YAŞ kararları açıklandı: Dursun Çiçek'e terfi yok

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararları açıklandı; irticayla mücadele eylem planının altında imzası olduğu iddia edilen Albay Dursun Çiçek, "kadrosuzluk" nedeniyle terfi ettirilmedi. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na Donanma Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay, 1. Ordu Komutanlığı'na Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hasan Iğsız getirildi.
Poyrazköy'de bulunan mühimmatla ilgili olarak Ergenekon savcılarına 10 saat ifade veren Levent Görgeç ise, Tuğamiralliğe terfi ettirildi. Görgeç'in Beşiktaş'taki lojmanı ile görevli olduğu Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Deniz Eğitim ve Öğretim Komutanlığı'ndaki odasında da arama yapılmıştı.
YAŞ kararlarının açıklanmasının ardından Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Albay Dursun Çiçek'in durumu ile ilgili bir açıklama yapıldı.
Açıklamada, "Deniz Piyade Kurmay Albay Dursun Çiçek’in terfiine ilişkin basında muhtelif haberler çıkmış ve Yüksek Askerî Şûra çalışması sonuçları açıklandıktan sonra da çeşitli sorular tevcih edilmiştir. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda sadece bir adet deniz piyade amiral kadrosu mevcut olup, bu kadroya 2008 yılında bir terfi yapılarak atama yapılmıştır. Bu nedenle, boş kadro olmadığından bu yıl deniz piyade için kontenjan ayrılmamış; dolayısıyla bu sınıf mensupları Yüksek Askerî Şûra’da değerlendirilmemiştir" denildi.
YAŞ KARARLARI
Yüksek Askeri Şura'da alınan kararlarla, 30 Ağustos 2009 tarihi itibarıyla Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) üst komuta kademesi şekillendi.
Şura'da, 30 Ağustos 2009 itibarıyla emekliye ayrılacak Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç'ın yerine Donanma Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu'nun yerine Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay atandı.
Buna göre, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu emekli olacaklar.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atila Işık ise bulundukları görevleri bir yıl daha sürdürecek.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ'un gelecek yıl yaş haddinden emekli olmasıyla bu göreve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner'in atanması bekleniyor.
Kara Kuvvetleri'nde, 30 Ağustos itibarıyla emekli olacak Birinci Ordu Komutanı Orgeneral Ergin Saygun'un yerine Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hasan Iğsız getirildi.
Orgeneral Iğsız'dan boşalan Genelkurmay İkinci Başkanlığı'na Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Orgeneral Aslan Güner atandı. Güner'in atanmasıyla TSK'daki orgeneral sayısı 15 oldu.
İkinci Ordu Komutanı Orgeneral Necdet Özel, Üçüncü Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk, Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Eğitim ve Doktrin Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu'nun görevlerinde ise değişiklik olmadı.
Şura'da bir üst rütbeye terfi eden ve orgeneral olan 7. Kolordu Komutanı Bekir Kalyoncu Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanlığı'na, Genelkurmay Başkanlığı Genel Plan ve Prensipler Başkanı Korgeneral Hüseyin Nusret Taşdeler Harp Akademileri Komutanlığı'na, Oramiral olan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Koramiral Emin Murat Bilgel Donanma Komutanlığı'na, Orgeneral olan 1. Hava Kuvveti ve 6. Birleştirilmiş Hava Hareket Merkezi Komutanı Korgeneral Bilgin Balanlı da Genelkurmay 2. Başkan Yardımcılığı'na atandı.
Diğer general ve amiraller
Şurada, Kara Kuvvetleri'nde, geçen yıldan temditli, GATA Komutanı Korgeneral Hasan Memişoğlu ve Harp Akademileri Komutan Yardımcısı Korgeneral Selahattin Uğurlu ile bu yıl şuraya giren Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Hilmi Akın Zorlu, Özel Kuvvetler Komutanı Korgeneral Servet Yörük, 3. Kolordu Komutanı Yalçın Ataman ve 8. Kolordu Komutanı Eyüp Kaptan'ın görev süreleri bir yıl uzatıldı. Kara Kuvvetleri'nde emekliye sevk edilen korgeneral olmadı.
Zırhlı Birlikler Okulu Eğitim ve Tümen Komutanı Tümgeneral Salih Zeki Çolak, Genelkurmay Başkanlığı Eğitim Dairesi Başkanı Tümgeneral Yaşar Güler, Genelkurmay Başkanlığı Lojistik Daire Başkanı Tümgeneral Adem Huduti, İstihkam Okul Komutanı Tümgeneral Ümit Dündar ile Tümgeneral Nazım Altıntaş korgeneralliğe yükseldi.
