hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Lise giriş sınavı üzerine sorular ve cevaplar: TEOG'a geri dönüş olacak mı?

    Lise giriş sınavı üzerine sorular ve cevaplar: TEOGa geri dönüş olacak mı
    expand

    Lise giriş sınavı, TEOG yerine gelen MYS sınavı üzerine merak edilen sorulara Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz cevap verdi. Bakan Yılmaz sınavda kaç soru sorulacağını, sınavda “açık uçlu sorular”ın sorulup sorulmayacağını, TEOG açıklaması: tekrardan geri dönüş olacak mı sorularına cevap verdi. İşte Bakan Yılmaz’ın sınava dair açıklamaları…

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, TEOG yerine gelen lise giriş sınavı olan YKS ve TYT sınavlarına dair önemli açıklamalarda bulundu. Bu sene ilk defa uygulanacak sınav sistemine dair Bakan Yılmaz, merak edilen sorulara cevap verdi. Konu başlıkları: Sınav soruları, açık uçlu sorular, TEOG, sınava girme zorunluluğu, OBP (Okul Başarı Puanı), özel okullar… İşte sorulan sorular ve Bakan Yılmaz’ın sorulara verdiği cevaplar…

    2018 YILINDA YAPILACAK SINAVDA KAÇ SORU SORULACAK VE SÜRE NE KADAR OLACAK?

    Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, sınavda sadece 8’inci sınıfta işlenen konulardan soru sorulacağını açıkladı. Bakan Yılmaz “Soru sayısını 60'dan 90'a  çıkardık. 20 fen, 20 Matematik, 20 Türkçe, 10 İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, 10  Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, 10 yabancı dil sorusu sorulacak” açıklamasında bulundu.

    AÇIK UÇLU SORULAR – KISA CEVAPLI SORULAR SORULACAK MI?

    Lise giriş sınavı üzerine sorular ve cevaplar: TEOGa geri dönüş olacak mı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından uygulanan açık uçlu sorulara dair Bakan Yılmaz “Açık uçlu soru olmayacak. Daha önce gerek ben gerek Başbakanım açık uçlu sorunun daha doğru olacağını ifade ettik. Ancak toplumda şöyle bir algı var, bunun değerlendirmesini objektif olarak yapabilmek mümkün değil. Dolayısıyla yeni bir tartışmaya yol açmamak için açık uçlu soru olmamasına karar verdi” sözlerini söyledi.

    GEÇEN SENELERDE UYGULANAN OKUL BAŞARI PUANI 2018 YILINDA UYGULANACAK MI?

    OBP (Okul Başarı Puanı) konusunda açıklamalarda bulunan Yılmaz “Okul başarı puanı alınmayacak. Hangi eve hangi okul yakın ona bakılacak. İsteyen öğrencilerin gireceği liseye giriş sınavı için ücret alınmayacak. Özel okullarının da böyle bir uygulaması olmayacak. O yönde karar verdiler. Özel yetenekle alan okullar eski standartlara göre öğrenci kaydına devam edecek. 81 Güzel Sanatlar Lisesi var. Sosyal Bilimler Lisesi 93 tane var. Bu okulları da öğrencilerimiz eskisi gibi tercih edebilir. Türkiye'nin bütçesinin 134 milyar 700 milyondan fazlasını eğitime ayırıyoruz. Meslek Lisesi, İmam Hatip, Anadolu, Sanat Lisesi istenirse açılır.” açıklamasında bulundu.

    SINAVA GİRMEK ZORUNLU MU?

    Geçen senelerde sınavlara girmek zorunluydu. 2018 yılında bu sistem uygulanacak mı sorusuna Bakan Yılmaz “Bizim sistemimizde sınav zorunlu olmayacak, isteyen girecek. Sadece yüzde 10'luk bir bölümü girmiş olacak. Öğrenci sayısı yüzde 10'a tekabül eden bir okul kontenjanı sınava ayrılmış olacak. Proje okulları olan okullar bunlar. Bu okullar vardı zaten. Yüzde onluk kapsam içine iren okullar her yıl güncellenecek. Sınav sistemi dışında herkes kendi mahallesindeki istediği okul gidebilecek. Bundan sonra farklı akademik düzeydeki öğrenciler de başarı gösterebilecek. Bu sene bu seviyede 1 milyon 180 bin öğrencimiz var. Bu sayı ilk yıl biraz daha fazla olabilir. Başarıyı yakaladığında çocuklar sistemin rahatlığı anlaşılmış olacak. İlkokuldan ortaokula geçiş var mı? Yok. Aynı sistemi ortaokuldan liseye yapılacak dendiğinde herkes şüphede kalıyor.  Anadolu lisesi, sosyal bilimler lisesi, spor lisesi, gibi liseler var. Bunlar dikkate alındığımızda kapasitemiz arzın üstünde kalıyor. Kimse açıkta kalmayacak. Bir veli evladını imam hatipe göndermiyorsa biz öyle bir kayıt yapmayacağız. Meslek lisesi isteyen meslek lisesine, imam hatip isteyen oraya, Anadolu lisesi isteyen oraya gidecek. Türkiye’de meslek lisesi oranı yüzde 43. Avrupa Birliği ile hemen hemen aynı" açıklamasında bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TEOG SİSTEMİNE GERİ DÖNÜŞ OLACAK MI?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    4 yıldır uygulanan sistem üzerine Bakan Yılmaz TEOG’a dönüş kesinlikle olmayacak" diyen Bakan Yılmaz,  "Biz TEOG’u ortadan kaldırırken sakıncalarını ortaya koymuştuk. Geçmiş uygulamalardan daya iyiydi. Ancak etüt merkezlerinin çoğaldığı, okul dışı kaynaklara öğrencilerin yönlendirildiği şikayetleri gelince sınavın baskısını zorunlu olmaktan çıkaralım dedik" sözlerini söyledi.

    ÖZEL OKULLARDA SON DURUM NEDİR?

    Avrupa’ya nazaran özel okullara katılımın az olduğunu açıklayan Yılmaz “Ancak OECD ülkelerinde yüzde 15. Bunu da artırmamız lazım. 18’inci Milli Eğitim Şurası’nda özel okula giden öğrencilerin yüzde 25 olması tavsiye edilmiş. Bizim hedefimiz de önce bu oranı yüzde 15’e çıkarmak, mümkünse yüzde 25’e yükseltmek. Dolayısıyla özel okula yönlendirme söz konusu değil. Herkes sanıyor ki, özel okullar kamu okullarından daha iyi. Böyle bir şey yok.” açıklamasında bulundu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow