hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Trump'ın serbest bırakılmasını istediği rahip hakim karşısında

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    ABD Başkanı Donald Trump'ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşmesi sırasında serbest bırakılmasını talep etmesiyle gündeme gelen, terör örgütleri FETÖ/PDY ve PKK adına suç işlediği suçlamasıyla tutuklu bulunan ABD'li rahip Andrew Craig Brunson hakkında, İzmir 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davası görüldü. Mahkeme Brunson'ın tutukluluğunun devamına karar verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD Başkanı Trump ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüşmesinde, serbest bırakılmasının talep edilmesiyle gündeme gelen rahip Andrew Craig Brunson'un, 2016 yılının Eylül ayında, 'milli güvenliği tehdit eden faaliyetlerde bulunduğu' iddiasıyla eşi Norine Lyn Brunson'la birlikte sınır dışı edilmesi kararlaştırıldı. İzmir Göç İdaresi Müdürlüğü'nün 28 Eylül'deki yazısı üzerine Konak İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, 20 yıldır Türkiye'de yaşayan Brunson çiftini, Mimar Sinan Mahallesi'ndeki evlerinden aldı. Türkiye'deki oturum izinlerinin de bittiği belirlenen çift, İl Göç İdaresi'ne teslim edildi.

    İşte Trump'ın serbest bırakılmasını istediği rahip

    Gizli tanığın ifadesiyle tutuklandı

    Sınır dışı işlemleri sürdürüldüğü sırada, FETÖ/PDY soruşturmasında gizli tanık, rahip Andrew Craig Brunson aleyhine savcılıkta ifade verdi. Gizli tanık, ifadesinde Brunson'un, çeşitli illerde misyonerlik faaliyetlerinde bulunduğunu ve FETÖ'nün, dinler arası diyaloğu geliştiren örgüt değil; dini oluşum olduğunu söylediğini ileri sürdü. FETÖ'nün imamlarıyla özelikle de örgütün 'Ege Bölgesi imamı' firari Bekir Baz'la sık sık görüştüğü öne sürülen Brunson ve eşinin, FETÖ'yle ilgili şemada isimlerinin yer aldığı ve yurt dışından kendilerine kaynak aktarıldığı iddia edildi. Bu suçlamalarla 9 Aralık 2016 tarihinde adliyeye sevk edilen Brunson çiftinden rahip Andrew Craig Brunson tutuklandı, eşi Norine Lyn Brunson da serbest bırakıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İddianame kabul edildi

    Rahip Andrew Craig Brunson hakkında hazırlanan iddianamede, 'örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlediği' gerekçesiyle 15 yıla, 'devletin güvenliği bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal ve askeri casusluk maksadıyla temin etmek' suçundan 20 yıla kadar hapis cezası talep edildi. İzmir 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nce iddianame kabul edildi. 

    Trumpın serbest bırakılmasını istediği rahip hakim karşısında

    Duruşmaya ABD'li senatörler ile yakınları geldi

    ABD'li rahip Brunson, bugün ilk kez hakim karşısına çıktı. Brunson'un yargılanmasını izlemek için ABD'li 2 senatör ile yakınları da duruşmaya geldi. Jandarma timleri, duruşmanın yapılacağı Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'nün çevresinde güvenlik önlemi alırken, tek tek kimlik kontrolü yapıldı. 

    İddianamade önemli suçlamalar yer aldı

    Öte yandan iddianamede, rahip Brunson hakkında çarpıcı ayrıntılar bulunuyor. Brunson'un, din adamı görüntüsü altında terör örgütleri PKK ve FETÖ adına suç işlediğine, bu örgütlerin genel stratejileri kapsamında eylem birlikteliği içinde olduğuna, örgütlerin amaçlarını bilerek ve isteyerek iş birliği yaptığına iddianamede yer verildi. Brunson'un, ayrıca FETÖ'nün üst düzey üyeleriyle kod isimlerini bilerek, görüştüğü, bu kapsamda örgütün sözde 'Ege Bölgesi imamı' firari Bekir Baz, onun yardımcısı Murat Safa ve hakkında 'silahlı terör örgütü üyesi olmak'tan dava açılan tutuklu sanık Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Başkanı Taner Kılıç'la da görüşmeler yapıp, strateji belirlediği iddia edildi. İddianamede ayrıca rahibin, görev yaptığı İzmir Protestan Diriliş Kilisesi'nde PKK ile FETÖ'yü övücü ve bölücü içerikli konuşmalar yaptığı, özellikle Kürtler'in yaşadığı bölgelerde sistematik çalışma yürüttüğü, bu amaçla İzmir'de sadece Kürtler'in alındığı 'Mesihin Kürdi Kilisesi'ni kurduğu suçlaması da yer aldı. Taksim'de, 2013 yılındaki Gezi Parkı eylemleri organizasyonunda yer aldığı ileri sürülen Brunson'un, FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminden 5 gün sonra bir arkadaşına gönderdiği e-maildeki 'Türk halkı her zamanki gibi askerin yanında yer almadı. Her şey kötüye gidiyor ama sonunda kazanan biz olacağız' ifadesi de yine iddianamede yer aldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hakkında gizli ve açık tanık ifadeleri de olan rahip Brunson'un Türk savaş uçağı pilotlarının başarısından bahseden birine, Fethullah Gülen'i kast edip, "Sizin pilotunuz yok ki. Onlar bizim oradaki hocanın duasıyla uçan pilotlar. Onlar hocaya, hoca da bize bağlı" dediği öne sürüldü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Duruşmaya yabancı basın ilgisi

    İlk duruşmayı çok sayıda yerli ve yabancı basın mensubu izledi. Tutuklu sanık Brunson'un eşi Norine Lyn Brunson, ABD'li senatör Tom Tillis, ABD inanç özgürlüğü elçisi Sam Brounbeck duruşma salonunda sanık yakınlarına ayrılan bölümde oturdu.

    Savunmasını Türkçe yaptı

    Mahkeme başkanı, saat 09.30'da yoklamayla başlayan duruşmada önce Brunson'a "Türkçe biliyor musunuz" diye sordu. Brunson'un yanıtı "Az biliyorum" oldu. "Savunmanızı Türkçe mi yapacaksınız" sorusuna da Brunson, "Türkçe yapacağım. Anlamazsam sorarım" yanıtını verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mahkeme Başkanı iki yeminli bilirkişinin de temin edildiğini ve salonda bulunduğunu hatırlattı. İddianamenin özetinin okunmasından sonra kimlik tespiti yapıldı. Rahip Brunson İzmir'de ikamet ettiğini, sabıkasının olmadığını, doktora yaptığını anlattı. İddianamede bulunduğu kaydedilen İspanya ve Almanya vatandaşlıklarını reddeden Brunson, sadece ABD vatandaşı olduğunu söyledi. Kimlik tespitinden sonra iddianamenin okunmasına geçildi. 45 dakika süren özet okumadan sonra mahkeme başkanı, sanık Brunson'a savunma yapmadan önce susma hakkını kullanabileceğini, savunma için ek süre isteyebileceğini hatırlattı. Brunson, "Savunmamı şimdi yapmak istiyorum" yanıtını verdi.

    Suçlamaları kabul etmedi

    Savunmasına başlayan Andrew Craig Brunson, tanrının bir hizmetlisi olduğunu, 1993 yılında eşiyle Türkiye'ye taşındıklarını anlattı. Brunson, "Tek gelme nedenim İsa Mesihi anlatmak ve ona öğrenci yetiştirmekti. 2000'de İzmir'e taşındık ve Yeniden Doğuş Kilisesi'ni açtım. Yanlış hiçbir şey yapmadım. Devlet bizi her zaman izledi. Türkiye aleyhine hiçbir şey yapmadım. Tam tersine Türkiye'yi seviyorum. 25 senedir Türkiye için dua ediyorum. Masumum. Gerçeğin ortaya çıkmasını istiyorum. İddiaların ve suçlamaların hiçbirini kabul etmiyorum. Bu faaliyetlere katılmadım. FETÖ benim inancıma bir hakaret. Ben Hıristiyan bir din adamıyım. Ben İslami bir harekete katılmadım. Ben İsa Mesih'e öğrenci yetiştirmek istiyorum. Benim inancım ve mezhebim böyle bir şey kabul etmezdi" dedi.

    'Darbe başarısız olduğunda üzüntü duyduğumu söylemedim'

    ABD'li rahip Andrew Craig Brunson, İzmir 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın duruşmasında savunmasını yine Türkçe sürdürdü.

    Tutuklu sanık Brunson, iddianamede yer alan, görüştüğü ABD'li askere darbe girişimi sonrası 21 Temmuz 2016 tarihinde gönderdiği mesajdaki "Türkleri sallayacak bazı olayları bekliyorduk. İsa'ya dönmek için gerekli koşullar oluştu. Darbe teşebbüsü bir şoktu. Birçok Türk geçmişte de olduğu gibi askeriyeye güvendi; ancak bu sefer çok geçti ve darbe teşebbüsünden sonra bu başka bir sallama. Sanırım olaylar daha da kötüye gidecek. Sonunda biz kazanacağız" sözlerini hatırlatıp, şunları kaydetti:

    "Mesajın çevirisi, eksik ve yanlış olmuş. Yapılan yazışma, sosyal politik bir durum değerlendirmesiydi. Ben, siyasetten bahsetmiyorum. Ruhsal bir şey bu. İnsanlar zorlandığında, sarsıntı yaşadığında tanrı mucizeler yapabilir. Bir Rus uçağı düşürülmüştü, ekonomik sorunlar oldu Türkiye'de. Sarsıntıdan bunları kastettim. En sonunda tanrı, mucizeler yapacak Türkiye'de ve görkemini gösterecek. 'Sonuçta biz kazanacağız' dedim. Kutsal kitapta böyle her kötü durumu tanrı iyiye dönüştürüyor. O zaman biz kazanıyoruz. Hiçbir yerde darbe başarısız olduğunda üzüntü duyduğumu söylemedim."

    Bu sırada araya giren mahkeme başkanının "Mesajlarında bahsettiğin tek adamdan kastın kimdir?" sorusuna ise Brunson, "Benim dediğim şey aslında CHP'nin dediği. Türkiye'de CHP, MHP, AK Parti'yi tek bir kişi yönetirse" diye yanıt verdi.

    "FETÖ ile ilgim yok"

    İfadesinde, FETÖ'nün sözde 'Ege Bölgesi imamı', firari Bekir Baz'ı tanımadığını ve irtibatının olmadığını da iddia eden Brunson, "Terör örgütü PKK ile de irtibatım yok. PKK'lıların yurt dışına çıkışına yardım etmedim. 13'üncü kabile ve Kürtler'in kutsal olduğu yönündeki ifadelere gelince, 2 yüksek lisansım var, doktoram var. Ben bu inancı duymadım. Kürtler için Kürdistan kurmak istemem, tamamen yalandır. Casusluk ve istihbaratçılık yapsam ve yakalansam bu lekedir kiliseye. Türkiye'nin toprak bütünlüğünden yanayım" dedi.

    "Suruç'a hristiyanlığı anlatmak için gitmiş"

    ABD'li rahip Brunson, Suruç'a, bu bölgeye gelen mültecilere Hristiyanlığı anlatmak, tebliğ görevinde bulunmak için gittiğini, sadece Kürtler ile değil; Arap ve Türkmenler ile de görüştüğünü ileri sürdü. Brunson, ayrıca FETÖ'nün şifreli haberleşme programları ‘ByLock’ ve ‘Eagle'ı kullanmadığını da iddia etti.

    Mahkeme başkanı, duruşmaya öğle arası verdi.

    Ağlamaya başladı fenalık geçirdi

    İzmir 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada öğle arasından sonra savunmasını vermeye devam eden ABD'li rahip Andrew Craig Brunson, bir anda ağlamaya başladı. Kısa süreli fenalık geçiren Brunson, yerine oturdu. Bir süre dinlenen Brunson, mahkeme başkanının isterse devam etmeyebileceği yönündeki sözüne karşılık, "Sorun Şakran'da değil. Benim kafamda. Tek kişilik odada kalıyorum. Psikolojim bozuldu. Pskiyatri ilaçları kullanıyorum. Başka odaya alınmak istiyorum" dedi.

    Mahkeme başkanı da talebini değerlendirmeye alacaklarını söyledi. Sanık Brunson, daha sonra savunmasını sürdürdü.

    Senatör ve büyükelçiden açıklama

    Duruşma devam ederken, davayı takip etmek için İzmir'e gelen ABD'li senatör Tom Tillis ile Uluslararası İnanç Özgürlüğünden Sorumlu ABD'li Büyükelçi Sam Brawnback, salondan çıktı.

    Dışarıda basın mensuplarına açıklama yapan Büyükelçi Brawnback, "Bunun bir siyasi dava olduğunu düşünmüyoruz. Bu, bir din özgürlüğü davası. Türkiye'nin tarihinde de din özgürlüğü önemli yer kaplıyor. Brunson'un suçsuz olduğunu düşünüyoruz. Bir an önce serbest bırakılacağına inanıyoruz. Ankara'ya Türk yetkililerle görüşme yapmak üzere gidiyorum. Bütün Amerika, bu davaya kilitlendi. Başkan, Başkan Yardımcısı, Amerika halkı. Herkesin dikkati bu davada" dedi.

    Senatör Tillis ise yabancı gazetecinin Menbiç konusu ile bu dava arasında anlaşma olup, olmadığı sorusuna, anlaşma olmadığı yönünde yanıt verdi.

    Tutukluluğu devam edecek

    Mahkeme Brunson'ın tutukluluğunun devamına karar verdi

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow