hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Uzmanlardan deprem riski olan yerler hakkında açıklama! Tekrar deprem bekleniyor mu? Naci Görür'den o iller için açıklama!

    Uzmanlardan deprem riski olan yerler hakkında açıklama Tekrar deprem bekleniyor mu Naci Görürden o iller için açıklama
    expand

    AFAD tarafından paylaşılan verilere göre Adana'nın Kozan ilçesin saat 08.44'te 5,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Birçok vatandaşın ana gündemi yeniden deprem oldu. Peki ama uzmanlara göre hangi illerde deprem riski fazla?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Özellikle Kayseri için sosyal medyada çeşitli paylaşımlar yapıldı. Kayseri, İç Anadolu’nun güney bölümü ile Toros Dağları'nın birbirine yaklaştığı bir yerde Orta Kızılırmak bölümünde yer alıyor. Peki ama Kayseri'de deprem bekleniyor mu?

    Kayseri'de deprem riski

    Türkiye Deprem riski haritasına göre Kayseri üçüncü derece riskli deprem bölgesinde yer alıyor.

    Deprem riski nerelerde var?

    Bölgede 6 Şubat depremlerinden sonra yaşanan gerilme yükünün, deprem oluşumlarını zamansal açıdan öne çekilebileceğini belirten Prof. Dr. Utkucu, "Bu bağlamda deprem tehlikesinin arttığı söylenebilir. Ancak, bu durum kesin olarak yakın zamanda deprem olacağı manasına gelmez" diye konuştu.

    Profesör Naci Görür, Adana'nın yeni bir deprem riski ile karşı karşıya olduğunu söyledi. Görür, yaptığı açıklamada Kahramanmaraş depremlerini üreten Sürgü fayının kırıldığını ancak onun batısındaki Sorgun fayının henüz kırılmadığını, bu fayın Adana havzasında dallanarak uzandığını belirtti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Prof. Dr. Sözbilir, gazetecilere, hendek kazıldıktan sonra yaptıkları çalışmalarda Kemalpaşa Fayı'na dair ilk bilgileri elde ettiklerini söyledi. 

    Kemalpaşa Fayı'nı önemsediklerine işaret eden Sözbilir, şunları kaydetti: 

    "Bir kere Kemalpaşa ilçesi bu fayın üzerinde. Etki alanında çok geniş yerleşim alanı var. Fayın kendisi izlenebilen bir fay. Haritaya işlenebilen ve belli ölçeklerde önlem alınabilen bir fay. Bu fayın deprem tehlikesini ortaya koymamız gerekiyor. Açtığımız hendekte geçmişe ait 4 ayrı deprem tespit ettik. Çıkacak sonuçlara göre bu fayın yakın gelecekte deprem üretip üretmeyeceği belli olmuş olacak. Burası 24 kilometre uzunluğunda bir fay olduğunu düşündüğümüzde 7'ye varan bir deprem üretebilir. Bu fayın ortalama 2500 yılda bir deprem ürettiğini kabaca söyleyebiliriz. Bunların kesin tarihini belgelemek için şu anda örnekleme yapıyoruz."



    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow