Son Dakika MGK Toplantısı: Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Toplantısı Ne Zaman? MGK Toplantı Konuları Neler, Ne Kararlar Alınacak?

MGK toplantısı gündemdeki yerini aldı. Türkiye Cumhuriyeti'nin ulusal güvenliğini ilgilendiren kritik kararların alındığı, devletin en üst düzey danışma ve istişare organlarından biri olan Milli Güvenlik Kurulu (MGK), ülkenin iç ve dış politikalarında hayati bir rol oynuyor. Türkiye'nin bağımsızlığını, bütünlüğünü ve toplumsal huzuru koruma misyonuyla çalışan MGK, stratejik yol haritasının belirlendiği ana platformlardan biri konumunda. MGK toplantıları, Cumhurbaşkanı'nın başkanlığında ve düzenli aralıklarla gerçekleştiriliyor. Gerçekleştirilecek olan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında ana gündem terörsüz Türkiye ve terör örgütü PKK'nın silah bırakma kararı olacak. Peki, Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı ne zaman? MGK toplantı konuları neler, ne kararlar alınacak?
Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlığında toplanıyor. Toplantıda, ulusal güvenlik ve dış politikaya ilişkin önemli başlıklar değerlendirilecek. Anayasa'nın 118. maddesiyle yasal zemini çizilen Milli Güvenlik Kurulu, devletin milli güvenlik siyasetinin tayin edilmesi, tespiti ve uygulanması süreçlerinde Cumhurbaşkanı'na yardımcı olur. Temel görevi, ülkenin varlığını, bağımsızlığını, toprak bütünlüğünü, toplumsal düzenini ve anayasal yapısını tehdit eden her türlü unsura karşı gerekli önlemleri almak ve politika önerileri geliştirir. İşte 2025 Mayıs ayı MGK toplantısı detayları...
MİLLİ GÜVENLİK KURULU (MGK) TOPLANTISI NE ZAMAN?
Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanacak olan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı 22 Mayıs Perşembe (bugün) yapılacak. Toplantının saat 16.00'da başlaması bekleniyor. Görüşülerek karara bağlanan konular toplantı bitiminde kamuoyuna açıklanacak.
MİLLİ GÜVENLİK KURULU (MGK) TOPLANTI KONULARI NELER?
Bugün toplanacak olan MGK'nın ana gündem konusu terörsüz Türkiye ve PKK'nın silah bırakma kararı olacak. Ardından Suriye, Rusya-Ukrayna çatışması ve İsrail’in Filistin’e yönelik saldırıları da toplantı gündeminde yer alacak. MGK'da en önemli gündemi Terörsüz Türkiye yolunda atılacak yeni adımlar olacak. Terör örgütü PKK’nın silah bırakma ve fesih kararını açıklamasının ardından gerçekleşecek ilk kurul toplantısında, terörün sona erdiği Türkiye’de gelinen son noktalar değerlendirilecek.
Suriye ile ilgili konular da kurulun toplantı gündeminde yer alıyor. Bölgedeki istikrar ve güvenin sağlanması ile terör örgütlerinin temizlenmesi konusunda yeni yönetimin alacağı destekler MGK’da ele alınacak.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna ve Rusya liderleriyle gerçekleştirdiği telefon görüşmelerinin ardından, Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski’yi Beştepe’de kabul etmişti. Savaşın sonlandırılması için atılabilecek ilave adımlar MGK toplantısında değerlendirilecek.
Öte yandan, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının durdurulması ve bölgeye insani yardımın ulaştırılması gibi konuların da gündemde yer alması bekleniyor.
MİLLİ GÜVENLİK KURULU NEDİR?
Ülkemizin milli güvenlik yapılanmasının ilk adımı, 1933 yılında bir kararname ile kurulan ve temel görevi milli seferberlik olarak belirlenen Yüksek Müdafaa Meclisi ile atılmıştır. Bahse konu yapılanma, güvenlik anlayışının gelişimine paralel bir değişimden geçmiş ve son olarak ülkemizin AB üyelik süreci çerçevesinde gerçekleştirilen anayasal ve yasal değişikliklerle bugünkü halini almıştır.
Hâlihazırda iki ayda bir toplanan Milli Güvenlik Kurulu, alanında, Devlet’in en üst koordinasyon kurulu olup, Cumhurbaşkanı’ nın başkanlığında ilgili bakanlar ile Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanlarının anayasal bir platformda bir araya gelmelerini sağlamaktadır. Kurul toplantıları vasıtasıyla, karşılıklı fikir alışverişi ile milli güvenliğe ilişkin sorunların en üst seviyede görüşüldüğü ve tartışıldığı bir ortam sağlanmaktadır.
MGK ÜYELERİ KİMLER? MİLLİ GÜVENLİK KURULU KİMLERDEN OLUŞUR?
Milli Güvenlik Kurulu; Cumhurbaşkanının başkanlığında, Cumhurbaşkanı Yardımcıları, Adalet, Milli Savunma, İçişleri, Dışişleri Bakanları, Genelkurmay Başkanı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlarından kurulur. Gündemin özelliğine göre kurul toplantılarına ilgili bakan ve kişiler çağırılıp görüşleri alınabilir. Cumhurbaşkanı katılmadığı zamanlar, Milli Güvenlik Kurulu Cumhurbaşkanı Yardımcısının başkanlığında toplanır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Bankacı Perihan'ın 34 milyonluk vurgunu açığa çıktı! İfadesinde nişanlısını işaret etti
ANKARA METROBÜS GÜZERGAHI: Ankara'ya Metrobüs Geliyor! Ankara Metrobüs Durakları Nereler, Ne Zaman Açılacak? Başkent Ulaşımında Yeni Dönem
TOKİ KAMPANYA BAŞVURU EKRANI: 250 Bin Sosyal Konut TOKİ Başvuruları Başladı Mı? Başvurular Nasıl Yapılacak, Şartlar Neler? www.toki.gov.tr Başvuru Ekranı
AFAD YENİ DEPREM HARİTASI: AFAD deprem haritası yenilendi! Türkiye'de deprem riski en az iller neresi? Hangi illerde deprem riski yüksek? AFAD Türkiye Deprem Haritası!
Diplomasi trafiği: Peş peşe önemli görüşmeler! ABD-Türkiye görüşmelerinin perde arkası... Hande Fırat yazdı