Tartışmalı Vakıflar Yasası Meclis'te

Tartışmalı Vakıflar Yasası Mecliste
expand

AB'nin yakından izlediği Vakıflar Yasa Tasarısı Meclis Adalet Komisyonu'nda görüşülüyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla tasarının ikinci maddesine vakıf haklarıyla ilgili 'mütekabiliyet' yani 'karşılıklılık' esası getirildi.CHP'liler tasarıyı vatana ihanet ve Lozan Anlaşması'nın delinmesi olarak niteledi.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Avrupa Birliği Uyum Paketi içinde Meclis'e sunulan Vakıflar Yasa Tasarısı görüşmeleri tartışmalı başladı.
 
Görüşmeler sırasında Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla tasarının cemaat vakıflarının mal edinmesi ve ticaret yapmasını düzenleyen ikinci maddesine, 'mütekabiliyet' yani 'karşılıklılık' şartı eklendi.
 
Buna gerekçe olarak da Batı Trakya'daki Türklere Yunanistan'ın getirdiği kısıtlamalar gösterildi.
 
CHP'den tepki geldi
 
Tasarının görüşmelerinde söz alan CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, AB'nin isteklerinin süzgeçten geçirilmeden kabul edildiğini söyledi.
 
Geçici dokuzuncu madde ile Lozan Anlaşması'nın delindiğini savunan Anadol, "Lozan Türkiye'nin tapu senedidir. Lozan delinirse Türkiye Cumhuriyeti'nin tapusu delinir" diye konuştu.
 
CHP'li Feridun Ayvazoğlu da, "bu tasarı ile bilmeyerek Türkiye'ye ihanet ediliyor. Bu ihanetin altından kalkamayız. Bunun vebali AK Parti ve evet oyu vereceklere aittir" dedi.
 
Şahin eleştirilere yanıt verdi
 
Eleştirileri yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, tasarının dağınık olan vakıf mevzuatını tek çatı altında toplamak amacıyla özgür iradeleriyle hazırlandığını söyledi.
 
Vakıf malları konusunda yaşanan sıkıntıyı örneklerle anlatan Şahin, 1955'te Yedi Kule'deki Ermeni Hastanesi Vakfı'na bağışlanan bir dükkan ve dairenin tapuya tescil edildiğini, ancak 1974'teki Yargıtay kararıyla bu malların Hazine'ye geçtiğini belirtti.
 
Vakfın konuyu AİHM'e götürdüğünü söyleyen Şahin, "mahkeme Türkiye'yi 2 milyon 300 Euro ödemeye ve malları iade etmeye mahkum etti. Geçici dokuzuncu maddeyi bu sorunu çözmek için getiriyoruz" dedi.
 
Bağış yoluyla vakıflara verilen ancak 1974'de Yargıtay kararıyla hazineye geçirilen 36 parça gayrımenkulün sahiplerine iade edileceğini söyleyen Şahin, "bu ne ülkemizi böler ne de egemenliğimizi zedeler. Bu sadece devletimizi yüceltir. Bunu yapmanın neresi ihanet olabilir" diye konuştu.

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow