Yeni tür Türkiye'de keşfedildi! 6 kişi can vermişti, bu hatayı sakın yapmayın!

Yeni tür Türkiyede keşfedildi 6 kişi can vermişti, bu hatayı sakın yapmayın
expand

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Biyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Adem Keskin, Japonya’dan Dr. Kandai Doi ile birlikte Türkiye’deki kene popülasyonu üzerine yürüttükleri ortak araştırmanın sonuçlarını paylaştı. Geçtiğimiz günlerde Sivas’ta vücuduna yapışan keneleri yanlış usullerle çıkartan bir kişi 10 gün sonra vefat etti. Sivas’ta keneden ölenlerin sayısı 6’ya yükseldi.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Geçtiğimiz yıl İstanbul’da bir vatandaş tarafından bulunan ve araştırmacılara ulaştırılan Haemaphysalis longicornis türü kenenin, Uzak Doğu kökenli ve muhtemelen Çin menşeli olduğu belirtildi. Bu tespitle birlikte Türkiye’de ilk kez böyle bir türün kayda geçtiği bildirildi.

TÜRKİYE'YE YERLEŞTİ VE ÜREMEYE BAŞLADI

Prof. Dr. Keskin, yaptıkları gözlemler sonucunda bu istilacı türün Türkiye’de artık yerleştiğini ve üremeye başladığını açıkladı: “Eylül ayından bu yana düzenli olarak aynı bölgede larva, nimf ve ergin dişi evrelerini gözlemledik. Bu, popülasyonun tutunduğunu gösteriyor.”

Yeni tür Türkiyede keşfedildi 6 kişi can vermişti, bu hatayı sakın yapmayın


30'DAN FAZLA HASTALIK ETKENİ TAŞIYOR

Haemaphysalis longicornis, yüksek vektör potansiyeline sahip bir tür olarak biliniyor.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Prof. Dr. Keskin, bu keneyle ilgili şu önemli uyarıyı yaptı:

“Bu türün 30’dan fazla hastalık etkenini taşıdığı biliniyor. Şu anda taşıdığı patojenlerin yaygınlığı ve popülasyon hareketlerini izliyoruz.” Projede hem kene popülasyonunun takibi, hem de taşıdığı potansiyel patojenlerin moleküler düzeyde araştırılması yapılıyor.

Yeni tür Türkiyede keşfedildi 6 kişi can vermişti, bu hatayı sakın yapmayın

ÇİN VE AVUSTRALYA’DAN SONRA TÜRKİYE’DE

Japon araştırmacı Dr. Kandai Doi, bu türün Asya kökenli olduğunu ve ilk kez Türkiye’de tespit edildiğini vurguladı: “Çin ve Avustralya’da yaygın. 2017 sonrası ABD’de de görüldü ve hayvancılıkta ciddi sağlık sorunlarına yol açtı. Türkiye'deki yayılımı ise endişe verici.”

KENE TÜRÜ SAYISI 56'YA YÜKSELDİ

Bu yeni tespit ile birlikte Türkiye’deki kene türü sayısı 56’ya çıktı. Ancak bazı türlerin sınıflandırmalarının moleküler analizlerle yeniden değerlendirileceği bildirildi.

KENE YAPIŞIRSA NE YAPMALISINIZ, NE YAPMAMALISINIZ

Kene ısırıkları, özellikle yaz aylarında doğada vakit geçiren kişiler için yaygın bir sağlık sorunu olabilir. Keneler, vücutta gizlice beslenirken bazen hastalıkları taşıyabilir ve bu nedenle bir kene ısırığına karşı doğru ve hızlı bir müdahale önemlidir. Kene ısırığı, çeşitli hastalıkların bulaşmasına yol açabileceğinden, kene ısırığını fark ettiğinizde dikkatli bir şekilde müdahale etmek gereklidir. Kene ısırığını doğru bir şekilde temizlemek ve gerekli tedbirleri almak, bu tür hastalıkların önlenmesinde kritik bir rol oynar.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Kene ısırması durumunda yapılması gerekenler aşağıdaki gibidir:

Birey üzerinde bir kene bulduğunda yapılması gereken en önemli şey, keneyi kaldırmaktır. Keneleri bir kene temizleme aracıyla veya bir cımbız setiyle kaldırmak mümkün olabilir. Bu işlemi gerçekleştirmek için bir sağlık merkezine gidilmesi tercih edilebilir.

Keneyi kaldırırken cildin yüzeyine mümkün olduğu kadar yakın tutmak önemlidir. Derinin içinden dışarı ve yukarı doğru sabit bir baskı uygulayarak çıkarmak gereklidir. Keneyi bükmemeye veya kırmamaya özen gösterilmelidir. Özellikle ısırık bölgesinde kene başının veya ağız parçalarından birisinin kalıp kalmadığını kontrol edilmelidir. Geride kalan parçalar kaldırılmalıdır. Isırık bölgesi su ve sabun ile temizlenmelidir. Son olarak kene çıkarıldıktan sonra öldüğünden emin olmak için antiseptik alkole daldırılmalı ve kapalı bir kaba yerleştirilmelidir.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Isıran kenenin türüne göre herhangi bir tedavinin gerekli olup olmadığını öğrenmek için en kısa zamanda doktora danışmak önemlidir. Kene ısırığından kaynaklı hastalıklar söz konusu olduğunda farklı bölgelerde farklı riskler vardır.

Kene Nasıl Çıkarılır?

Keneler, özellikle ormanlık ve çalılık alanlarda vakit geçirdikten sonra karşılaşabileceğiniz küçük parazitlerdir. Kene ısırığı genellikle acısızdır ve fark edilmesi zor olabilir. Ancak, kenelerin Lyme hastalığı gibi ciddi hastalıklara neden olabileceği için, derhal ve doğru bir şekilde çıkarılması önemlidir.

Keneyi vücuttan ayırmadan önce kene üzerine herhangi bir şey dökülmemeli ve sürülmemelidir. Cımbız kullanılarak kene cilde en yakın yerden tutulur ve kenenin ezilmemesine dikkat edilmelidir. Bu aşamada kene seri bir hareket ile tek seferde parçalanmadan çıkarılmalıdır. Kene çıkarıldıktan sonra bölge su ve sabunla ya da bir antiseptik ile temizlenmelidir.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Kenenin saklanması önemlidir. Kene kaynaklı gelişen herhangi bir hastalık belirtisi yaşanması durumunda kenenin incelenmesi gerekebilir.Kene ısırması durumunda kenenin neden olabileceği olumsuz durumların önüne geçebilmek adına bu işlemin bir sağlık kuruluşunda yapılması sağlık açısından önemlidir.

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow