hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Nakliyeciler Bulgaristan'ı protesto etti

    Nakliyeciler Bulgaristanı protesto etti
    expand

    Türkiye'de nakliye sektörünün yoğun olduğu 11 kentten Ankara'ya gelen nakliyeciler, Bulgaristan'ın başlattığı geçiş ücreti uygulamasını protesto amacıyla Bulgaristan Büyükelçiliği önüne siyah çelenk bıraktı.

    Bulgaristan tarafından 28 Haziran 2008'de başlatılan 271 dolarlık ek geçiş ücreti uygulaması, bugün Ankara'da protesto edildi.
     
    Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND), uygulamayı protesto için Antakya, Mersin, Gaziantep, Konya, Kayseri, Bolu, İzmir, Ankara, Trabzon, Mardin, İstanbul'dan yaklaşık 1000 TIR'ın başkentte toplandığını belirtti.
     
    UND, gerekli izinlerin alınmış olmasına rağmen Ankara girişlerindeki her noktada ve her kavşakta polislerin engeliyle karşı karşıya kalmaktan şikayet etti.
     
    Dernek, tüm engellemelere karşın Bulgaristan Büyükelçiliği önünde siyah çelenk bıraktıklarını ve eylemin başarıyla sona erdiğini kaydetti.
     
    UND, "Bundan böyle artık yapılması gerekenler konusunda sıra Ulaştırma Bakanlığı'ndadır. Daha önce kendilerine sunulan çözüm önerilerimiz ve eylem planlarımız vakit kaybetmeden harekete geçirilmelidir" açıklamasında bulundu.

    Bakanlığa iletilen önerilerin sıralandığı açıklamada, "Konvensiyonel araçlarla Türkiye'ye veya Türkiye üzerinden Bulgaristan araçlarının taşıma yapılmasına engel getirecek yasal düzenlemeler hiç vakit kaybetmeden yapılmalıdır" denildi.

    Ulaştırma Bakanlığı tarafından en kısa sürede Bulgaristan hattının alternatifi olan Yunanistan-Makedonya güzergahının Türk taşımacılarının kullanımına açılması istenen açıklamada, "Bulgaristan'dan gidişlerin bir süre durdurulması gerektiği" kaydedildi.
     
    Büyükelçilik'teki eylem

    Ankara'da toplanan nakliye firmaları sahipleri ve temsilcilerinden oluşan yaklaşık 200 kişi, 4 otobüsle büyükelçilik önüne geldi. Büyükelçilik önündeki basın toplantısı, önceki gün ABD Konsolosluğu önündeki saldırının kınanması ve şehitler adına saygı duruşuyla başladı.

    UND Yönetim Kurulu Başkanı Dinçşahin, Bulgaristan'ın AB'ye katılmasıyla birlikte Türkiye ile taşımacılık anlaşmasını tek taraflı feshettiği ve Türkiye'ye kota engeli getirdiğini belirterek, 28 Haziran 2008 tarihinde Türk TIR'ları için geçiş başına 271 dolar ücret almaya başladığını kaydetti.

    Bu uygulamanın ne AB ne de uluslararası ticaret hukukuyla uyuştuğunu ifade eden Dinçşahin, "Uygulama, Dünya Ticaret Örgütü'ne göre, tarifeler ve ticarete ilişkin genel anlaşma olan GATT'ın öngördüğü 'transit serbestisini' içeren 5'inci maddeye karşıdır. Mevcut anlaşma hükümlerinin ağırlaştırılamayacağı veya durumun geriye dönük kötüleştirilemeyeceği anlamına gelen 'stand still' kuralına aykırıdır" dedi.
     
    AB ile imzalanan Gümrük Birliği'ne göre ise malların serbest dolaşımının hiçbir şekilde engellenemeyeceğini belirten Dinçşahin, "Ortaklık konseyi kararının 5 ve 6'ncı maddeleri uyarınca taraflar arasında ithalatta ve ihracatta uygulanan
    gümrük vergileri, gümrük vergileriyle eş etkili vergiler, miktar kısıtlamaları ve her türlü miktar kısıtlaması ile eş etkili önlem yasaklanmıştır" diye konuştu.

    Benzer aykırılıkları da sıralayan Dinçşahin, "Sorunun çözümü için hükümetler, ilgili taraflar ve kuruluşlar bir araya gelmeli, bu hukuk yanlışlığını düzeltmelidirler" dedi.

    "Eylemlerimiz sürecek"

    Dinçşahin, her geçişte oluşan 271 dolar ek maliyetin "karsız çalışmakta olan tekstil sektörünün, tarım sektörünün ve tüm üreticilerin yabancı rakipleriyle rekabet gücünü yok ettiğini" kaydederek, "kaybedecek vakit olmadığını, soruna bir an önce çözüm üretilmesi gerektiğini" vurguladı.

    Bu güne kadar yürüttükleri eylemlerin, "nakliye sektörü eylemi" olarak algılanmasını da eleştiren Dinçşahin, "Bizler ekonominin aracısıyız. Bizler için her ek maliyet aslında Türkiye'nin ihracatına, yatırımlarına, sanayisine ve Türk işçisine vurulan darbedir" dedi.

    Dinçşahin, Bulgaristan uygulamadan vazgeçinceye kadar eylemlerini sürdüreceklerini bildirdi. Açıklamanın ardından uygulama alkışlarla protesto edildi ve büyükelçilik önüne siyah çelenk bırakıldı.

    Nakliyeciler daha sonra kent girişlerinde bekletilen TIR şoförlerinin yanına gitmek üzere olay yerinden ayrıldı.
     
    Bakan Yıldırım: "Bulgaristan'ın yaptığı haksız bir uygulama"
     
    UND Başkanı Dinçşahin ve yaklaşık 50 kişilik dernek üyesi daha sonra Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile görüştü.

    Bulgaristan ile ikili anlaşma dolayısıyla transit geçişlerde herhangi bir ücret uygulamasının yapılmadığını ifade eden Yıldırım, "Ancak Bulgaristan tek taraflı olarak, geçtiğimiz günlerde, ülkesinden transit geçen bütün araçlara, bütün ülkelerin araçlarına, geçiş ücreti 83 euro'yu tek istikamette uygulayacağını açıkladı ve bu uygulamayı başlattı" dedi.

    Yıldırım, "Her ne kadar bütün ülkelere uygulanıyor olsa da Bulgaristan üzerinden Avrupa'ya, aşağı yukarı tüm dış taşımalarımızın yüzde 53'ünü yapan Türk taşımacılar, dolayısı özellikle UND üyesi taşımacılarımız, bundan çok fazlasıyla olumsuz etkileniyor" diye konuştu.

    Yıldırım, uygulamanın tek taraflı ve haksız olduğunu belirterek, uygulamanın, iki ülkenin karşılıklı anlaşmasının Bulgaristan tarafından tek taraflı ihlali olduğunu vurguladı.

    Bakan Yıldırım, "Taşımacılarımız da gayet tabii ki, bu konuda duyarlılığını ortaya koymuşlardır, koymaya da devam edeceklerdir. UND de buna öncülük yapmaktadır. Onlar bu konuda Bulgaristan'daki muhatapları aracılığı ile bu haksızlığı gidermeye çalışırken, biz de bakanlık olarak hükümetimiz nezdinde, Dışişleri Bakanlığı nezdinde diplomatik çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow