Öğrenci affı yasalaştı

Üniversitelerden 29 haziran 2000 tarihinden itibaren her ne sebeple olursa olsun ilişiği kesilen öğrencilere yeni haklar getiren yasa teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.
Erkan Mumcu'nun kabineden istifasına yol açan, tartışmaların odağındaki öğrenci affı yasa teklifi, Genel Kurul'da görüşüldü.Düzenlemeyle, 29 haziran 2000 tarihinden sonra her ne sebeple olursa olsun üniversitelerden ilişiği kesilen öğrencilere ek sınav hakkı tanınıyor.CHP'nin destek vermediği yasa teklifi, lisans öğrencilerine bir öğrenim yılı devam ve üç sınav hakkı tanınmasını öngörüyor. Yüksek lisans öğrencilerine de iki sınav ile bir yıl tez hazırlama süresi veriliyor.
Doktora öğrencilerinin de yararlanacağı düzenleme yasalaştığı takdirde, üniversiteye geri dönmek isteyenler iki ay içinde ilgili üniversiteye başvuracak.
Çelik aftan yana
Teklifin tümü üzerinde hükümet adına söz alan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, öğrenci affının ceza affıyla karıştırılmasının doğru olmadığını ifade ederek, ''biz, bu yasa ile kimseye lisans, yüksek lisans ve doktora diploması vermiyoruz. Sınıfta kalanlara geçme hakkı getirmiyoruz. Sadece üniversiteden ilişiği kesilenlere yeni imkanlar veriyoruz'' dedi.
Afla üniversitelere dönen öğrencilerin başarılı ya da başarısız olduklarına, yine üniversitelerin karar vereceğini belirten Çelik, başarısız öğrencilere af getiren bir hüküm bulunmadığını söyledi.
YÖK'ün verdiği bilgiye göre, 2000 yılından sonra üniversitelerden 677 bin öğrencinin ilişiğinin kesildiğini bildiren Çelik, 4 yılda bu kadar kişinin üniversite ile ilişiğinin kesilmesinin düşündürücü olduğunu belirtti.
CHP: "Çözüm üniversitelere ait"
Teklifin tümü üzerinde CHP Grubu'nun görüşlerini açıklayan Denizli Milletvekili Mustafa Gazalcı ise Meclis'in 10'uncu kez üniversite öğrencilerine affı ele aldığını hatırlatarak, getirilen afların sorunu çözmediğini söyledi.
Anayasa gereği sorunun çözümünün üniversitelere ait olduğunu ifade eden Gazalcı, köklü ve kalıcı bir çözümün ancak üniversiteler tarafından sağlanabileceğini ileri sürdü.
AKP: "Görüşülen yasa teklifi 'af' olarak algılanmamalı"
AKP adına söz alan İzmir Milletvekili Mehmet Tekelioğlu da, görüşülen yasa teklifinin bir 'af' olarak değerlendirilmesinin yanlış olduğunu savunarak, ''biz kimseye doktor, mühendis diploması vermiyoruz. Yaptığımız iş, çeşitli nedenlerle başarısız olanlara bir imkan sağlamaktan ibarettir'' diye konuştu.
Öğrenci affının, ceza affıyla karşılaştırılmasının yanlış olacağını ifade eden Tekelioğlu, bu yüzden teklifin yasalaşması için nitelikli çoğunluk olan 330 oya gereksinim bulunmadığını söyledi. Tekelioğlu, bütün taleplerine karşın YÖK ve üniversitelerin, yasa teklifine herhangi bir katkı sağlamadıklarını belirterek, ''Biz bundanşunu anladık; üniversiteler bundan memnun ve yeni yasa üniversitelere bir yük getirmiyor'' dedi.
Öğrenci affının çerçevesi
Yapılan değişikliklerin ardından 'Öğrenci affı'nın çerçevesi ise şöyle:
YÖK'ün seviye tespit sınavı
Genel Kurul'da verilen bir önerge ile yurtdışındaki fakültelerden diploma alıp denklik için YÖK'ün yaptığı Seviye Tespit Sınavı'nda başarısız olan öğrencilere bir sınav hakkı tanındı.
Lisansüstü eğitim
Teklif, lisansüstü öğrenim görürken ilişikleri kesenlere de çeşitli haklar getiriyor.
TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, teklifin kabulünden sonra, yarın saat 14.00'de toplanmak üzere birleşimi kapattı.
Sıradaki Haber
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Gaziosmanpaşa'da yol çöktü! İki bina tahliye edildi
Boksörün ölümüne dövdüğü taksicinin ailesi: Türkiye’de yargılansın
Nihal ve Bahar Candan davasında şoke eden ifadeler!
HABER... Ocak görünümlü Mayıs! Fotoğraflar bugün çekildi
ÖZEL GÜVENLİK SINAV SONUÇLARI SORGULAMA: ÖGG sınav sonuçları açıklandı mı, ne zaman açıklanacak?