STKB'nin görevi ve yapısı nedir?

STKBnin görevi ve yapısı nedir
expand

Seferberlik Tetkik Kurulu Başkanlığı (STKB), iki gündür aramaların yapıldığı adres. Peki bu birim ne zaman kuruldu ve ne yapıyor? 1952 yılından beri faaliyetteki birimin ilk görevi Kore'ye asker gönderilmesi. Görev tanımında ise işgal durumunda düşman harekatını ayaklanmalarla engellemek var. Barış zamanında ise bu kadroları oluşturmak.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a suikast iddialarıyla gündeme gelen bir askeri birim olan Seferberlik Tetkik Kurulu Başkanlığı, Özel Kuvvetler Komutanlığı'na bağlı.

Ama birimin kuruluş tarihi Özel Kuvvetler'den daha eski, 1952.

ABD'ye özel harp kurumları strateji eğitimi için 16 subay gönderildi.

Birimin çekirdeğini oluşturan 16 subay arasında Turgut Sunalp, Alparslan Türkeş, Suphi Karaman ve Fikret Ateşdağlı gibi isimler vardı. Birimi o subaylardan Tuğgeneral Daniş Karabelen kurdu.

Birimin görevleri...


Kurulun ilk görevi de Kore'ye asker gönderme işlerini organizasyonu oldu.

İsmi 1967'de Özel Harp Dairesi'ne dönüştürüldü. 1992'de Özel Kuvvetler Komutanlığı oluşturuldu ve Harp Dairesi de bu komutanlığın çatısı altına alındı.

Komuta seviyesi de Korgeneralliğe yükseltildi. Birim, Genelkurmay İkinci Başkanı'na doğrudan bağlandı.

İstihbarat toplamıyor

Seferberlik Tetkik Kurulu'nun görev alanında istihbarat toplamak yok. Birimin yapılanmasına göre, Türkiye'de 16 il başkanlığı var ve bu il başkanlıkları gayrinizami harp örgütlüyor.

Yani eğer illerde düşman işgali yaşanırsa bu birimler düşman harekatını engellemekle görevli. Bu görev direniş ve ayaklanmalarla yapılıyor ve barış zamanındaysa birimin görevi o kadroları bulmak.

STKB'nin faaliyetlerinde er görevlendirilmiyor. Ağırlıklı olarak astsubaylar görev yapıyor. Yönetici konumundaki rütbeli isimlerde Özel Kuvvetler'den seçiliyor.

Kurulduğundan beri gündemde


Suikast iddialarının ardından gündeme gelen birim ilk kurulduğu yıllarda da gündemdeydi.

6-7 Eylül olaylarının ardından birimin ismi gündeme geldi. Gündeme getiren de Özel Harp Dairesi eski komutanı Sabri Yirmibeşoğlu oldu.

Yirmibeşoğlu, Selanik'te Atatürk'ün doğduğu evin bombalandığı haberi üzerine azınlıklara yönelik başlatılan saldırılarla ilgili "Özel Harp'in işiydi. Muhteşem oldu" demişti.

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow