hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sagalassos antik kentinde yeni keşif: “Huzursuz" ruhları yatıştırmak için kullanılmış

    Sagalassos antik kentinde yeni keşif: “Huzursuz ruhları yatıştırmak için kullanılmış
    expand

    Burdur'un Ağlasun ilçesine bağlı Sagalassos antik kentinde Romalıların bir zamanlar "huzursuz" ruhları yatıştırmak için başvurduğu bir ritüelin kanıtları keşfedildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Antik kentteki mezarları inceleyen arkeologlar, en az 6 yüzyıla yayılan çeşitli cenaze uygulamalarına ışık tuttu.

    İncelenen mezarlıklar Geç Helenistik döneme (MÖ 150-25), erken imparatorluk dönemine (MÖ 25 - MS 100), orta imparatorluk (MS 100 - 300) ve Geç Roma (MS 300 - 475) dönemlerinden kalmıştı.

    Bu mezarlıklar arasında özellikle ilgi çekici olan, ölünün bedeninin önce yakılıp sonra gömüldüğü bir örnekti.

    Bu mezarda kasten bükülmüş çiviler de dahil olmak üzere çeşitli ilginç nesneler vardı. Ölünün külleri ayrıca kireçten bir tuğlayla örtülmüştü.

    Sagalassos antik kentinde yeni keşif: “Huzursuz ruhları yatıştırmak için kullanılmış(Görsel: Antiquity / Cambridge University Press)

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

     

    "HUZURSUZ ÖLÜLERDEN DUYULAN KORKUYU GÖSTERİYOR"

    Hakemli bilimsel dergi Antiquity'de yayımlanan makalede bu uygulamanın ölünün ruhunu mezarda tutmak için yapılan bir çeşit "büyü" olabileceği ifade edildi.

    Makalede, "Ölüyü dizginlemek için tasarlanmış çivi ve tuğlaların sızdırmazlık etkisi, huzursuz ölülerden duyulan korkuyu gösteriyor" diye yazıldı.

    Belçika'daki Leuven Katolik Üniversitesi'nden Johan Claeys'in liderliğindeki araştırma ekibine göre çiviler, aslında Antik Roma mezarlıklarının ortak bir özelliği.

    Independent Türkçe'deki habere göre bunlar genellikle iki nedenden dolayı mezarlara yerleştiriliyor: Ölüyü öteki dünyada korumak veya ruhunun geri dönmesini engellemek.

    Araştırmacılar mezarın üzerini kaplayan kalın kiremit ve kireç tabakasıyla birlikte düşünüldüğünde bu çivilerin ikinci seçeneğe işaret ettiğini söylüyor.

    "Kirecin, kalıntıların fiziksel bütünlüğünü koruma amacıyla veya estetik amaçlı kullanıldığına dair hiçbir belirti yok" ifadelerine yer verilen makale, şöyle devam ediyor:

    Bu kireç tabakasının, hayatta olanları ölünün kötücül etkilerinden korumayı amaçlayan ek bir müdahale olması muhtemel.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow