Melen projesi tamamlandı

İstanbul'un acil su ihtiyacını karşılamak amacıyla Melen ile Yeşilçay sistemi arasında yapımına başlanan 105 kilometrelik boru hattı, regülatör, pompa istasyonu, terfi hattı ve terfi deposu tamamlandı.
İstanbul'un uzun dönemli su ihtiyacını karşılamak amacıyla DSİ tarafından hazırlanan ve 3 aşamadan oluşan Büyük Melen Projesi'nin 1'inci aşaması 2001 yılında başladı.
Bu çalışmalar kapsamında yaklaşık 182 kilometre uzunluğunda Melen İsale Hattı, "Cumhuriyet Arıtma Tesisi" ve "Boğaziçi Tüneli" inşaatı sürdürülürken, kentin acil su ihtiyacının ortaya çıkması üzerine DSİ, Melen Çayı'ndan gelen suyu 105 kilometrelik boru hattı ile 2001 yılında devreye giren Yeşilçay sistemine entegre etmek için çalışma başlattı.
Yoğun şekilde sürdürülen çalışma kapsamında 105 kilometrelik boru hattı, regülatör, pompa istasyonu, terfi hattı ve terfi deposunun yapımı tamamlandı. Sisteme enerji verecek trafo merkezi, enerji nakil hattı ve idare binası da bitirildi. Şu anda Melen regülatöründe su tutma işlemi başladı.
20 Ekim'de saat 16.59'da kapakların açılmasıyla İstanbul'a Melen suyu gelmeye başlayacak.
Bu arada son hazırlıklar gözden geçirilirken, boruların içinde de temizlik yapılıyor. Projenin 20 Ekim 2007 tarihine yetiştirilmesi için her gün ortalama 500-600 metre boru döşendi. 105 kilometrelik hattı kapsayan bölümde 3'ü inşaat, 2'si boru imal, 1'i de enerji temin grubu olmak üzere 6 ortak girişim grubu çalıştı.
Çalışmalar 2 bin 500'ün üzerinde kişi tarafından yürütüldü. Proje için güncel fiyatlarla 2007 yılına kadar 500 milyon, 2007'den bu yana 750 milyon YTL harcama yapıldı. Yıl sonuna kadar da 65 milyon YTL harcama yapılması öngörülüyor.
Tamamlanan çalışma ile Melen Çayı'ndan gelen su Yeşilvadi'den geçirilip Cumhuriyet Arıtma Tesisleri'ne aktarılarak burada arıtılacak.
İstanbul boğaz geçişi
Arıtma tesisinden Ömerli Barajı'na verilecek su, İSKİ tarafından Salacak-Sarayburnu arasında yapımına başlanan isale hattı ile Avrupa yakasına ulaştırılacak. Geçen ağustos ayında başlayan isale hattı iki hafta içinde tamamlanacak.
Çalışma kapsamında 1200 milimetre çapında 1830 metre uzunluğunda 2 isale hattından oluşacak olan boğaz hattı ile Avrupa yakasına günde 300 bin metreküp su ulaştırılacak.
Batırılarak çektirme yöntemiyle inşa edilecek olan isale hattı, toplam 32 milyon 111 bin YTL'ye mal olacak. Bu isale hattının devreye girmesiyle mevcut günlük 300 bin metreküp kapasiteli Boğaz Geçiş Hattı'nın kapasitesi, 600 bin metreküpe çıkacak.
Boğaz geçişi ile Avrupa yakasında Bahçelievler ve münzevi depolarına aktarılacak olan su, 4 milyon nüfusun ihtiyacını karşılayacak.
Melen projesi ile ilk aşamada İstanbul'a günde ortalama 734 bin, yılda da 268 milyon metreküp su verilecek. Böylece 1'inci aşama ile İstanbul'un günlük su ihtiyacının üçte biri karşılanmış olacak.
DSİ, Boğaz geçişini de içeren Melen projesinin ilk aşamasını 2010 yılında tamamlayacak, 2'nci ve 3'üncü aşamalar ile Melen Barajı da tamamlandığında 1 milyar 180 milyon metreküp su temin edilerek İstanbul'un 2040 yılına kadar su ihtiyacı karşılanmış olacak.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Ahmet Minguzzi cinayeti davasında yeni gelişme! 'Bilirkişi' detayı
"50 yıllık pranga kırılıyor, PKK silah bırakıyor" Abdulkadir Selvi yazdı
Hafta sonu plan yapanlar dikkat! Sıcaklıklar Düşüyor, Yağış Geliyor!
AFAD YENİ DEPREM HARİTASI : AFAD deprem haritası yenilendi! Türkiye'de deprem riski en az iller neresi? Hangi illerde deprem riski yüksek? AFAD Türkiye Deprem Haritası!
MECLİS NE ZAMAN KAPANACAK? TBMM tatil tarihi 2025: TBMM tatili ne zaman başlıyor, hangi tarihte?