'Türkiye'de kadavra bağışı çok az'

Dr. Mohammad Al-Talahma, Türkiye’de tıp fakültelerinde kadavra bağışının az olduğuna dikkat çekti.
Ülkemize 6 yıl önce Filistin’den gelerek doktorluk mesleğine devam eden Dr. Al-Talahma, her yıl ABD'den kadavra getirildiğini ve Türkiye'de birkaç büyük üniversite dışında hiç birinin kadavra bağışı alamadığını belirtti. Kadavranın kendileri için çok değerli olduğunu anlatan Al-Talahma bu konuda şunları söyledi:
"Türkiye'de bağış az oluyor. Hem de çok az oluyor. Biz de bu yüzden yurtdışından kadavra alıyoruz çünkü insanlar öldükten sonra kadavra olmak istemiyor Türkiye'de. Ancak Türkiye'de büyük üniversiteler bağış alabiliyorlar. Altınbaş Üniversitesi’nde 4 tane kadavramız var. Kadavralarımızı ABD'den getirtiyoruz. Kadavra alımının maliyeti oldukça yüksek. Fakat kadavra tıp eğitimi için çok önemli. Kadavra var ise anatomi var. Anatomi varsa tıp var. Anatomi yoksa tıp da yok."
Şirin Tekeli'nin cesedi kadavra olarak bağışlandı
"Tıp öğrencileri mezun olunca gerçek insanlarla karşılaşacak"
Bütün dünyada tıp eğitiminde hala kadavranın daha çok tercih edildiğini söyleyen Dr. Al-Talahma, sözlerini şöyle noktaladı:
"Bütün dünyada kadavra kullanıyorlar. Şu anda tıp öğrencilerine kullandırtılan 3D programlar var ancak biz anatomi dersinde her halükarda kadavra tercih ediyoruz. En azından kadavraya öğrenci dokunabiliyor, çeşitli uygulamalar yapabiliyor. Sonuçta doktorlar mezun oldukları zaman insan görecekler bunun için kadavra kullanmak daha mantıklı."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
2025 ENGELLİLER HAFTASI MESAJLARI: Engelliler Haftası Ne Zaman? Resimli, Duygulu ve Anlamlı Engelliler Haftası Mesajları Burada!
13 MAYIS ELEKTRİK KESİNTİSİ: İstanbul’da elektrikler ne zaman gelecek? BEDAŞ elektrik kesintisi 8 saate kadar çıkacak!
ÖCALAN'IN AKIBETİ NE OLACAK? PKK'nın fesih kararı sonrası yargı süreci nasıl işleyecek?
HABER... Terör örgütü PKK fesih kararını açıkladı! İşte yol haritası
Adım adım Terörsüz Türkiye! Yeni süreç nasıl işleyecek? Abdulkadir Selvi yazdı...