Resmi Gazete: İNFAZ DÜZENLEMESİ KİMLERİ KAPSIYOR! 10. YARGI PAKETİ hangi suçları kapsıyor, kimler yararlanacak?

Binlerce kişinin merakla beklediği yeni infaz düzenlemesi yürürlüğe girdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan 10. Yargı Paketi ile özel infaz düzenlemeleri genişletiliyor, 80 yaş üzeri hükümlüler için konutta ceza infazı imkanı getiriliyor. İşte yeni infaz düzenlemesi kimleri kapsıyor? sorusunun yanıtı...
''10. Yargı Paketi" olarak bilinen İnfaz Düzenlemesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlandı. Düzenleme ile birlikte, cezaların infazında önemli değişiklikler yapılırken, yaşlı ve ağır hastalık yaşayan mahkumlar için daha insani uygulamalara olanak tanınıyor.
80 YAŞINI TAMAMLAMIŞ HÜKÜMLÜLER İÇİN KONUTTA İNFAZ
Yeni düzenlemeyle birlikte, 80 yaşını tamamlamış hükümlüler için konutta infaz düzenlemesi getiriliyor. Bu düzenleme, yaşlılık nedeniyle cezaevinde zorlanan kişilere insani bir çözüm sunuyor. Aynı şekilde, 65 yaşını bitirmiş hükümlüler için 3 yıl, 70 yaşını tamamlayanlar için 4 yıl, 75 yaşını tamamlayanlar için 5 yıl ve 80 yaşını tamamlayanlar içinse 6 yıl veya daha az süreli hapis cezalarının evde infazı yapılacak.
AĞIR HASTALIK VE ENGELLİLİK DURUMUNDA KONUTTA İNFAZ
Ayrıca, ağır hastalık veya engellilik nedeniyle cezaevinde yaşamını sürdüremeyen hükümlüler de bu düzenlemeden faydalanabilecek. Eğer ceza infaz kurumu koşullarında hayatını devam ettiremeyecekleri tespit edilen hükümlüler, toplum güvenliği açısından ciddi bir tehlike oluşturmadıkları sürece evlerinde cezalarını çekebilecekler.
Kadın hükümlüler için de özel düzenlemeler yapılmış. Doğurduktan 6 ay sonra 5 yıl veya daha az süreli hapis cezası almış kadınlar için de cezanın konutta infaz edilmesi mümkündür. Ayrıca, cezaların infazı süresince, kadınlara yönelik denetimli serbestlik tedbirleri de uygulanacak.
Denetimli serbestlik, belirli şartları yerine getiren hükümlüler için uygulanacak. Ancak, bu programdan faydalanabilmek için hükümlülerin yükümlülüklerini yerine getirmeleri gerekecek. Ayrıca, ikinci defa tekerrür hükümleri uygulanan hükümlüler, koşullu salıverilme hakkından yararlanamayacaklar.
TRAFİK GÜVENLİĞİNİ TEHLİKEYE SOKANLARA YÖNELİK HAPİS CEZALARI ARTIRILIYOR
Trafik güvenliğini tehlikeye sokanlara yönelik cezalar da artırılıyor. Buna göre, kara, deniz, hava veya demir yolu ulaşım araçlarını kişilerin hayat, sağlık veya malvarlığı açısından tehlikeli olabilecek şekilde sevk ve idare edenlere verilecek hapis cezasının alt sınırı 3 aydan 4 aya; alkol veya uyuşturucu madde etkisiyle ya da başka bir nedenle emniyetli şekilde araç sevk ve idare edemeyecek halde olmasına rağmen araç kullananlara uygulanacak hapis cezasının alt sınırı 3 aydan 6 aya yükseltiliyor. Suça teşebbüs halinde faile ağırlaştırılmış müebbet ve müebbet hapis cezaları yerine verilecek süreli hapis cezalarının alt ve üst sınırı ile kasten yaralama ve tehdit suçuna yönelik hapis cezaları artırılıyor. Alkol veya uyuşturucu madde etkisiyle ya da başka bir nedenle emniyetli şekilde araç sevk ve idare edemeyecek halde olmasına rağmen araç kullananlara uygulanacak hapis cezasının alt sınırı 3 aydan 6 aya yükseltilecek. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum olanlar hariç, ağır bir hastalık veya engellilik nedeniyle ceza infaz kurumu koşullarında hayatını yalnız idame ettiremeyeceği tespit edilen ve toplum güvenliği bakımından tehlike oluşturmayacağı değerlendirilenler, cezasını konutunda çekebilecek. TBMM Genel Kurulunda kabul edilen, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'a göre, açık ceza infaz kurumunda veya çocuk eğitimevinde bulunan ve koşullu salıverilmesine 1 yıl veya daha az süre kalan iyi halli bir hükümlünün, denetimli serbestlik tedbirinden yararlanabilmesi için 5 günden az olmamak üzere koşullu salıverilme tarihine kadar ceza infaz kurumunda geçirmesi gereken sürenin en az onda birini cezaevinde geçirmiş olması gerekecek. İkinci defa tekerrür hükümleri uygulanan hükümlülere koşullu salıverilme imkanı getirilecek. Bu kapsamda, süreli hapis cezaları bakımından koşullu salıverilme oranı dörtte üç olarak uygulanacak. İkinci defa tekerrür hükümlerinin uygulanması durumunda tekerrür halinde işlenen suçtan dolayı mahkum olunan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının 39 yılının, müebbet hapis cezasının 33 yılının, birden fazla süreli hapis cezasına mahkumiyet halinde en fazla 32 yılının, süreli hapis cezasının üçte ikisinin infaz kurumunda iyi halli olarak çekilmesi durumunda koşullu salıverilmeden yararlanacak.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA | Binlerce kişi merakla bekliyordu! İnfaz düzenlemesi yürürlüğe girdi
RESİMLİ BAYRAM MESAJLARI: Kurban Bayramı En Güzel, Yeni, Anlamlı, Dualı, Ayetli, Hadisli Kurban Bayramı Mesajları!
NİHAT GENÇ ENTÜBE EDİLDİ: Nihat Genç Kimdir? Gazeteci- Yazar Nihat Genç Neden Entübe Edildi, Hastalığı Ne?
İSTANBUL ELEKTRİK KESİNTİSİ: İstanbul Bağcılar Elektrik Kesintisi Ne Zaman Bitecek? Elektrikler Ne Zaman Gelecek? BEDAŞ AYEDAŞ 4 Haziran Elektrik Kesintisi Açıklaması
O bir şampiyon! Çobanlık yapan 11 yaşındaki Emir Ali, Türkiye birincisi oldu