ÖSS'deki değişiklikler netleşti

ÖSSdeki değişiklikler netleşti
expand

ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan, ÖSS'de fen bilimleri testi ile sosyal bilimler testinin standart puanlarının çarpılacağı katsayıların 0.1'den 0.2'ye yükseltildiğini açıkladı.

Yarımağan, YÖK binasında, 2006-ÖSS'de uygulamaya konulacak değişikliklerle ilgili basın toplantısı düzenledi.
 
ÖSYM Başkanı'nın verdiği bilgiye göre, eşit ağırlıklı ve sayısal puanlar hesaplanırken, fen ve sosyal bilimler testinin standart puanları, matematik testinin standart katsayıları düşürülerek yükseltildi.
 
Bu çerçevede, önümüzdeki yıl uygulanmak üzere, eşit ağırlıklı puan türündeki bir bölümü tercih edecek adayın ÖSS'de fen bilimleri testini yapması halinde bu testin standart puanının çarpılacağı katsayı 0.1'den 0.2'ye çıkarıldı. Bu alanda matematik testinin standart puanı da 1.0'den 0.9'da düştü.
 
Yarımağan, bu değişikliklerin, adayların büyük bölümünün Fen ve Sosyal Bilimler sorularını, kendilerine fazla puan getirmediği için yapmamasından kaynaklandığını anlattı.
 
Yabancı dil puanı
 
ÖSYM Başkanı Yarımağan, Yabancı Dil puanı hesaplanırken 2006'dan itibaren matematik ve fen testinin de etki etmesinin kararlaştırıldığını belirtti.
 
''Her adayın fen ve matematiğe ihtiyacı var'' diyen Yarımağan, 'dil' puanı hesaplanırken matematik testinin standart puanının 0.2, fen testinin standart puanının da 0.1 katsayısıyla çarpılacağını, ayrıca sosyal bilimler testinin standart puanının çarpılacağı katsayının da 0.1'den 0.2'ye yükseltildiğini vurguladı.
 
Dil puanı hesaplanırken Türkçe testinin standart puanı 0.7'den 0.5'e, yabancı dil testinin standart puanı da 1.4'den 1.2'ye düştü.  Bu durumda, dil puan türüyle bir bölüme girmek isteyen adaylara, gelecek yıldan itibaren fen ve matematik soruları da puan getirecek.

Bundan önceki uygulamada, 'dil' sınavına giren adayların Matematik ve Fen testini yapmalarına gerek bulunmuyordu.
 
Yarımağan'ın açıkladığı 2006 ÖSS'de yapılacak değişikliklerin diğerleri ise şöyle:
 
  • Sınav süresi 3 saat 15 dakika (195 dakika) olacak
  • Sınav tek oturum halinde yapılacak ve her adaya sınavda tek soru kitapçığı ile tek cevap kağıdı verilecek
  • Sınavda, mevcut uygulamada olduğu gibi 10 tür soru kitapçığı kullanılacaK
  • Sınavda, 30'ar soruluk toplam 8 test yer alacak, ancak her bir adayın 6 testi, dolayısıyla 180 soruyu yanıtlaması yeterli olacak.  
  • Sınavda, meslek liseleri dahil tüm liselerde uygulanan lise 1'inci sınıfın ortak müfredatından toplam 120 soru yöneltilecek. Bu testler, her birinden 30'ar olmak üzere Türkçe, sosyal bilimler-1 (Sos-1), matematik-1 (Mat-1) ve fen bilimleri-1 (Fen-1) şeklinde belirlendi.  
  • Bu soruları yanıtlayan adaylar, sınavın ikinci bölümünde alan dersleriyle ilgili testleri yanıtlayacak.  Alan testlerinin her birinde de 30'ar soru olacak. Bu alanlar edebiyat-sosyal bilimler (Ed-Sos), sosyal bilimler-2 (Sos-2), matematik-2 (Mat-2) ve fen bilimleri-2 (Fen-2) olarak tespit edildi.  
     
    Testlerin kapsamları ve yüzdeleri
     
  • Sınavın, ortak müfredattan oluşan ilk bölümünde Türkçe testinde Türkçe'yi kullanma gücü ile ilgili sorular, Sos-1'de sosyal bilimlerdeki temel kavram ve ilkelerle düşünmeye dayalı sorular (Tarih yüzde 43, Coğrafya yüzde 34, Felsefe yüzde 23 oranında), Mat-1'de matematiksel ilişkilerden yararlanma gücüyle ilgili sorular, Fen-1'de Fen Bilimleri'ndeki temel kavram ve ilkelerle düşünmeye dayalı sorular (fizik yüzde 43, kimya yüzde 30, biyoloji yüzde 27) yer alacak.  

  • Sınavın alan testlerini kapsayan ikinci bölümünde de Ed-Sos alanında Türk Dili ve Edebiyatı (edebi metinler dahil-yüzde 57), Türkiye coğrafyası (yüzde 27), psikoloji (yüzde 16) sorulacak.
  • Sos-2'de tarih (yüzde 43), ülkeler coğrafyası (yüzde 23), sosyoloji (yüzde 17), mantık (yüzde 17) olacak.  Mat-2'de matematik yüzde 70, geometri yüzde 30 oranında sorulacak.
  • Fen-2'de ise yüzde 43 fizik, yüzde 30 kimya ve yüzde 27 biyoloji soruları yer alacak.
  • Dil alanında da kelime ve dil bilgisi (yüzde 25), çeviri (yüzde 15) ve Okuduğunu anlama (yüzde 60) soruları olacak.  
     
    Puanlar 

  • Önümüzdeki yıldan itibaren puan türleri de sınavın birinci ve ikinci bölümlerine göre, Say-1, Söz-1, EA-1, Dil, Say-2, Söz-2 ve EA-2 olmak üzere 7 ayrı puan türü olacak.
  • Sınavın 120 soruluk ilk kısmını yanıtlayan, yani EA-1, Söz-1 ve Say-1 puanı olan adaylar, meslek yüksekokullarını (sınavsız geçişten sonra boş kalan kontenjanlara yerleşebilmek için), Açıköğretim ön lisans programlarını, Açıköğretim lisans programlarını (İngilizce Öğretmenliği hariç) ve özel yetenek sınavı sonuçlarını göre öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilecekler.
  • Bu puanlar ayrıca, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olanların kendi alanlarında ek puanla girilen yükseköğretim programlarına (Mesleki Eğitim Fakültesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi, Ticaret ve Turizm Eğitimi Fakültesi, İlahiyat Fakültesi; Eğitim fakültelerinin Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri, Okul Öncesi, Anaokulu, Üstün Zekalılar, Zihin Engelliler, Görme Özürlüler ve İşitme Engelliler öğretmenlikleri; Sağlık Yüksekokulu, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu, Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu, Endüstriyel Sanatlar Yüksekokulu, Sivil Havacılık Yüksekokulu, Uygulamalı Yabancı Diller Yüksekokulu, Bankacılık ve Sigortacılık Yüksekokulu, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu ve bu türdeki okullara yerleşmek amacıyla kullanılacak.
  • Say-2, Söz-2 ve EA-2 puanları da mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olanların kendi alanlarındaki ek puanla girilen yükseköğretim programları ile Açıköğretim lisans programları dışındaki dört ve daha fazla yıllık lisans programlarına giriş amacıyla kullanılacak.
  • Dil puanı da sadece yabancı dil ağırlıklı puanla öğrenci alan tüm lisans ve ön lisans programları için geçerli olacak.

  • Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow