hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    MHP eski DTP'lilerin istifasını kabul edecek

    MHP eski DTPlilerin istifasını kabul edecek
    expand

    MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, kapatılan DTP'nin eski milletvekilleriyle ilgili, "İstifanın tek yönlü tasarruf olması sebebiyle MHP, TBMM'de istifaların kabulü yolunda oy kullanacaktır" dedi.

    Ankara'da basın kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelen Bahçeli, kapatılan DTP'nin eski milletvekillerinin, istifa dilekçelerini TBMM'ye vererek sürecin başlatılması düşüncesinde olduklarını ifade ettiklerini anımsattı.

    Bahçeli, kapatılan DTP'nin eski milletvekillerinin, "Demokratik Toplum Kongresi kararıyla da pekiştirilmiş olan tek yönlü istifa tasarrufunu, bir tercih olarak gördüklerini" dile getirerek, "Kararlarına saygı duyuyoruz. Anayasanın 84. maddesine göre, istifaların TBMM'ye gelmesi halinde orada onaylanması gerekmektedir. Onay sürecinde, DTP milletvekillerinin almış oldukları kararlar doğrultusunda, onların bir tercihi, istifanın tek yönlü tasarruf olması sebebiyle MHP, TBMM'de Anayasanın ilgili maddesi gereğince oylamaya sunulduğunda, istifaların kabulü yolunda oy kullanacaktır" diye konuştu.

    CHP Sözcüsü Mustafa Özyürek de, dün yaptığı açıklamada, "İstifayı kabul etmemek insanları tutsak almak anlamına gelir" demişti.

    Kapatılan DTP'nin milletvekilleri istifa kararı aldı ama TBMM'de milletvekillerinin istifası kolay değil. Zira; istifaların Meclis Genel Kurulu'nda salt çoğunlukla kabul edilmesi gerekiyor.

    Sokaktaki tansiyon nasıl düşer?

    Bahçeli, "Türkiye'de son günlerde artan tansiyonun düşürülmesi konusunda MHP olarak ne tavsiye edersiniz?" sorusu üzerine, AK Parti'yi eleştirdi ve "Türkiye'nin birçok yerinde, özellikle Güneydoğu il ve ilçelerinde başgösteren ve ayaklanma provası niteliği taşıyan toplumsal olaylar karşısında sessiz kalmasıyla da bunu bölücü terörü cesaretlendirebilin bir davranış gibi görüldüğü ifade edilebilir" dedi.

    Ülkeyi kardeş kavgasına götürebilecek hatalardan uzak kalmanın önemini vurgulayan Bahçeli, "Açılım projesi, bize göre yıkım projesi şeklini almıştır. AKP yönetimi hala gerekli dersi çıkarmamaktadır. Türkiye'nin her tarafında olayların yaygınlaşmakta olduğunu görüyoruz. Toplumsal olayları önleyici tedbirler, zamanında ve yeterli ölçüde alınmadığı takdirde, bu ayaklanma geçmişte de belli şekilde yaşanmış olan kurtarılmış bölgeler yaratarak, daha sonra bunu belli amaçlar doğrultusunda kullanma eğilimi ortaya çıkabilir. Ülkenin bölünmesini gerçekleştirebilecek büyük hatalara da sebebiyet verebilir" ifadesini kullandı.

    Gül ile toplantıya gider mi?

    Bahçeli, bir gazetecinin, Cumhurbaşkanı Gül'ün, siyasi parti liderleriyle bir toplantı yapmayı öngördüğünü belirterek, "Bu toplantıya gider misiniz?" sorusuna da şu karşılığı verdi:

    "Sayın Cumhurbaşkanı'nın, uzlaşma zemininin oluştuğu düşüncesinden hareketle, liderleri teker teker Çankaya Köşkü'ne davet ederek görüşmeler yaptığını hatırlıyoruz. MHP olarak bu davete katıldık ve 1 saat 10 dakika süren görüşmemizi gerçekleştirdik. Görüşmenin özü ve öze dayalı sonraki gelişmeleri birbirleriyle ilişkilendirerek değerlendirdiğimizde, Sayın Cumhurbaşkanı açılım projesinin bir tarafıdır. Dolayısıyla, bu görüşmeden hayırlı sonuç elde edilememiştir. Açılımın bu gidişatını durdurabilecek ya da farklı bir zemine çekecek yaklaşımlar üzerinde bir gayreti olmamıştır. Açılımın bir ayrışmaya dönüştüğü bir ortamda yapacağı bir toplantı, çok geç kalmış bir toplantıdır. Sayın Cumhurbaşkanı, liderlerle toplantı yapacağı yerde, Bakanlar Kurulunu yönetme yetkisi de kendisinde olduğu için Bakanlar Kuruluna başkanlık yaparak, Türkiye'nin bu gidişatını mevcut siyasi iktidarla bir değerlendirme yapıp, nerede bir yanlışlık yapılmışsa, ondan vazgeçme kararını oluşturması ve bu kararı da kamuoyula paylaşması daha doğru olacaktır."

    Bahçeli, Cumhurbaşkanı Gül'den, toplantıyla ilgili henüz bir davetin söz konusu olmadığını bildirerek, "Ama olması halinde verimli bir görüşme olmayacağı kanaati ilk görüşmede ortaya çıktığı için tekrarında yarar görmüyoruz" dedi.

    "Kimsenin MHP'yi tuzağa düşürme hakkı yok"


    MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "AKP'nin yıkım projesi tuzağına MHP'yi düşürmeye kimsenin hakkı yoktur. MHP nerede, ne zaman, neyi yapacağını bilen bir siyasi harekettir" dedi.

    Konuşmasında partisinin Güneydoğu'da yüzde 5.6 gibi bir oy aldığına işaret eden Bahçeli, "MHP'yi Güneydoğu Anadolu'ya gitmeyen bir parti olarak takdim etmenin" yanlış bir görüş olduğunu söyledi.

    Devlet Bahçeli, "Kürdistan haritalarına bakıldığı zaman" Türkiye'den alınmak istenen toprakların, Hatay üzerinden Sivas'a doğru bir çizgi ile sınırlandığına dikkati çekti. Bahçeli, partisinin tüm Türkiye'yi kucaklayan siyasi bir parti olduğunu belirterek "Belki AKP gibi 81 ilde milletvekili çıkaramamıştır ama çıkartacağı günler de gelecektir" diye konuştu.

    Bahçeli, "Sivas'ın ötesine geçemiyorlar" iddialarıyla ilgili olarak da partisinin her türlü provokasyona, birtakım yanlış anlaşılmalara fırsat vermemek için çok dikkatli siyaset yaptığını anlatarak, "AKP'nin yıkım projesi tuzağına MHP'yi düşürmeye kimsenin hakkı yoktur. Bu sebeple MHP nerede, ne zaman, neyi yapacağını bilen bir siyasi harekettir. Günü, saati geldiği vakit nasıl gideceğimizi de Diyarbakır'da hep beraber olduğumuz gün göreceksiniz" diye konuştu.

    "DTP'liler AKP'ye katılsın"

    MHP Genel Başkanı Bahçeli, "Eski DTP'lilerin istifalarının TBMM'de kabul edilmemesi durumunda ne olacağına" ilişkin bir soruyu yanıtlarken, "Söz konusu milletvekillerinin Meclis çalışmalarına katılmayabileceğini ya da 'Barış ve Demokrasi Partisi' adı altında, PKK'nın siyasallaşması anlamına gelen yeni bir partide toplanabileceklerini" belirtti.

    Bahçeli, "Eğer açılımla ve açılımın içeriği ile meselelere sayın Başbakan ısrarla yaklaşıyorsa, yani Meclis'te 'inadına açılım' diyorsa, (DTP) milletvekillerinin istifasını Meclis'te AKP'liler olarak kabul etmeyeceklerse, o zaman kurda kuşa yem etmeye gerek yok AKP bünyesine alarak beraberce açılımı gerçekleştirmelerinde yarar var diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.

    Bahçeli, "Telefonlarının dinlenmemesi için ne tür önlemler aldıklarına" ilişkin bir soruyu yanıtlarken de "Bu konuda bir sıkıntımız yok, zaten az konuşan yapımız var. Telefonda da daha az konuşuyoruz. Cep telefonu kullanmıyoruz. Dolayısıyla daha dikkatli oluyoruz. Bizi dinleyip kim ne yapacak. Bizim her şeyimiz açık" dedi.

    "Kürt çalıştayları"


    Devlet Bahçeli, "Demokratik açılım projesi hakkındaki" sorular üzerine, konuya tüm yönleri ile bakılması gerektiğini söyledi. Demokratik Toplum Kongresi'ne işaret eden Bahçeli, "Kongre hangi amaçla oluşturulmuştur, kimler katılmaktadır? PKK yandaşlarının yanında hangi unsurlar buraya dahil olmaktadır?" diye soran Bahçeli, "25-26 Temmuz'da 'Kürt Sorununda Birlik ve Çözüme Doğru' konulu bir çalıştay başlatılmıştır. Bir hafta sonra AKP tarafından İçişleri Bakanlığı koordinatörlüğünde Polis Akademisi'nde bir çalıştay daha başlatılmıştır; 'Kürt Meselesinin Çözümü: Türkiye Modeline Doğru'... Bu iki doğru nerede kesişmektedir" sorusunu yöneltti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow