değil, piyasa fiyatlarından alması.
 
Ankara şimdi bu tip sıkıntıları en aza indirmek için gaz alımını çeşitlendirmenin yollarını arıyor. 2006 sonuna kadar Şahdeniz ve Arap gazının Türkiye'ye getirilmesi planlanıyor.
 
Ukrayna - Rusya doğalgaz krizi
 
Ukrayna, Rusya'dan aldığı doğalgazın fiyatını yükseltme talebini reddedince, Moskova yönetimi 1 ocakta bu ülkeye verdiği doğalgazı kesti.
 
Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den Gazprom grubunun görüşme masasına yeniden dönmesini sağlamasını isteyeceğini belirtti.
 
Taraflar, 2006'nın ilk üç ayı için uygulanacak fiyat üzerinde anlaşmış, ancak yılın geri kalan dönemi için talep edilen fiyat konusunda uzlaşmaya varamamışlardı.
 
ABD yönetimi, Moskova'nın kararına tepki gösterdi. ABD Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın bu kararının enerji sektöründe güvensizlik yarattığını açıkladı.
 
Bakanlık sözcüsü Sean McCormack, enerji tedarikinin, siyasi baskı unsuru olarak kullanılmasından endişe edildiği belirtti. 
 
Sebep zam
 
Gazprom, Ukrayna'ya sattığı doğalgazın bin metreküp fiyatını 50 dolardan, dünya piyasalarındaki ortalama rakama, yani 230 dolara yükseltmek istiyor.
 
Batı Avrupa'ya sağlanan doğalgazın yüzde 25'inin büyük bölümü Ukrayna üzerinden olmak üzere Gazprom tarafından karşılanıyor.
 
Rusya, Ukrayna üzerinden Rus doğalgazı alan Avrupa ülkelerini, yılbaşından itibaren olası bir azalmaya karşı uyarmıştı. Ukrayna, kışı geçirmeye yetecek kadar doğalgaza sahip olduğunu belirtiyor.

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow