hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tarihi cami parça parça sökülüyor

    Tarihi cami parça parça sökülüyor
    expand

    Rize’de son 20 yıldır yıkımı ve taşınması gündemden hiç düşmeyen 77 yıllık Merkez Orta Camii adeta parça parça sökülüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rize’de Bulvar Projesi kapsamında 90’lı yıllardan bu yana yıkımı gündemde olan, ANAP’lı Rize Belediye Başkanı Hızır Hop döneminde bir benzeri 50 metre gerisinde inşa edilen ancak 5 cm büyük olduğu gerekçesiyle Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından kabul görmeyen camiyi Rize’de 2 dönem belediye başkanlığı yapan AK Partili Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı "Cami yıkan başkan olarak anılmak istemiyorum" diyerek yıkmamıştı.

    Tarihi Orta Cami’nin, yıkılıp yerine yenisinin yapılması için gerekli izinlerin alınmasından sonra taşınma ihalesi geçtiğimiz yıl Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap tarafından gerçekleştirilerek yüklenici firma ile imzalar atıldı. Cami geçtiğimiz Temmuz ayından bu yana ibarete kapatılırken, içerisindeki ahşap ve tarihi özellikler taşıyan parçaları tek tek sökülerek taşınma işlemlerine başlandı. 77 yıllık caminin Mart ayına kadar tamamen yıkımının gerçekleşeceği kaydedildi.

    Caminin cemaatinden Rizeli 96 yaşındaki Ömer Levent (96) caminin kendilerinde anısının çok olduğunu belirterek ’’Ben buraların 75 yıl öncesini hatırlarım. 96 yaşındayım. Şimdi cami buradan kaldırılıyor. Belki de bir yandan iyi olacak çünkü aynısı 50 metre ilerde yapıldı. Hem de yol genişlemiş olacak’’ ifadesini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Öte yandan Timya Vadisi’nde birebir aynısı yapılacak olan yeni Orta Cami’nin ise 11 ay içerisinde tamamlanarak hizmete açılması planlanıyor. Şehir merkezinde bulunan tarihi Orta Cami’nin ilk inşasının 1737 yılında gerçekleştirildiği tahmin ediliyor. I. Dünya Savaşı’ndan sonra Ruslar çekilirken Ermeni askerler tarafından yakılan cami, 1929 yılında onarılmışsa da yeterli olmamış ve 1941 yılında Hacı Memiş Efendi adlı bir hayırseverin öncülüğünde birçok bakım ve onarımdan geçerek son şeklini ise 1941 yılında yapılan genel bir restorasyon ile aldı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow