hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ünlü fotoğrafçı Ara Güler hayatını kaybetti

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    İstanbul’da hastaneye kaldırılan ünlü fotoğrafçı Ara Güler, 90 yaşında hayatını kaybetti. Ara Güler'in tedavi gördüğü hastanenin başhekimi tarafından yapılan açıklamada, "22.10'da kalbi duran Ara Güler müdahale edilerek yoğun bakıma alındı. Tedavisi devam ederken 23.05'te solunumu tekrar durdu, 23.20'de de hayatını kaybetti" denildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Eserleri ile sonsuza kadar yaşayacak

    Usta fotoğraf sanatçısı Ara Güler, İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. İstanbul’da kaldırıldığı hastanede kalbi duran ve yapılan müdahalelerle hayata döndürülen ünlü fotoğrafçı Ara Güler’in yoğun bakımda tekrar kalbi durarak hayatını kaybettiği öğrenildi.

    Duayen foto muhabiri Ara Güler'in, tedavi gördüğü hastanede 90 yaşında hayatını kaybetmesinin ardından sevenleri hastaneye akın etti.

    Siyasilerden başsağlığı mesajları

    Ara Güler'in portresi

    Hastaneye akın ettiler

    Türkiye'de yaratıcı fotoğrafçılığın uluslararası alanda ün kazanmış en önemli temsilcisi olan Ara Güler'in vefat ettiği Florence Nightingale Hastanesi'ne Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, foto muhabiri Coşkun Aral, asistanı Fatih Aslan, gazeteciler, meslektaşları ve sevenleri geldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Büyük üzüntü yaşayan sevenleri, Güler'in yakınlarına başsağlığı dileklerini iletti.  Güler'in cenaze törenine ilişkin bilgilerin daha sonra paylaşılacağı belirtildi.

    Ünlü fotoğrafçı Ara Güler hayatını kaybetti

    "Ülkemizin başı sağ olsun"

    Hastane başhekimi Dr. Okan Özçeker, yaptığı yazılı açıklamada, şunları kaydetti:

    "Değerli fotoğraf sanatçısı Ara Güler, konjestif kalp yetmezliği, kronik böbrek yetmezliği ve periferik arter hastalığı nedeniyle tedavileri Şişli Florance Nightingale Hastanesi'nde devam ederken, saat 22.10 sıralarında kalp ve solunum durması sebebiyle müdahale edilerek yoğun bakım ünitesine alınmıştır. Yoğun bakım ünitesinde tedavisi devam ederken saat 23.05'te kalp atımı ve solunumu tekrar duran Sayın Güler, yapılan tüm müdahalelere yanıt vermemiş ve saat 23.20'de vefat etmiştir. Ülkemizin, yakınlarının ve tüm sevenlerinin başı sağ olsun."

    Demircan: Çok önemli sanatçılardan biriydi

    Hastane önünde açıklama yapan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, “Ara Güler, Türkiye’nin Dünyanın çok iyi yetiştirmiş olduğu çok önemli sanatçılardan biriydi. Bir foto muhabiri, bir basın mensubu, bir fotoğraf sanatçısı olarak çok büyük bir kıymetti. Beyoğlu’yla özleşmiş, Beyoğlu’nun kozmopolit kültürün ifade edin deseniz, başa Ara Güler’i yazacağımız bir şahsiyetti. Kendisini şahsen Beyoğlu Belediye Başkanı olarak çok severdim ve hukukumuzda çok derindi. Ben basın camiasının, sanat camiasının Türkiye’nin başı sağ olsun diyorum” dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aral: Dünyanın kaybettiği bir değer

    Ünlü fotoğraf sanatçısı Coşkun Aral ise, “Ben açıkça söylemek gerekirse bir ustamı, bir babamı kaybettim diyebilirim. 17 yaşından itibaren onu tanıdım ama onun yaşında onun fotoğraflarıyla dünyayı ve Türkiye’yi keşfetmeye başlamıştım. Bende çok emeği geçti Allah Rahmet Eylesin. Gariptir, dün bana mesaj verir gibi beni aramasını söylemiş. Londra’daydım. Uçak bugün akşam piste değdiğinde haberler geldi bende doğru olmadığını öğrendim. Ama hastaneye geldiğimde acı haberi aldım. Ara Güler sadece Türkiye’nin bu coğrafyanın değil, dünyanın kaybettiği bir değerdir. O evrensel bir değerdi” şeklinde konuştu. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow


    Ara Güler'in hayat hikayesi

    Ara Güler kimdir?

    16 Ağustos 1928'de Beyoğlu, İstanbul'da dünyaya gelen Ara Güler, lisedeyken film stüdyolarında sinemacılığın her dalında çalışırken Muhsin Ertuğrul'un tiyatro kurslarına devam etti.

    1950'de Yeni İstanbul gazetesinde gazeteciliğe başlarken aynı zamanda İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesine devam etti.

    1962'de Almanya'da çok az fotoğrafçıya verilen "Master of Leica" unvanını kazandı. 1964'de Mariana Noris'in ABD'de basılan "Young Turkey" adlı yapıtında fotoğrafları kullanıldı.

    Ünlü fotoğrafçı Ara Güler hayatını kaybetti

    1972'de Paris Ulusal Kitaplıkta sergisi açıldı.1975'de ABD'ye davet edildi ve yine aynı yıl Yavuz zırhlısının sökülmesini konu alan "Kahramanın Sonu" adlı bir belgesel film çekti. 1979'da Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin "Foto Muhabirliği" dalındaki birincilik ödülünü aldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yıllarca üstünde çalıştığı Mimar Sinan yapıtlarının fotoğrafları 1992'de Fransa'da, ABD ve İngiltere'de "Sinan, Architect of Soliman the Magnificent" adlı kitabı yayımlandı.

    Aynı yıl "Living in Turkey" adlı kitabı Ingiltere, ABD ve Singapur'da "Turkish Style" başlığıyla, Fransa'da "Demeures Ottomanes de Turquie" adıyla yayımlandı.

    Ünlü fotoğrafçı Ara Güler hayatını kaybetti

    1994'de "Eski İstanbul Anıları", 1995'de "Bir Devir Böyle Geçti", "Yitirilmiş Renkler ve Yüzlerinde Yeryüzü" fotoğraf kitapları yayımlandı. Ara Güler'in fotoğrafları Paris Ulusal Kitaplıkta, ABD'de Rochester Georg Eastman Müzesi'nde Nebraska Üniversitesi Sheldon Koleksiyonu'nda bulunuyor. Köln Mueseum Ludwing'de Das Imaginare Photo Museum'da fotoğrafları sergileniyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow