Levent Bektaş da tazminat istedi

Poyrazköy davasının tutuklu sanıklarından emekli Binbaşı Levent Bektaş, Prof. Dr. Mehmet Haberal gibi İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nin başkanı ve 2 üyesi hakkında tazminat davası açtı.
Bektaş'ın avukatları, Yargıtay 4. Hukuk Dairesi'ne yaptıkları başvuruda toplamda 50 bin TL istedi.
İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Poyrazköy davasının tutuklu sanıklarından emekli Binbaşı Levent Bektaş'ın avukatları Celal Ülgen ve Hüseyin Ersöz, Yargıtay 4. Hukuk Dairesi'ne iki ayrı dilekçe sundu.
Dilekçenin ilkinde Mahkeme Başkanı Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu ile üye hakimler Mehmet Erdoğan ve Mehmet Karababa'nın yasaya ve yasanın düzenlediği tutukluluk kavramının işlevine aykırı olarak 15 Ekim'deki duruşmada Bektaş'ın tutukluluk halinin devamına karar verdikleri belirtildi.
Bu kararın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Yargı Etiği İlkeleri, Hukukun Temel İlkeleri, Anayasa ve CMK hükümlerine aykırı olarak verildiğini savunan avukatlar 20 aydır tutuklu olan Bektaş hakkında hukuka aykırı kanıtlar gösterildiğini ileri sürdü.
Bektaş'ın özgürlüğünün haksız ve hukuksuz olarak kısıtlandığına vurgu yapan avukatlar, mahkemenin diğer üye hakimi Oktay Kuban'ın tutuklu sanıkların tahliyesini istediğini hatırlattı.
Dilekçede, Mahkeme Başkanı ve iki üye hakimin tutukluluk halinin devamına karar vererek Bektaş'ın özgürlüğünden yoksun kalmasına ve bu suretle manevi eziyet çekmesine neden oldukları belirtildi.
Bu nedenle Başkan Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu ile üye hakimler Mehmet Karababa ve Mehmet Erdoğan'dan 10'ar bin liralık manevi tazminat talep edildi.
Yargıtay 4. Hukuk Dairesi'ne sunulan diğer dilekçede ise Mahkeme'nin 16 Eylül'de sanıkların tutukluluk halini incelediği kaydedildi.
Bu kararda Mahkeme Başkanı Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu, üye hakimler Mehmet Karababa ve Oktay Kuban'ın olduğu hatırlatılan dilekçede Başkan ile hakim Karababa'nın tutukluluk halinin devamı yönünde görüş bildirdiği anlatıldı.
Oktay Kuban'ın karara muhalefet ettiği ifade edilen dilekçede, Başkan Abdurrahmanoğlu ile hakim Karababa'dan 10'ar bin liralık tazminat talep edildi.
Haberal'ı tahliye etmeyen hakimler tazminat ödeyecek
Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, daha önce Ergenekon davasının tutuklu sanıklarından Prof. Dr. Mehmet Haberal'ı tahliye etmeyen 9 hakimi tazminat ödemeye mahkum etmişti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Güzel havalara mola! Meteoroloji’den yağış, fırtına ve toz taşınımı uyarısı: Etkilenecek bölgeler belli oldu!
Fenomenlere yasa dışı bahis operasyonu! Tolunay Ören ve Kemal Can Parlak için karar verildi
2 bin 300 yıllık kaya mezardan çıktı! İlk kez sergiye çıkarıldı
Okulda görev yapan öğretmene silahlı saldırı: Hayatını kaybetti
GSB kamp başvuru sonuçları 2025 açıklandı mı, ne zaman açıklanacak? Gözler genc.gsb.gov.tr adresinde!