Ümraniye hapishanesi "Hayata Dönüş" davası kilitlendi
F Tipi hapishanelere nakil için 19 Aralık 2000'de gerçekleştirilen "Hayata Dönüş" operasyonunda, biri jandarma 9 kişinin öldüğü Ümraniye Cezaevindeki olaylara dair, o dönemdeki mahkumların yargılandığı davaya devam edildi. Dava sanıklar mahkemeye getirilmediği için kilitlendi.
Ümraniye Cezaevi'nde 2000'deki "Hayata dönüş operasyonu" sırasında meydana gelen olaylarla ilgili hakkında dava açılan 399 sanığın "isyan, patlayıcı madde bulundurma ve öldürme" gibi suçlardan yargılanmasına devam edildi.
Anadolu Adalet Sarayı 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, taraf avukatları katıldı.
Sanık avukatları adına konuşan Güçlü Sevimli, başka suçlardan tutuklu sanıkların bir önceki celseden itibaren duruşmaya getirilmediği için duruşmanın kilitlendiğini söyledi.
Sevimli, önceki duruşmada arbede çıktığını hatırlatarak, "Tahminimizce sanıklar bundan iki celse önce burada yaşanan arbede yüzünden duruşmaya getirilmiyor. Olayın müvekkillerimizle alakası yoktur. Zaten sanıkların hiç biri esasa ilişkin savunma yapmamıştır. Sanıklar yargılamadan vareste de değillerdir. Sanıkları buraya getirmezseniz yargılamanın bir anlamı kalmayacak. Bir sonraki duruşma sanıklar duruşmaya getirilsin, en azından mütalaaya karşı savunmalarını yapsınlar" dedi.
Sanık avukatı Cengizhan Karaşin, sanık Deniz Ergin hakkında yakalama kararı bulunduğunu belirterek, müvekkilinin yurt dışında olduğunu ve ülkeye döneceğini, bu nedenle hakkındaki yakalama emrinin kaldırılmasını talep etti.
Mahkeme heyeti, sanıklar Yusuf Dağ, Durmuş Kurt ve Nurhak Talay hakkında kırmızı bültenle yakalama emri çırkarılmasına, başka suçtan Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda bulunan Tülin Soyhan, Kartal H tipi Ceza İnfaz Kurumu'nda bulunan sanık Bayram Ayverdi ile Ümraniye E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda bulunan Murat Başusta'nın önümüzdeki celse hazır edilmesine ve hakkında yakalama kararı bulunan sanıkların yakalama emirlerinin infazının beklenmesine karar vererek, duruşmayı erteledi.
İddianameden
Üsküdar Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, o dönem Ümraniye Cezaevi'nde tutuklu ve hükümlü bulunan 399 sanığın, 19-22 Aralık 2000'de Ümraniye Cezaevi'nde meydana gelen olaylar sırasında "cezaevi idaresine karşı silahla ayaklanma", "6136 sayılı kanuna muhalefet", "patlayıcı madde bulundurmak", "faili gayrimuayyen şekilde adam öldürmek ve yaralamak" ile bu eylemlere iştirak suçlarını işledikleri ileri sürülüyor.
Ölüm oruçlarına son verilmesi amacıyla Ümraniye Cezaevi'nde yapılan müdahalede, Jandarma Uzman Çavuş Nurettin Kurt ile Ahmet İbili, Rıza Poyraz, Ercan Polat, Alp Ata Akçaöz, Ümit Gedik, Hayrettin Akbaba ve Muharrem Buldukoğlu adlı tutuklu ve hükümlüler hayatlarını kaybetmişti.