hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Son dakika: YSK, Van için gerekçeli kararını açıkladı

    KAYNAKCNN TÜRK

    Yüksek Seçim Kurulu (YSK), DEM Partili Abdullah Zeydan'a mazbatasının verilmesi kararının gerekçesini yayımladı. Gerekçede, Zeydan'a yasaklı hakları tartışmalarının ardından mazbatanın neden verildiği ortaya kondu. Karara muhalefet eden 4 üye de gerekçelerini açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "ZEYDAN'IN SEÇİLME YETERLİLİĞİ TAŞIDIĞI ANLAŞILDI"

    Van'da en çok oyu alan Abdullah Zeydan hakkındaki "memnu hakların iadesi kararı" mahkeme tarafından kaldırılmış, bunun üzerine Van İl Seçim Kurulu Başkanlığı, "seçilme yeterliliği olmadığı" gerekçesiyle mazbatasını vermemişti. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ise DEM Parti'nin itirazını haklı bularak, mazbatanın Zeydan'a verilmesine hükmetmişti. YSK alınan o kararın gerekçesini açıkladı.

    "SEÇİMDEN 2 GÜN ÖNCE ALINAN KARAR YOK HÜKMÜNDE"

    Belediye başkanlığı adaylıkları kesinleştikten sonra 29 Mart'ta Diyarbakır'daki mahkeme Zeydan'a verdiği yasaklı hakların geri alınması yönünde karar almıştı. YSK o tarihli kararın kanuna aykırı olduğuna dikkat çekti. "Bu karar henüz kesinleşmemiştir. 2023 tarihli ve usulüne uygun olarak kesinleştirilen yasaklanmış hakların geri verilmesi kararı halen hukuk dünyasında varlığını korumaktadır." denildi. Zeydan'ın seçilme yeterliliği taşıdığı vurgulandı. Kararda memnu haklar süreci ile ilgili hukuki sürecin henüz tamamlanmadığına da işaret edildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "ZEYDAN'IN MEMNU HAKLARININ İADESİ HUKUKA AYKIRI"

    YSK'da Zeydan'a mazbata verilme kararını 4'e karşı 7 oyla almıştı. Karşı oy kullanan dört üye de neden "hayır" dediklerinin gerekçesini açıkladı. Daha önce seçilme yeterliliği olmaması durumunun tespitinde mazbatanın ikinci adaya verilmesine dair kararları hatırlatan o dört üye, Zeydan'a memnu haklarının iadesinin kanuna aykırı olduğunu, üst mahkemece aksi yönde karar alınmadıkça Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi kararının geçerli olduğunu vurguladılar. "Mahkemenin son aldığı karar hüküm ortadan kalkmadıkça hukuki varlığını sürdürür" değerlendirmesini yaptılar.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow