"Kuzey Anadolu fay hattı hızlı kırılıyor"

Kuzey Anadolu fay hattı hızlı kırılıyor
expand

İTÜ Uluslararası Deprem Konferansı'na katılan Grenoble Joseph Fourrier Üniversitesi Öğretim Üyesi Michael Bouchon İstanbul depremine yol açması beklenen Kuzey Anadolu fay hattının diğer fay hatlarından daha hızlı kırıldığını savunuyor. Ancak bunun depremin yıkıcılığını doğrudan etkilemeyebileceğini belirtiyor.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Kuzey Anadolu fay hattı hızlı yayılan bir fay hattı mı? Depremin yıkıcılığını belirleyen kırıkların hızlı yayılması mı?

Düzce depremini birebir  yaşayan ve büyük depremler konusunda çalışan Grenoble Joseph Fourrıer Üniversitesi Öğretim Üyesi  Michael Bouchon bu soruları CNN TÜRK'e yanıtladı:

"Son 10 yılda yaptığımız gözlemlerde  bazı depremlerde kırığın son derece hızlı yayılabileceğini gördük. İzmit depremindeki kırık saniyede 5 kilometreden daha büyük bir hızla yayıldı. Bu,  kırığın bir saniyede 5 kilometre hızla yayıldığını gösteriyor. Bu hız da pek çok sismik dalga yayıyor. Ve ne yazık ki bu önemli sonuçlar doğurabilir."

Peki depremin yıkıcılığını belirleyen fay hattının kırılma hızı mı?
 
"Bu yer hareketinin doğasını değiştiriyor. Yer hareketi güçlü olabilir ama süresi kısa olabilir. Yani bunlar aslında yeni bulgulardan elde edilen sonuçlar. Bu durumda binalardaki ve yapılarda oluşacak etkiyi tam olarak kestiremiyoruz."

Peki Michael Bouchon'un İstanbul depremi konusundaki öngörüsü ne yönde?

"İllaki İzmit depremi kadar büyük olacak diye bir şey yok. Fay hattının bir segmenti daha hızlı kırılırken bir segmenti daha yavaş kırılabilir. Yani genel resmin ne olacağını tahmin etmek zor. Ancak hızın farklı olacağı yer hareketini ölçerken göz önünde bulundurmamız gereken bir faktör. Bu 10 yıl öncesine göre daha net. 1906 San Francisco depremi kadar yıkıcı olamayacak deprem. Orada kırık San Francisco kentinin içine kadar ilerliyor. Neyse ki İstanbul'da durum böyle değil."

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow