Neden ara eleman bulunamıyor? Mesleki Eğitim Genel Müdürü CNN TÜRK'e konuştu
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçtiğimiz günlerde işaret ettiği ara eleman bulamama sıkıntısı, gözleri meslek liselerine çevirdi. Neden ara eleman bulunamıyor? Meslek liselerinde okuyan öğrenciler bu ihtiyacı karşılayamıyor mu? Bu kapsamda meslek liselerine ilgiyi teşvik edici yeni adımlar ne? Tüm bu soruların yanıtını Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz, CNN TÜRK'e verdi.
KARAGÖZ: FİRMALAR ASGARİ ÜCRET ÜZERİ RAKAM VERMELİ
Meslek liselerinin varlığı ve değeri, gün geçtikçe artıyor. Ancak buna rağmen ara eleman sıkıntısı yaşanmaya devam ediyor. Bu kapsamda meslek liselerinin önemi bir hayli büyük. Peki kalifiye eleman açığını kapatmak adına başka ne adımlar atılmalı, neler yapılmalı? CNN TÜRK Muhabiri Nisan Korkmaz'a konuşan Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz, "Mezunlarımızın yüzde 60'ı aslında iş gücüne geçiyor. Fakat istihdam konusunda iş piyasasıyla bazı konuları netleştirmek gerekiyor. Firmalarımızın evlatlarımızı değerlendirirken onlara asgari ücretin çok daha üzerinde rakamlarla iş hayatına geçişlerini sağlamalılar ki çocuklarımızın istihdamdaki tercihi meslekleri yönünde olsun" dedi.
Sadece çalışanların ücretlerine çalışma şartlarına da dikkat çekiliyor. Ali Karagöz, "Rakamsal şartlar olduğu gibi öğrencilerimizin çalışma ortamındaki şartları da önemli. Yani iş piyasasına gittiklerinde bulundukları firmaların ortamlarında onların yaşam şartları, hayat standartları, yaşamla ilgili almaları gereken o rahatlıklar günümüz şartlarında öne çıkıyor" diye konuştu.
BU YAZ ORTAOKULLARA MESLEK KURSU
Milli Eğitim Bakanlığı, öğrencilerin kendilerine uygun meslek seçimi yapmaları için yeni bir uygulama da başlattı. Ali Karagöz, "7'nci ve 8'inci sınıflarda meslek liselerimizin atölyelerinde öğrencilerimizi buluşturmak istiyoruz. Bunlar okul dışı zamanlarda olacak. Her bir modülü tamamladıklarında biz onlara başarı belgesi vereceğiz. Çocuklarımız liseye geçerken kendilerini daha iyi tanıdıklarını, hangi liseye daha yakın olduklarını anladıkları bir uygulama olmasını önemsiyoruz" ifadelerini kullandı.
Pilot uygulama 10 ilde ve 190'dan fazla okulda hayata geçirildi. Programa katılmaya yönelik bilgiler ise meslek liselerinin internet sitelerinde açılan duyurularda yer alıyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Sözleşmeli öğretmenlik mülakat sonuçları 2024 ne zaman açıklanacak? İşte son durum!
EBRU EROĞLU KİMDİR? Teğmen Ebru Eroğlu nereli, kaç yaşında?
Çelme atıp kaçmaya çalışan firari hükümlüyü yakalattı
Yenidoğan çetesi hastanesinde yaşadıklarını anlattı: 'Suçu bize atmaya çalıştılar'
Başöğretmenlik 20 yıl şartı nedir? 20 yılı dolduranlar başöğretmen olabilecek mi?