hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sarısülük'ü öldüren polis şikayetçi: Aileye 10 yıl hapis istemi

    Sarısülükü öldüren polis şikayetçi: Aileye 10 yıl hapis istemi
    expand

    Ankara'daki Gezi eylemlerinde Ethem Sarısülük'ü başından vurarak öldüren polis Ahmet Şahbaz'ın şikayetiyle Sarısülük ailesi hakkında 10 yıl 5 aya kadar hapis istemiyle dava açıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Birgün'den Elçin Yıldıral'ın haberine göre Ankara'daki Gezi eylemlerinde hedef gözeterek Ethem Sarısülük'ün yaşamını yitirmesine neden olan ve 7 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılan polis Ahmet Şahbaz'ın şikayeti üzerine Sarısülük ailesi hakkında dava açıldı. Şahbaz'ı darp ettikleri  öne sürülen  iddianamede, Sarısülük ailesi hakkında 10 yıl 5 aya kadar hapis cezası isteniyor. Aile hakkında istenen ceza Şahbaz'a verilen cezayla eşit neredeyse.

    Olaylı geçen Sarısülük Davası'nın 23 Eylül 2013'deki ilk duruşmasında, 100 kadar sivil polisin mahkeme salonunda yer alması nedeniyle tartışma yaşandı, Sarısülük'ün avukatları, bu duruma itiraz ederek, sivil polislerin duruşma salonundan çıkartılmasını istedi. Bunun üzerine salondaki sivil polisler, “çıkmayacağız, kesin sesinizi” diyerek, Sarısülük ailesinin ve avukatlarının üzerlerine pet şişeler attı. Avukatların ısrarları sonucu dışarı çıkartılan sivil polisler, duruşma salonun dışında bekleyen izleyicilere ve tanıklara da saldırararak, iki tanığı da yaraladılar. Bu sırada peruk ve takma bıyık ile sakal takan sanık polis Ahmet Şahnaz da arka kapıdam salona alındı. Olayların dışarıya taşması üzerine ailenin avukatları ve Sarısülük ailesi salondan çıkarken, aile ile sanık polis Şahbaz yan yana geldi. Bu esnada sanık polis Şahbaz ile aile arasında arbade yaşandı ve Şahbaz'ın takma peruğu ve sakalı yere düştü. Adliye polisleri, sanığı arka kapıdan dışarı çıkartırken, duruşma da ertelendi.

    Ethem Sarısülük'ün kardeşinden polise: "Biz can derdindeyiz sen araba derdindesin"

    Şikayet dilekçesinden: "Marjinal gruplar"...

    Ailenin avukatları, tanıkların yaralanması ve hareket nedeniyle sivil polisler hakkında şikayetçi olurken, sanık polis Şahbaz da avukatları aracılığıyla ailenin kendisine hakaret ve darp ettiğini iddia ederek, aileden şikayetçi oldu. Şahbaz'ın avukatı, suç duyurusu metnine ailenin mahkemeye de hakareret ettiği yönündeki iddiasını da ekledi. Suç duyurusu metninde müştekilerin saldırgan tutumlarına, salon içindeki ve önündeki bazı marjinal grupların duruşmanın başından itibaren sanığa ve sanık vekillerine yönelik sözlü ve fiili saldırılar olduğunu buna rağmen duruşma salonunun güvenliğinin 5-6 adliye polisine emanet edildiği belirtilerek, böylelikle duruşma salolunun tamamen marjinal grupların kontrolüne geçtiği ve yapılan saldırı ve provakosyonlar neticesinde salonun terörize edildiği ifadesine de yer verildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ethem Sarısülük'ü vuran polise 7 yıl 9 ay 10 gün hapis cezası

    Sarısülük ailesinin avukatlarının şikayetini değil de sanık polis Şahbaz'ın şikayetini dikkate alan savcı, anne Sayfi Sarısülük ve kardeşleri İkrar, Mustafa ve Cem hakkında soruşturma başlattı. Soruturmanın tamamlanması üzerine Sarısülük ailesi hakkında “kasten yaralama” ve “hakaret”ten 10 yıl 5 ay hapis istemiyle  dava açıldı. iddianamede Ethem'in annesi Sayfı Sarısülük, ağabeyleri Cem ve Mustafa Sarısülük haklarında toplam 3 yıl 4 aydan 7 yıl 9 aya kadar, kardeşi İkrar Sarısülük hakkında 3 yıl 8 aydan 10 yıl 5 aya kadar ayrı ayrı hapis cezasıyla cezalandırıları isteniyor.

    Mahkeme ve polisler provoke etti

    Ailenin avukatlarından Kazım Bayraktar iddianameye ilişkin, emniyet müdür ve amirleri ile mahkeme başkanı ve üyelerinin planladıkları provakasyon nedeniyle olayların meydana geldiğine dikkat çekerek,  sivil ve resmi polislerin saldırıları sonucunda çok sayıda izleyici ve iki tanığın yaralandığını kaydetti.  Mahkeme heyetinin hukuk, yasa ve kural tanımaz tutumu karşısında yargılama boyunca her duruşmada olayların yaşandığını söyleyen Bayraktar, “Heyetin tutumu sürekli olarak haklı toplumsal tepki ve protestolara neden oldu.  Olayların birinci derecede sorumlusu 6. Ağır Ceza Mahkemesi başkan ve üyeleri ile Ankara Emniyet Müdürlüğüdür” dedi.

    Gizli sanık uygulamasına karşı Sarısülük ailesinin gösterdiği tepkinin  haklı ve yerinde bir tepki olduğuna dikkat çeken Bayraktar,  sanığı gizlemek delil gizlemek/karartmak anlamına gelir ve TCK kapsamında suç teşkil eden bir fiildir. Bu suça karşı Sarısülük ailesinin haklı ve meşru savunma niteliği taşıyan tepkisi ve ısrarlı mücadelemiz sonucunda gizli sanık uygulaması yapılamamış, duruşmaya getirilen şahsın gerçek Ahmet Şahbaz olduğunun anlaşılması ancak böyle sağlanabilmiştir.  Adil yargılama ilkeleri ile yürürlükteki ceza yargılama usullerinin sürekli ve açıktan ihlal edilmesinin toplumda yarattığı tepki zaman zaman infiale ve meşru bir direnişe dönüşmüştür” diye konuştu.

    Mahkeme, önce sanığa kasten adam öldürmeden müebbet hapis cezası verdi. Ardından bu eylem olası kastla adam öldürme olarak  değerlindirildi ve 21 yıla indirildi. Sanığın kamu görevlisi olması nedeniyle ceza 28 yıla çıkarıldı. Daha sonra haksız tahrik indirimi yapıldı ve ceza 9 yıl 4 aya çevrildi. Mahkeme, son olarak sanığa iyi hal indirimi uyguladı ve Şahbaz'ın cezası 7 yıl 9 ay 10 gün olarak belirlendi. Şahbaz, tutuklu olarak kalacak. Sanık polis, Ceza İnfaz Yasası ve denetimli serbestlik hükümlerine göre cezaevinde sadece 4 yıl 10 kalacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow