MİT, 90. kuruluş yıl dönümüne özel olarak 90 nesnelik sanal müze açtı
MİT’in 90. kuruluş yıl dönümüne özel ilk olarak 90 nesnelik seçkiyle hayata geçirilen ve Türk istihbarat tarihinin değişik dönemlerine ait bazı doküman ve görselleri içeren MİT Sanal Müze hizmete girdi. İstihbari faaliyetlerin sahip olduğu stratejik önemin daha iyi anlaşılabilmesi ve istihbarat üretim süreçlerinin çok yönlü, sistematik yapısına dikkat çekilebilmesi adına hayata geçirilen MİT Sanal Müze’de yer alan arşivin zamanla geniş bir kaynak haline dönüştürülmesi planlanıyor. İşte MİT'in internet sitesinde yer alan sanal müzeden kareler...
Haberin Devamı
Robot el çantası
/

1970’li yıllardan 1990’ların sonuna kadar MİT tarafından gizli görüntüleme için kullanılan el çantası. Robot Star 50 fotoğraf makinesinin içine yerleştirilidiği el çantası, istihbaratçılar tarafından gizli görüntüleme amacıyla kullanılmıştır. Çantanın ön yüzünde bulunan toka kısmı ince bir kumaşla kaplanmış olup, tam bu noktaya denk gelecek şekilde fotoğraf makinesinin objektifi yerleştirilmiştir. Bu nedenle istihbarat dilinde ‘’Robot El Çantası’’ adını almıştır.
1969
/

1969 yılında Avrupa'daki bir büyükelçiliğimizin çalışma odasında ele geçirilen gizli mikrofon tesisatı.
Haberin Devamı
1974
/

1974 yılında Avrupa'daki bir büyükelçiliğimizin çalışma odasında ele geçirilen gizli dinleme tesisatı.
1986
/

1986 yılında Avrupa'daki bir büyükelçiliğimizde; sekreter, ateşe ve büyükelçinin çalışma odalarında ele geçirilen gizli dinleme ve gözetleme tesisatı.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
1964
/

1964 yılında Avrupa’daki bir büyükelçiliğimizde yapılan rutin teknik kontrolde, duvar içerisinde tespit edilen gizli dinleme cihazları ve gizli kablo tesisatı.
1965
/

1965 yılında Avrupa’daki bir büyükelçiliğimizde tespit edilen, bulunduğu odaları dinleyebilme özelliği kazandırılmış diyafon cihazı. Büyükelçilikteki çaycı tarafından kurulmuş cihaz, çay ocağından çalışma odalarının dinlemesine olanak sağlamıştır.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
1964
/

1964 yılında Avrupa’daki bir büyükelçiliğimizde yapılan rutin kontrolde, duvar içerisinde tespit edilen gizli dinleme cihazları ve kablo tesisatı.
1969
/

1969 yılında Avrupa’daki bir büyükelçiliğimizde yapılan rutin kontrolde, duvar içerisinde tespit edilen gizli dinleme tesisatı.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
1982
/

1982 yılında Asya kıtasındaki bir büyükelçiliğimizde yapılan rutin kontrolde ele geçirilen, dinleme özelliği kazandırılmış tadilatlı telefon. İstihbarat dilinde, herhangi bir nesneye uygulanan teknik müdahale sonunda cihazlar ‘’tadilatlı’’ olarak isimlendirilir.
1986
/

1986 yılında Avrupa'daki bir büyükelçiliğimizde yapılan rutin kontrolde tespit edilen gizli gözetleme tesisatının duvar içine yerleştirilen aparatı.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
1988
/

1988 yılında Avrupa'daki bir büyükelçiliğimizde yapılan rutin kontrolde ele geçirilen; her odaya ikişer adet olmak üzere altı odaya, toplamda on iki adet yerleştirilmiş gizli dinleme tesisatları.
1976
/

1976 yılında Avrupa'daki bir büyükelçiliğimizde yapılan tadilat sırasındaki rutin kontrolde ele geçirilmiş gizli telsiz dinleme tesisatı. Kontrol sırasında bir tuğlanın renginin diğerlerinden farklı olmasından şüphelenilerek bulunduğu yerden sökülmüştür. İnceleme sonucunda; tuğlanın içerisine uzaktan kumanda edilebilen telsiz verici ve bataryaların yerleştirildiği anlaşılmıştır. Durumun tespiti sırasında tedirginliği dikkat çeken duvar ustası da sorguya alınmıştır.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
1971
/

1971 yılında Avrupa'daki bir büyükelçiliğimizde yapılan teknik kontrolde ele geçirilen gizli telsiz dinleme tesisatı. Temsilcilikte görevli bir haberleşme memurunun çalışmakta olduğu odada, kendisine ait amatör telsiz haberleşme cihazıyla radyo sinyali taraması yaparken, büyükelçinin makam odasında yapılan konuşmaları işitmesi üzerine teknik arama talep edilmiştir. Teknik aramalar sonucunda büyükelçinin makam odasındaki klimanın içerisine yerleştirilmiş telsiz dinleme cihazı ele geçirilmiştir.
2002
/

2002 yılında Avrupa'daki bir büyükelçiliğimizde yapılan rutin kontrolde ele geçirilen telsiz vericili gizli dinleme tesisatı.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Ayakkabı topuğunda mikrofon
/

Ülkemiz aleyhine casusluk faaliyetinde bulunan şahsın ayakkabısının topuğuna yerleştirilmiş mikrofon. Bu yöntem; bir ortamda yapılan görüşmenin, ortam dışındaki herhangi bir yerden canlı olarak dinlenebilmesine olanak sağlamaktadır.
Sigara paketinde verici
/

Bir ortamda yapılan görüşmenin, ortam dışındaki herhangi bir yerden canlı olarak dinlenebilmesi amacıyla, ortamda bulunan ajanın sigara paketine yerleştirilmiş verici.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Saat görünümlü ses kayıt cihazı
/

İçerisine yerleştirilen mikrofon sayesinde ortamdaki seslerin ses kayıt cihazı üzerine kaydedilmesini sağlayan kol saati.
Dinleme kemeri
/

İçerisine yerleştirilen mikrofon ve kablonun aracılığıyla ses kayıt cihazını gizleme aparatı olarak 1990'lı yıllarda MİT tarafından operasyonel faaliyetlerde kullanılan bel kemeri.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Dinleme kalemi
/

İçerisine yerleştirilen kayıt cihazı sayesinde ortamdaki seslerin ortam dışına aktarılmasını sağlayan gizli dinleme cihazı haline getirilmiş kalem. İçerisinde pil yuvası ve ses vericisi bulunan dolma kalem gizli dinlemeler için üretilmiştir.
Dinleme cihazı
/

Çakmak görünümlü, USB bağlantılı ve şarj edilebilir ses kayıt cihazı. Üzerinde bulunan küçük bir düğmeye basılmasıyla ortamdaki ses kaydının yapılmasını sağlar.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
MİT'in kullandığı fotoğraf makinesi
/

1950’li yıllarda iki farklı sürüm halinde Almanya'da üretilmiş fotoğraf makinesi. “Robot Star 25” ve “Robot Star 50” olarak üretilen modelleri, çekebildiği kare sayısına göre adlandırılmıştır. Robot Star 50, özellikle Soğuk Savaş yıllarında yürütülen espiyonaj faaliyetlerinde kullanılmıştır. MİT tarafından, 1985 yılına kadar aktif şekilde kullanılmıştır.
Kopyalama çantası
/

Gizli dokümanları kayıt altına almak için kullanılan çanta. Portatif bir fotoğraf stüdyosu gibi kullanılan çantanın içerisinde fotoğraf makinesi ve ışık düzeneği bulunmaktadır. Ele geçirilen gizli dokümanın hızlı bir şekilde görüntülenmesi için kullanılmıştır.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Robo kravat
/

Kravat iğnesi içerisine gizlenen 1,5 cm çapındaki gizli kamera. MİT tarafından 1965- 1980 yılları arasında kullanılan robot kravat, kablo aracılığıyla ajan üzerinde bulunan kayıt cihazı veya telsiz vericiyle irtibatlandırılmıştır. Bu nedenle istihbarat dilinde ''Robot Kravat'' adını almıştır.
Şifreli fotoğraf
/

İstihbarat tarihinde, üzerine ''filme alınmış doküman görüntüsünü gizleme metodu” olarak bilinen yöntemin uygulandığı şifreli fotoğraf kartı. Bu gizli mesajlaşma, beyaz boşlukları bulunan herhangi bir fotoğraf kartına, bir veya birkaç dokümanın negatif birimlerinden agrandizör yardımıyla monte edilme yöntemidir. Kimyasal maddeler kullanılarak görünür hale getirilen metin, bir büyüteç yardımıyla okunabilmektedir.Daktilo yazısının küçültülerek fotoğraf kartı üzerine yerleştirilmesiyle hazırlanan bu kart, MİT tarafından 1970’li yıllarda kullanılan gizli haberleşme yöntemine bir örnektir.Fotoğraf; uygulanan yöntemin yanı sıra, Ankara Devlet Opera ve Bale Binası kulesinin yıkılmadan önceki haline ilişkin bilgi vermesi yönüyle de önem taşımaktadır.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Zarf dikme aleti
/

Operasyonel faaliyetlerde mektupların farkedilmeden açılması ve kapanması için kullanılmış zarf dikme ekipmanı.
/

Mesajları kriptolama ve kriptolu mesajı açma işleminde kullanılmış şifre tablosu. Kriptolama işlemi; bir sayı, harf ve medyan (başlama) bilgisine göre yapılmaktadır. Mesajdaki her karakter, tek tek şifre tablosundaki medyan bilgisine göre belirlenmektedir. Şifre tablosuyla birlikte kullanılan harf bloğu kitapçıkları, çözülebilme ihtimali göz önünde bulundurularak belirli periyotlarda yeniden üretilmiştir. MİT tarafından 2000’li yıllara kadar kullanılmıştır.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Parmak izi ekipmanı
/

Mürekkepli parmak izi alma ekipmanı. 1960-1970’li yıllarda MİT tarafından operasyonel faaliyetlerde kullanılmış bir ekipmandır. Ekipmanın içerisinde; mürekkep, mürekkebi yüzeyde eşit dağıtabilmek için plastik rulo, mürekkepli parmağın izinin çıkarılacağı temiz ve düz yüzeyli bir cam alan bulunmaktadır.
Şifreli fotoğraf örneği
/

İstihbarat tarihinde, üzerine ''filme alınmış doküman görüntüsünü gizleme metodu” olarak bilinen yöntemin uygulandığı şifreli fotoğraf kartı. MİT tarafından 1970’li yıllarda gizli haberleşmede kullanılmıştır.Şifreli fotoğraf kartı; beyaz boşlukları bulunan herhangi bir fotoğraf kartına, bir veya birkaç dokümanın negatif birimlerinden agrandizör yardımıyla monte edilme yöntemidir. Bu örnekte, fotoğraf üzerine gerekli kimyasal müdahale yapılmadığı için, fotoğraf kartına yerleştirilen bilgi görülememektedir.Fotoğraf; uygulanan yöntemin yanı sıra, Anıtkabir’in 1970’li yıllardaki durumu ile ilgili bilgi veren bir fotoğraf olması yönüyle de önem taşımaktadır.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Güvercin mesajlaşması
/

Güvercin ayaklarına bağlanan mesajlar. Kısa mesafelerde haber taşımak amacıyla kullanılan güvercinler “haber güvercinleri” olarak bilinmektedir.Güvercinin ayağına bağlanan plakalar, Soğuk Savaş döneminde istihbaratçıların gizli haberleşmede sıkça kullandıkları bir yöntemdir.
Casus çakmak
/

Gizli haberleşmede kullanılan IMCO model çakmak.Gaz hanesinin geniş ve çıkarılabilir bölümüne yerleştirilen mesajlar sayesinde ajanlar arasında gizli haberleşme sağlanmıştır.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Casusun sigorta kutusu
/

Türkiye’de yakalanan casusun, hizmet ettiği yabancı bir gizli servisle haberleşmesinde kullandığı sigorta kutusu.Gizli servis mensubunun, casusa iletmek istediği bilgiyi, evde yokken sigorta kutusunun içerisine yerleştirmesiyle haberleşme sağlanmıştır.
Maymuncuk seti
/

Türkiye’de yakalanan casusun, hizmet ettiği yabancı bir gizli servisle haberleşmesinde kullandığı sigorta kutusu.Gizli servis mensubunun, casusa iletmek istediği bilgiyi, evde yokken sigorta kutusunun içerisine yerleştirmesiyle haberleşme sağlanmıştır.