Tuğcu yaş haddinden emekli oldu

Anayasa Mahkemesi'nin 46 yıllık tarihinde ilk kadın başkan olan Tülay Tuğcu, yaş haddinden emekliye ayrıldı.
Tuğcu'nun emekliye ayrılması dolayısıyla Anayasa Mahkemesi'nde tören düzenlendi. Törene Tuğcu'nun eşi Şener ve kızı Ayşe Tuğcu ile Anayasa Mahkemesi üyeleri, raportörleri ile çalışanları katıldı.
Mahkemedeki törenin ardından mesai arkadaşları, Tuğcu'yu kapıda alkışlarla uğurladı. Tuğcu, çıkışta duygularını soran gazetecilere, "Allahaısmarladık diyorum, başka bir şey yok" yanıtını verdi.
Emeklilik günlerini nasıl geçireceğinin sorulması üzerine Tuğcu, dinleneceğini belirterek, "Emekli adam ne yapar. Torunum gelecek" dedi.
Tuğcu, Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç'ın, "Domates yetiştirecek" diyerek espri yapması üzerine, "Evet domates yetiştireceğim" karşılığını verdi.
Mahkeme seçime gidecek
Anayasa Mahkemesi başkanlığı için Başkanvekili Haşim Kılıç'ın belirleyeceği bir tarihte seçim yapılacak. Anayasa Mahkemesi başkanı, mahkemenin asıl üyeleri arasından seçiliyor.
Başkan adaylığı için resmi başvuru yapılmıyor. Asıl üyelerden başkanlığı düşünenler, diğer üyelere şifahen adaylığını bildiriyor. Başkan seçilebilmek için yapılacak gizli oylamada, Anayasa Mahkemesi Kurulu'ndaki 11 üyeden salt çoğunluğu oluşturan 6'sının oyunu almak gerekiyor.
Oylama turlarına, başkan seçilene kadar devam edilecek.
Anayasa Mahkemesi'nin Başkan Tuğcu dışındaki asıl üyeleri şöyle:
"Başkanvekili Haşim Kılıç, üyeler Sacit Adalı, Fulya Kantarcıoğlu,Ahmet Akyalçın, Mehmet Erten, Abdullah Necmi Özler, Serruh Kaleli,Şevket Apalak, Osman Alifeyyaz Paksüt ve Serdar Özgüldür"
Yüksek Mahkeme'nin yedek üyeleri ise Mustafa Yıldırım, Cafer Şat, Ali Güzel ve Fettah Oto'dan oluşuyor. Bu arada, Tuğcu'nun emekli olmasıyla Anayasa Mahkemesi'nin Danıştay kontenjanından asıl üyeliği boşalacak.
Danıştay Genel Kurulu'nda yapılacak seçimle bu üyelik için 3 aday belirlenecek. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, bu adaylardan birini Anayasa Mahkemesi asıl üyesi olarak atayacak.
2 yedek üye dava açmıştı
Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'ndan emekli olan Tülay Tuğcu için mahkemede düzenlenen törenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kılıç, Anayasa Mahkemesi Başkanlığı için seçimin ne zaman yapılacağının sorulması üzerine, Yüksek Mahkeme'nin 2 yedek üyesinin, başkanlık, başkanvekilliği ve Uyuşmazlık Mahkemesi başkanlığı seçimlerinde, kendilerinin de oy kullanmaları gerektiğini, kullanmamalarının Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle başkanlığa başvuruda bulunduklarını anımsattı.
Kılıç, Tuğcu'nun imzasıyla bu iki üyeye,"Anayasa'nın 146'ncı maddesi ve Anayasa Mahkemesi'nin Kuruluş Yasası'nda öngörülen asıl üyelerin toplanması sonucunda yapılması gereken başkanlık seçimlerine katılmalarının mümkün olmadığı" yönünde bir cevap verildiğini anlattı.
Kılıç, "İki arkadaşımız, başkanlık seçimlerinin yürürlüğünün durdurulması ve kendilerinin başkanlık seçimlerine iştirak etmemesi yolundaki tasarrufunda iptal edilmesi gerekçesiyle idari yargıya başvurdular. Bu süreci biraz bekleyeceğiz. Göreceğiz bakalım. Bunu arkadaşlarımızla da istişare edeceğiz. Mahkememizde bir boşluk söz konusu olmaz" dedi.
Tülay Tuğcu’nun özgeçmişi
Tülay Tuğcu, 12 Haziran 1942'de Ankara'da doğdu. İlk ve orta eğitimini TED Ankara Kolejinde tamamladı.
1961 yılında Ankara Hukuk Fakültesi'ne girdi. 1965 yılında mezun olduktan sonra bir süre serbest avukatlık yapan Tuğcu, 1969 yılında Danıştay sınavlarını kazanarak Danıştay Yardımcısı olarak göreve başladı.
Tuğcu, 1974 yılında Amme İdaresi Enstitüsünü (TODAİE) bitirdi. Danıştay 1’inci Dairesi Kıdemli Tetkik Hakimliği'ne 1982 yılında getirilen Tuğcu, 1992 yılına kadar bu görevde çalıştı.
Danıştay üyeliğine 1992 yılında seçilerek 6’ncı Daire’de göreve başlayan Tuğcu, 3 yıl bu Daire’de çalıştıktan sonra Danıştay Onuncu Dairesi’ne geçti.
Tülay Tuğcu, Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilinceye kadar 10’uncu Daire’de görev yaptı.
Danıştay Genel Kurulu'nca belirlenen üç aday arasından Cumhurbaşkanı tarafından 22 Aralık 1999'da Anayasa Mahkemesi Üyeliği'ne seçildi.
Tuğcu, 6 Ocak 2004'te Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanlığı’na, 25 Temmuz 2005'te de Anayasa Mahkemesi Başkanlığı’na seçildi.
"Suçluların İadesi" ve "İdarenin Takdir Hakkının Yüksek Yöneticilerde Kullanılması" konulu tezleri ve "Verimlilik" konulu çevirisi bulunan Tuğcu, evli ve iki çocuk annesi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Ege'de 6 şiddetinde deprem: Uykudan uyandıran korku! Uzmanlar ne dedi?
Ticaret Bakanlığı'ndan dev operasyon! 418 milyon liralık uyuşturucu ve kaçak eşya ele geçirildi
Anadolu Ankası Tatbikatı nefes kesti! HÜRKUŞ ilk kez 1 tonluk bomba attı
Tatil beldelerinde bulunuyor! Koparmanın cezası 387 bin TL
SOLOTÜRK'ten Giresun'da nefes kesen gösteri