Merkel Davutoğlu'nu sükutu hayale uğrattı

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Güney Kıbrıs'ta yaptığı açıklamalara, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da tepki gösterdi. "Ciddi bir sükutu hayale uğradık" diyen Davutoğlu, ''Her iki tarafı dinlemiş olsaydı, tek yanlı açıklama yapmazdı'' dedi. Rum kesimi ise Merkel'in açıklamalarından memnun.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Almanya Başbakanı Merkel'i taraflar arasında objektif bir tutum sergilemeye çağırdı.
Türkiye'nin her zaman Almanya'nın Kıbrıs konusunda daha aktif rol almasını istediğini belirten Davutoğlu, "Çünkü Almanya'nın bu konuda olumlu katkı yapacağını hep düşündük. Ancak Sayın Merkel'in son açıklamaları bu konudaki kanaatimizde ciddi bir sükutu hayale yol açmıştır. Eğer Sayın Merkel ve Almanya Kıbrıs konusunda barış yönünde bir çaba sarfedecekse, öncelikle taraflar arasında objektif bir tutum sergilemelidirler" dedi.
Davutoğlu, "Son 2 yıl içinde bütün olumlu girişimler Türk tarafından geldi. Sayın Merkel iki tarafı da dinlemiş olsaydı muhtemelen böylesine tek yanlı bir açıklamada bulunmazdı. Biz kendisine ve liderliğine çok güveniriz, ümit ederim ki önümüzdeki dönemde Kıbrıs Türk tarafını da dinler ve bu konuda daha adil ve objektif bir yaklaşım içinde olur. Biz Almanya'nın oynayabileceği önemli bir rol olduğunu düşünüyoruz. Ama bu önemli rol tek tarafı dinleyerek olmaz, bu rol iki tarafın da dinlenilmesi ile olabilir. O zaman yapılacak değerlendirmeler de daha objektif, adil değerlendirmeler olur" dedi.
Bakanlık'tan açıklama: "Merkel bilgi alsın"
Dışişleri Bakanlığı da, Merkel'in Kıbrıs konusundaki açıklamalarının, "ciddi bir yanılgıdan veya yanlış bilgilendirmeden kaynaklandığını" belirterek, Merkel'in, "bu konuda bir an önce Birleşmiş Milletler (BM) başta olmak üzere ilgili kaynaklardan Kıbrıs müzakere sürecindeki durum hakkında bilgi almasının yararlı olacağını" kaydetti.
Açıklamada, "Şansölye Merkel'in basına yansıyan ifadelerinin ciddi bir yanılgıdan veya yanlış bilgilendirmeden kaynaklandığı görülmektedir" ifadelerine yer verilerek, "Türk tarafı, devam eden süreçte kapsamlı çözüm için azami çaba sarf etmiş ve sarf etmeye devam etmektedir. Süreçte bugüne kadar sağlanabilen ilerlemede Kıbrıs Türk tarafının yoğun çabaları büyük rol oynamış, Türk tarafınca, Birleşmiş Milletler ekibi tarafından da takdir edilen yeni ve yaratıcı fikirler ve öneriler ortaya konulmuştur. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri de 24 Kasım 2010 tarihinde yayımlanan son İyi Niyet Misyonu raporunda Kıbrıs Türk tarafının yapıcı tutumunu bir kez daha teyit etmiştir. Hal böyle iken, Avrupa Birliği'nin önde gelen bir ülkesi ve halihazırda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne geçici üye olan Almanya Federal Cumhuriyeti'nin Kıbrıs'taki kapsamlı müzakere süreci hakkında sadece Kıbrıs Rum tarafından bilgi alarak böyle bir açıklama yapmış olması düşündürücüdür" denildi.
Almanya: "Merkel'in tarih dersine ihtiyacı yok"
Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert ise, "Almanya Başbakanının Annan Planının Kıbrıslı Rumlar tarafından reddedildiğini bilmediği iddiası yanlış. Bunu çok iyi biliyor. Bu konuda Kıbrıs Rum kesiminin lideri (Dimitris) Hristofyas ile de konuştu. Bu konuda tarih dersi almaya ihtiyacı yok" dedi.
Seibert, "Başbakan, Kıbrıs'taki görüşmeleri sırasında, her iki toplum için de yaklaşık 36,5 yıldır dezavantajlar yaratan bu can sıkıcı sorununun sadece tarafların yaratıcı ve uzlaşmaya hazır olma cesaretini göstermesi durumunda çözülebileceğini söyledi. Bu cesareti Türk tarafından da Rum tarafından da talep etmek lazım. Türkiye Başbakanının (Recep Tayyip Erdoğan) açıklamaları, eksik bilgilendirilmiş olmasından kaynaklanıyor olabilir" şeklinde konuştu.
"Merkel'in 1974 yılında Türk askerlerinin adanın kuzeyini işgal ettiğini ve Türkiye'den çok sayıda Türk vatandaşının da adaya gittiğini bildiğini" kaydeden Seibert, "Başbakan Kıbrıs'taki durum ile yakından ilgileniyor. Uzun vadede Avrupa'da bölünmüş bir ülke bulunması kabul edilemez. Kıbrıslılar bu durumdan hoşnut olmadığını söylüyor. Özellikle de adanın kuzeyinde yaşayanlar bu durumdan olumsuz etkileniyor. Almanya bu bölünmüşlüğün aşılabilmesi için her türlü çabayı harcayacaktır" dedi.
Rum kesimi mesajlardan memnun
Almanya Başbakanı Angela Merkel'in, Kıbrıs Rum kesimine dün günübirlik ziyareti sırasında yaptığı açıklamalar ve verdiği mesajlar Kıbrıs Rum yönetimi ve muhalefeti tarafından memnuniyetle karşılandı.
Rum radyosunun haberine göre Rum yönetimi Sözcüsü Stefanos Stefanu, Merkel'in, "müzakerelerin bir sonuca varmamasının sorumluluğunu doğrudan Türk tarafına yüklemesinin" ve Almanya'nın, Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın "çabalarını, inisiyatiflerini ve müzakerelerde gösterdiği cesareti takdir ettiği mesajını vermesinin çok önemli olduğunu" söyledi.
Stefanu, Merkel'in, Almanya'nın Türkiye'nin AB üyelik sürecinin devam etmesine destek verdiğini, ancak Rum yönetimi gibi, "Türkiye'nin yükümlülüklerini yerine getirmesini istemesinin de bir o kadar önemli olduğunu" belirtti.
Kıbrıs Rum kesimi Dışişleri Bakanı Markos Kiprianu ise Alman "Frankfurter Allgemeine Zeitung" gazetesine verdiği demeçte, "Türkiye'nin AB üyeliğini destekliyoruz. Üyeliği engellemek için fırsat aramıyoruz. Eğer hedefimiz bu olsaydı 2004 yılında müzakerelere başlanmasına onay vermezdik. Hatta komşumuzun Avrupai bir Türkiye olması bizim çıkarımıza. Bir AB üyesi gibi davranarak, aynı değer ve prensiplere bağlı bir Türkiye istiyoruz" ifadesini kullandı.
Rum basını ne dedi?
Kıbrıs Rum basını da Merkel'in ziyaretine ve mesajlarına geniş yer ayırdı. Basında, Merkel'in "gerek Kıbrıs sorunu gerekse Türkiye-AB ilişkileri konusunda net ve açık tavır sergilediği" yorumları yer aldı.
Yorumlu haberlerde, Merkel'in Güney Kıbrıs'a "işbirliği için elini uzattığı", Türkiye'ye ise "sesini yükselttiği" görüşleri dile getirildi.
Gazeteler, Merkel'in Türkiye konusundaki tavrının, diğer ülke liderleri tarafından takınılmayan bir tavır olduğuna dikkati çektiler.
Rum gazetelerinden Politis de Merkel için "melek" ifadesini kullandı.
Filelefhros gazetesine göre Hristofyas görüşmede, 1974 olayları ve Başpiskopos Makarios'un kaçış şekli konusunda Merkel'e bilgi verdi ve Merkel bu olayı "ilginç" olarak nitelendirdi.
Rum yönetimi Dışişleri Bakanı Markos Kiprianu da eski Rum liderlerden babası Spiros Kiprianu döneminde başkanlık binasında on yıl yaşadığını anlattı.
Hristofyas, başkanlık binasını dolaşırken Merkel'e, KKTC bayrağının bulunduğu Beşparmak Dağlarını da gösterdi ve o bölgede, köyü Dikmen'in bulunduğunu anlattı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
7 ÜNİVERSİTEYE REKTÖR ATANDI! Rektör atanan üniversiteler hangileri? Resmi Gazete 17 Mayıs 2025!
Erdoğan'dan Avrupa'ya net mesaj: Ukrayna'da barış için kritik dönemeç
Dolmabahçe satrancının perde arkası! Masada neler yaşandı? Hande Fırat yazdı...
FERİBOT İPTAL SEFERLER SORGULAMA 17 MAYIS: İDO ve BUDO feribot seferleri iptal mi oldu?
Dikkat! Meteoroloji tek tek uyardı: 3 ilde turuncu, 7 ilde sarı kodlu alarm!