Opet zanlılarına müebbet hapis istemi

Opet zanlılarına müebbet hapis istemi
expand

İstanbul Maslak'taki Opet benzin istasyonunda, park halindeki araçta meydana gelen patlamaya ilişkin soruşturma kapsamında zanlılarının müebbet hapis cezasına çarptırılması istendi.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, şüphelilerden Kenan Avcı'nın, terör örgütü PKK/Kongra-Gel içinde faaliyet gösteren sözde bir birimin üst sorumlularından olduğu ve bombalı eylem gerçekleştirmek için İstanbul'a geldiği belirtildi.
 
Bazı şüphelilerin yaptıkları keşif sonucu Mehmetçik Vakfı'na ait Maslak'taki Opet istasyonunun eylem için seçildiği ifade edilen iddianamede, Avcı'nın bunu gerçekleştirmek için gazete ilanı aracılığıyla bir araç satın aldığı kaydedildi.
 
İddianamede, Avcı'nın boş bilgisayar kasasına yerleştirdiği bombayı otomobilin bagajına koyduğu belirtildi ve kendisinin 15 ekim 2005 tarihinde istasyona gittiği, aracı buraya park ettiği, olay yerinden ticari taksiyle ayrıldıktan 10-15 dakika sonra da patlamanın meydana geldiği bildirildi.

Kamera görüntülerinden tespit edilen şahsın, Diyarbakır'da bir evde yakalandığı ve bu evde 7 bin 850 gram ağırlığında patlayıcı madde ele geçirildiği ifade edilen iddianamede, Avcı'nın burada da eylem hazırlığı içinde olduğunun anlaşıldığı dile getirildi.

"28 kişi mağdur oldu"

Maslak'taki patlama sonucu 11 kişinin yaralandığı, 16 araç ve 4 işyerinin hasar gördüğü ifade edilen iddianamede, 28 kişi mağdur olarak gösterildi.
 
İddianamede ayrıca, Kenan Avcı ve Nusret İzci'nin, 'devletin egemenliği altındaki topraklardan bir kısmını devletin idaresinden ayırmaya kalkışmak' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması istendi.

İddianamede, Avcı'nın 'korku ve panik yaratacak şekilde patlayıcı madde kullanmak', 'patlayıcı madde imal etmek', 11 kez uygulanmak üzere 'silahla kasten adam yaralamak', 20 kez uygulanmak üzere 'patlayıcı madde kullanarak mala zarar vermek' ve 'resmi belgede sahtecilik' suçlarından 91 ile 316 yıl arasında ağır hapse çarptırılması da talep edildi.
 
İddianamede, Lütfü Yoldaş, Veysel Dereli, Levent Döndü, Muhsin Yıldızer ve Gutbeddin Yıldızer'in de 'yasadışı örgüte üye olmak' ve 'patlayıcı madde taşımak' suçlarından 1 ile 22 yıl arasında değişen çeşitli hapis cezalarına çarptırılmaları öngörüldü.

Davanın görülmesine, önümüzdeki günlerde Beşiktaş'taki İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlanacak.

11 kişi yaralanmıştı

Maslak'ta Mehmetçik Vakfı'na ait Opet akaryakıt istasyonunda 15 ekim 2005'te düzenlenen bombalı saldırıda 11 kişi yaralanmış, çok sayıda araç da zarar görmüştü. 
 
Olay yeri inceleme ekiplerince elde edilen verilerin kriminal polis laboratuvarında yapılan incelemesinde, patlamaya A-4 tipi patlayıcının yol açtığı belirlenmişti.
 
Bomba uzmanları, benzin istasyonuna gelen bir aracın içinde bulunan LPG deposu üzerine yerleştirilmiş cep telefonu düzenekli bombanın harekete geçirilmesiyle patlamanın gerçekleştiğini tespit etmişti.

Olaya ilişkin soruşturma kapsamında 29 ekimde altı kişi gözaltına alınmış (dört kişi İstanbul, iki kişi Diyarbakır'da), 31 ekimde ise bu kişilerden dördü 'yasa dışı örgüte üye olmak' suçundan tutuklanmıştı.

Mehmetçik Vakfı'na ait Maslak'taki akaryakıt istasyonu, İstanbul'daki en büyük istasyonlardan biri.

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow