hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Okullar yarın açılıyor! İlk gün için ilk 10 adım

    Okullar yarın açılıyor İlk gün için ilk 10 adım
    expand

    Eğitim ordusu için ilk ders zili yarın çalıyor. Uzun yaz tatilinin ardından yaklaşık 19 milyon öğrenci ve 1 milyon 200 bin öğretmen ders başı yapacak. Hürriyet’e konuşan uzmanlar ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri ile velilerine, ilk gün için önemli ipuçları verdi...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    NASIL BAŞLARSA ÖYLE GİDER

    Okulun ilk günlerinden itibaren işi sıkı tutmak gerekir. Yani Eğitim öğretim yılına daha en başta düzenli, ders ve ödevleri günü gününe takip ederek başlanırsa, bu disiplin yıl boyu öyle devam eder.

    OYUNLA ADAPTASYON ÖNEMLİ

    Okulun açıldığı bu ilk günlerde daha çok oyuna dayalı eğitimler ve dramalarla çocukların adaptasyonu sağlanmalı.

    TATİLİN BİTTİĞİNİ ANLATIN

    Yaz tatilinin bittiği vurgulanarak geçen yıl yapılan derslerin hatırlatılmasıyla yavaş yavaş eğitim öğretim faaliyetlerine geçilmeli.

    VELİLERİN EV ÖDEVLERİ

    Veliler, öğretmenin evde yapılması gerekenlerle ilgili önerilerini dikkate almalı. Öğretmenler çocuğun okula nasıl gönderileceği, uyku ve ders saatlerinin nasıl belirleneceği gibi konularda ebeveynlere önerilerde bulunabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ERGENLİK HASSASİYETİNE DİKKAT

    Ortaokul grubundaki çocukların bir geçiş döneminde olduğunu bilmemiz gerekiyor. Çocuklukla gençlik arasında, yani ergenlik dönemine girdikleri çağdalar. Bu nedenle Okul adaptasyonunu sağlarken onların gelişimsel özellikleri dikkate alınmalı.

    DİJİTALLEŞMEYE MESAFE KOYUN

    Yaz tatili döneminde dijital platformlarda uzunca vakit geçirdiklerini düşünecek olursak, ilk günlerde okula adapte olmak çocuklar için zorlaşabilir. Bu nedenle hem öğretmen hem de velilerin onlarla iyi bir iletişim kurarak kademeli bir şekilde dijital dünyadan uzaklaşmalarını sağlamaları gerekir.

    PSİKOLOJİK DESTEK GEREKEBİLİR

    İlk günlerde ortaokul öğrencilerinin motivasyonu için okullardaki psikolojik danışman ve rehber öğretmenlerden destek alınarak ilerlenmesi doğru olur.

    KESİN KURALLAR KONULMALI

    Çocuklara öğretmenlerin okulda, velilerinse evde birtakım kuralları baştan koymaları fayda sağlar. Örneğin günlük ya da haftalık planlar yapılmalı. Şu kadar saat ders, şu kadar saat dinlenme, şu kadar saat bilgisayar ve kitap okuma şeklinde bir takvim çıkarılmalı.

    BIKKINLIK YAŞAYABİLİRLER

    Yaptığımız araştırmalarda, özellikle lise son sınıflara doğru, çocuklarda bir bıkkınlığın başladığını görüyoruz. Bunda Üniversite sınav sürecinin başlamasının verdiği stres de etkili olabiliyor. O sebeple bu kademedeki çocukların da gelişimsel özelliklerini, kendisine özgü sorumluluklarını dikkate alarak öğretmen ve velilerin daha dönemin başında işbirliği içinde çalışmalara başlaması gerekiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    PLANLI, PROGRAMLI İLERLEYİN

    Öğrenciler yılın başında kendi planlamalarını yapmalılar. Burada veli ve öğretmenlere düşen görevse bu planlamanın yapılmasını desteklemek. Örneğin üniversite sınavına hazırlanan öğrencinin yıllık planını en başta hazırlaması gerekiyor.

    AİLELERİN ANLAYIŞLI OLMASI ŞART

    Prof. Dr. Mehmet Engin Deniz (Yıldız Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi): Çocuklar okullardan uzun süre ayrı kaldı. Günlük yaşamlarındaki rutinleri bu süreçte değişti. Uyku, oyun ve Yemek yeme saatleri daha esnekti. Okulların açılması ile birlikte bu esneklik yerini planlı programlı bir sürece bırakıyor. Bu geçiş sürecinde aileler daha anlayışlı olmalı, çocukları zorlamadan uyum sürecine destek olmalarında yarar var. Okul yaşamına uyumda zorlanan çocuklar, ayrıca okul psikolojik danışmanlarından destek alabilir.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kaynak: Hürriyet / Zülal ATAGÜN

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow