Okullar ne zaman açılacak? 1 Haziran’da okullar açılıyor mu?

Okulların ne zaman açılacağı ile ilgili geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’tan oldukça önemli bir açıklama gelmişti. Bakan Selçuk, 1 Haziran tarihini işaret ederek 19 günlük süreç için okulların açılabileceğini belirtmişti. Peki, okullar 1 Haziran’da açılacak mı ve başlangıç nasıl olacak?
Okulların açılacağı tarih EBA’dan eğitimini sürdüren milyonlarca öğrenci tarafından merak konusu olmuştu. Geçtiğimiz haftalarda sürecin olumlu devam etmesi halinde okulların 1 Haziran tarihinde açılabileceğini belirten Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk velilerden çok sayıda talep aldıklarını ifade etmişti. Peki, süreç nasıl işleyecek?
1 HAZİRAN’DA OKULLAR AÇILACAK MI?
Milliyet’ten Kıvanç El'in haberine göre, Cumhurbaşkanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nın koordinasyonunda normalleşme sürecine ilişkin çalışmalar kapsamında okulların açılması ile ilgili senaryo taslağı hazırlandı. Bugünkü durum ve gidişat hazırlandığı belirtilen taslaktaki planlamanın salgının yayılım hızı ve güncel koşullara göre değişebileceği vurgulandı.
Kabine toplantısında da ele alınacak modele göre, okullar, 1 Haziran Pazartesi günü eğitime başlayacak. Ancak temmuza sarkma olmayacak şekilde çok fazla açık kalmayacak.
8. SINIF VE 12. SINIFLAR İLK BAŞLAYANLAR OLACAK
Yaşları itibarıyla sosyal mesafe başta olmak üzere alınan tedbirlere tam olarak uyamayacakları değerlendirildiği için kademeli olarak başlayacak eğitim sürecine, ana okulları ile ilkokullar dahil edilmeyecek. İlk etapta bu yıl sınava girecek olan 8. ve 12. sınıf öğrencileri okula başlatılacak. Bu sınıflardaki öğrencilerinin sınava girecekleri için motivasyon sağlamanın önemine dikkat çekiliyor. Kademeli açılmanın ardından 11., 10. ve 9. sınıfların da eğitime dahil edilebileceği ancak kesin kararın 1 Haziran yaklaşırken açıklanacağı belirtiliyor.
SINAV VE DEVAM ZORUNLULUĞU OLMAYACAK
Okullar açıldıktan sonra öğrencilere hiçbir şekilde yazılı, sözlü veya benzeri herhangi bir sınav uygulanmayacak. Ayrıca bu dönem için devam zorunluluğu da aranmayacak. Çocuklarını okula gönderip göndermeme kararı ailelere bırakılacak.
ÖZET DERSLER OLACAK
Dersler tamamen hızlandırılmış telafi eğitimi niteliğinde olacak. 16 Mart’tan bu yana işleyemedikleri konuların özeti yapılacak. Ancak asıl eğitim, psikososyal destek eğitimi olacak. Bunun için bir süre önce öğretmenlere bu yönde eğitim verilmeye başlanmıştı. Öğrencilerin olası travmalarını gidermeleri için okullarda da bu eğitim programı uygulanacak. Eğitim sürecinde valilikler ve il pandemi kurullarına da yetki verilecek. Böylece örneğin sıcak hava nedeniyle veya eğitimi etkileyecek başka olumsuz koşul ya da tehditler varsa il pandemi kurulları kısıtlama kararı konusunda o ilin durumuna göre karar verebilecek. Ayrıca açık okullarda her türlü temizlik ve koruma önlemleri de İl Milli Eğitim müdürlükleri koordinasyonunda alınacak.
SINAVLAR NE ZAMAN YAPILACAK?
7 Haziran olarak planlanan LGS’nin de, temmuza sarkmaması ve haziran ayı içinde gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Planlanan şekilde LGS için 7 Haziran tarihinin geçerli olup olmayacağının bu hafta başında yapılacak kabine toplantısında netleşmesi bekleniyor. Daha önce 25-26 Temmuz’a ertelenen YKS ile ilgili de öne çekilme iddiaları bulunurken, bu konuda da son kararı Cumhurbaşkanı verecek.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Hafta sonu plan yapanlar dikkat! Sıcaklıklar Düşüyor, Yağış Geliyor!
AFAD YENİ DEPREM HARİTASI : AFAD deprem haritası yenilendi! Türkiye'de deprem riski en az iller neresi? Hangi illerde deprem riski yüksek? AFAD Türkiye Deprem Haritası!
MECLİS NE ZAMAN KAPANACAK? TBMM tatil tarihi 2025: TBMM tatili ne zaman başlıyor, hangi tarihte?
Sivas'ta vahşet: 2 kardeşin boğazı kesilerek öldürüldü! Şüpheli kişi gözaltına alındı
HABER... Mattia Ahmet Minguzzi cinayeti davasında duruşma 20 Haziran'a ertelendi