hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Umut davası: Özmen'e müebbet hapis

    Umut davası: Özmene müebbet hapis
    expand

    Kamuoyunda 'Umut Davası' olarak bilinen ve Uğur Mumcu, Ahmet Taner Kışlalı ve Bahriye Üçok'un öldürülmesi gibi olayları kapsayan davada, sanık Ferhan Özmen'e ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

    Davada, iki sanık 6'şar yıl 3'er ay, dört sanık 3'er yıl 1'er ay, bir sanık da 3 yıl 9 ay hapis cezasına mahkum edildi.
     
    Yargıtay'ın bozma kararından sonra Ankara 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın bugünkü karar duruşmasına, tutuklu sanıklar Ferhan Özmen, Hasan Kılıç, Mehmet Ali Tekin ve Ekrem Baytap ile tutuksuz yargılanan Abdulhamit Çelik ve Mehmet Şahin ile sanıkların avukatları ve müdahil avukatları katıldı.
     
    Cumhuriyet Savcısı Salim Demirci, sanıkların cezalandırılması yönündeki eski mütalaasını tekrar etti.
     
    Müdahil avukatlarından Halil Sevinç de Uğur Mumcu, Ahmet Taner Kışlalı, Muammer Aksoy ve Bahriye Üçok'un öldürülmelerini organize eden güçler ortaya çıkarılıp yargılanmadığı sürece kamu vicdanının da tatmin olmayacağını belirtti.
     
    Duruşmada söz verilen sanıklar ve avukatları, eski savunmalarını tekrar ederek, beraat ve tahliye isteminde bulundu. 
     
    Mahkeme Başkanı Mehmet Orhan Karadeniz, daha sonra kararı açıkladı.  Mahkeme Heyeti, sanık Ferhan Özmen'i ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı.
     
    Umut operasyonu ne zaman başladı?
     
    Umut operasyonu, İstanbul'da terör örgütü Hizbullah'ın İlim Grubu'na yönelik 17 ocak 2000 tarihinde düzenlenen operasyonda elde edilen CD ve disketlerdeki bilgiler üzerine, Gazeteci-Yazar Uğur Mumcu suikastının faillerini yakalamak amacıyla 21 şubat 2000 tarihinde başladı. 
     
    Operasyonda ilk gözaltılar, İstanbul'da 6 mayıs 2000 tarihinde gerçekleşti. Türkiye geneline yayılan operasyonlarda, 100'den fazla şüpheli
    gözaltına alındı.


    Prof. Dr. Kışlalı suikastının faili olarak 14 mayıs 2000'de Ankara'da gözaltına alınan Necdet Yüksel'in de yer göstermesi sonucu, Sincan'da çok sayıda patlayıcı, silah ve mühimmat bulundu.
     
    Dokuz kişinin idamı istendi

    'Umut Operasyonu'na ilişkin soruşturmayı yürüten Savcı Hamza Keleş, 11 temmuz 2000 tarihinde, 9 kişi hakkında idam istemiyle olmak üzere 17 sanık hakkında dava açtı, 111 kişi hakkında takipsizlik kararı verdi.

    İddianamede, operasyonla ortaya çıkarılan yasadışı Tevhid-Selam ve Kudüs Ordusu adlı örgütlerin yöneticisi ve üyesi olan sanıkların amacı, 'Türkiye'deki mevcut anayasal düzeni silah zoruyla değiştirerek, yerine İran rejimine benzer bir İslam devleti kurmak' olarak ifade edildi.
         
    İddianamede, Kudüs Ordusu örgütünün Türkiye faaliyetlerinin kültürel yönden Hasan Kılıç, Mehmet Ali Tekin, Nurettin Şirin ve Talip Özçelik, askeri yönden Ferhan Özmen, Selçuk Şanlı, Necdet Yüksel, Oğuz Demir ve Rüştü Aytufan tarafından sürdürüldüğü kaydedildi. 
        
    Aydınlara yönelik eylemler
        
    İddianamede aydınlara yönelik eylemler şöyle ifade edildi:
     
  • Muammer Aksoy ve Bahriye Üçok: Ferhan Özmen, Prof. Dr. Muammer Aksoy'u 31 ocak 1990'da Bahçelievler'deki evinin girişinde öldürdüğünü itiraf etti. Özmen, Doç. Dr. Bahriye Üçok'u, 6 ekim 1990'da evine gönderdiği bombalı paketle öldürdüğünü de itiraf etti.
  • Uğur Mumcu: 24 ocak 1993'te Gazeteci-yazar Uğur Mumcu'nun aracına konulan bombanın Özmen tarafından yapıldığı ve araca Necdet Yüksel'in gözcülüğünde Oğuz Demir tarafından yerleştirildiği ifade edildi.
  • Ahmet Taner Kışlalı: 21 ekim 1999 günü, Prof. Dr. Kışlalı'nın Çayyolu'ndaki evinin önünde bulunan otomobiline bombanın, Necdet Yüksel'in gözcülüğünde Rüştü Aytufan tarafından yerleştirildiği kaydedildi. 
        
    Umut davası ne zaman başladı?    
        
    Umut davası, Ankara 2 No'lu DGM'de 14 ağustos 2000 pazartesi günü başladı. Savcı Keleş, Prof. Dr. Kışlalı'nın aracına bomba koyduğunu itiraf eden sanık Rüştü Aytufan hakkında idam istemiyle, üç sanık hakkında da 'Kudüs Ordusu Örgütü'ne yardım ve yataklık ettikleri' gerekçesiyle dava açtı.
     
    Daha sonra üç kişi hakkında açılan davaların birleştirilmesiyle, 'Umut operasyonu'' davasında sanık sayısı 24'e çıktı.
  • Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow