Kuş gribi konusunda Manyas unutuldu

Tarım ve Köyişleri ile Sağlık Bakanlığı kuş gribinden korunma yollarını anlatan 90 bin broşürü tüm Türkiye'ye dağıttı. Ancak bu broşürler, Türkiye'de kuş gribinin ilk belirlendiği Manyas gölü ve çevresine ulaşmadı. Bölgede kümes hayvanları ile göçmen kuşlar bir arada yaşıyor.
Manyas gölü Türkiye'de kuş gribi virüsünün ilk belirlendiği yer. H5N1 virüsü 8 Ekim 2005 tarihinde ilk kez Kızıksa beldesinde ortaya çıkmıştı. O tarihten bugüne bölgede kuş gribine karşı kalıcı önlem alınmadı.
Tarım ve Sağlık bakanlıkları kuş gribinden korunma yollarının anlatıldığı 90 bin broşürü tüm Türkiye'ye dağıttı. Ancak broşürler Manyas gölü ve çevresine ulaşmadı.
Broşürün ilk sayfasında yer alan bir uyarıya göre; kuş gribinden korunmak için, kümes hayvanlarının, yabani kanatlıların bulunduğu yerlerden, göllerden, su birikintilerinden uzak tutulması gerekiyor. Ancak Manyas çevresinde durum böyle değil.
Bölge halkı da broşürü görmediklerini belirtiyor:
"Kardeşim böyle bişey bize gelmedi. Kuş gribi bitti, bizim işimiz de bitti."
"Kuş gribi olduğundan beri burada bilgilendirme olmadı. Bu broşürü ilk defa sizin vasıtanızla görüyoruz."
"Bugüne kadar hiçbir resmi kuruluştan bizi bilgilendirici mahiyette bir broşür gelmedi. Sizin vasıtanızla görüyoruz."
Yine broşüre göre; kümes hayvanlarının yabani hayvanların giremeyeceği kapalı alanlarda tutulması gerekiyor. Kuşların göç yolu üzerinde bulunan Manyas gölü çevresinde ise kümes bulmak zor.
Türkiye'de kuş gribi yüzünden dört kişi öldü. Ancak hastalığın ilk belirlendiği yerde yaşayanlar kuş gribi hakkında bilgi sahibi değil...
Türkiye'de durum
Dünyada yüzlerce kişinin ölümüne yol açan kuş gribi, Türkiye'de ilk olarak 2005 yılının ekim ayında Balıkesir'in Manyas ilçesine bağlı Kızıksa beldesinde bir hindi çiftliğinde ortaya çıktı.
Bölgede 21 gün süren karantinanın ardından Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, kuş gribinin tamamen bittiğini açıkladı, ancak 2006'nın ilk günlerinde gelen ölüm haberleriyle kuş gribi tekrar Türkiye'nin gündemine oturdu. Hastalıktan bugüne kadar Türkiye'de dört kişi yaşamını yitirdi.
Hastalıktan bugüne kadar dört kişi yaşamını yitirdi. İlk olarak, Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinden Van'a sevkedilen ve ölü tavuklarla temasta bulundukları belirlenen üç kardeş tedavi gördükleri YYÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'nde arka arkaya hayatlarını kaybetti.
Bu ölümlerin ardından 15 Ocak 2006'da Van Yüzüncü Yıl Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi gören Fatma Özcan da yaşamını yitirdi.
Bu son ölümle Türkiye'de kuş gribinden ölenlerin sayısı dörde yükseldi. Ölen kişiler ve yaşları ise şöyle:
1 ocak: Muhammet Ali Koçyiğit (14)
5 ocak: Fatma Koçyiğit (15)
6 ocak: Hülya Koçyiğit (11)
15 ocak: Fatma Özcan (12)
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Prof. Dr. Ateş'ten 'deprem' açıklaması: "250-300 yıl beklemiyoruz"
YENİ AFAD DEPREM HARİTASI : AFAD deprem haritası yenilendi! Türkiye'de deprem riski en az iller neresi? Hangi illerde deprem riski yüksek? AFAD Türkiye Deprem Haritası!
29 NİSAN İSTANBUL'DA DEV ELEKTRİK KESİNTİSİ: Tam 85 Bölgede Elektrikler Yok! İstanbul'da Elektrikler Ne Zaman Gelecek? BEDAŞ - AYEDAŞ Elektrik Kesintisi Sorgulama
Katiliyle aynı karede! Önce cinayeti itiraf etti ardından 'O benim dostumdu' dedi
HABER... Şener Üşümezsoy o noktaları tek tek işaret etti: İşte büyük deprem riski olan yerler!