Şura kararlarıyla Deniz Kuvvetleri'nde geçen yıldan temditli Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Şevki Erdal Bucak ile bu yıl Şura'ya giren Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Ahmet Feyyaz Öğütçü emekli oldu. Donanma Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümamiral Recep Bülent Bostanoğlu ile Deniz Harp Akademisi Komutanı Tümamiral Abdullah Can Erenoğlu bu yılki şurada koramiralliğe yükseldi.
Bu yılki şurada 2. Hava Kuvveti Komutanı Korgeneral Rasim Arslan'ın görev süresi bir yıl uzatıldı, Hava Lojistik Komutanı Korgeneral Süleyman Şevket Dingiloğlu emekliye sevk edildi.
Şurada, Kayseri 2. Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanı Tümgeneral Rıdvan Ulugüler ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı İstihbarat Başkanı Tümgeneral Akın Öztürk ise korgeneralliğe terfi etti.
Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanları ile diğer general ve amiral atama işlemleri, Yüksek Askeri Şura faaliyetleri dışında özel kanunlarla belirlenen esas ve usullere göre yapılıyor.
3 personele ihraç kararı
Şura kararlarına göre, 30 Ağustos 2009 tarihinden geçerli olmak üzere Türk Silahlı Kuvvetleri'nde (TSK) 34 general ve amiral bir üst rütbeye, 46 albay ise general ve amiralliğe yükseldi. TAM LİSTE İÇİN TIKLAYIN
54 general ve amiralin görev süreleri bir yıl uzatıldı. TAM LİSTE İÇİN TIKLAYIN
Şura'da, ayrıca "tutum ve davranışları ile irticai görüşleri benimsediği, bu gibi faaliyetlerde bulunduğu anlaşılan" 3 personelin Türk Silahlı Kuvvetlerinden ayrılmasına oy çokluğuyla karar verildi.
KOMUTANLARIN ÖZGEÇMİŞLERİ:
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na atanan Donanma Komutanı Oramiral Yiğit: 1945 yılında Çorum'da doğdu. 1964 yılında Deniz Harp Okulundan mezun olan Yiğit, ilave iki yıl öğrenim görerek 1966 yılında donanmaya katıldı. 1975 yılına kadar Deniz Kuvvetleri'ne bağlı çeşitli birliklerde gemi seyir harekat subaylığı, gemi 2. komutanlığı ve gemi başçarkçılığı yapan Yiğit, 1977 yılında Deniz Harp Akademisi'nden mezun oldu.
Yiğit, ardından kurmay subay olarak, Deniz Kuvvetleri Harekat Başkanlığında Kısım Amirliği, Mayın Filosu Harekat Şube Müdürlüğü, TCG Muavenet 2. Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Harekat Başkanlığı Plan Teşkilat Dairede Plan Subaylığı, Napoli'de Güney Bölge Müttefik Deniz Kuvvetleri Komutanlığı (NAVSOUTH) Plan Dairede Plan Subaylığı, TCG Yücetepe Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Harekat Başkanlığı Plan Teşkilat Dairede Teşkilat Şube Müdürlüğü, Harp Filosu Komutanlığı Kurmay Başkanlığı ve 2. Muhrip Filotila Komodorluğu, Donanma Komutanlığı Harekat Grup Başkanlığı ve Donanma Komutanlığı Harekat Başkanlığı görevlerini yürüttü.
1992 yılında tuğamiralliğe terfi eden Yiğit, Deniz Harp Okulu Komutanlığı, Napoli'de Güney Bölge Müttefik Deniz Kuvvetleri Komutanlığı (NAVSOUTH) Plan Daire Başkanlığı ve Çanakkale Boğaz Komutanlığı görevlerinde bulundu.
1997 yılında tümamiralliğe terfi eden Yiğit, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Lojistik Başkanlığı, Mayın Filosu Komutanlığı ve Deniz Kuvvetleri Denetleme ve Değerlendirme Başkanlığı görevlerini yürüttü.
2002 yılında koramiralliğe terfi eden Yiğit, Deniz Kuvvetleri Denetleme ve Değerlendirme Başkanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanlığı ve Kuzey Deniz Saha Komutanlığı görevlerinde bulundu.
2007 yılında oramiralliğe terfi eden Yiğit, Donanma Komutanlığı görevine atandı. Oramiral Yiğit, 30 Ağustos 2009 tarihinden geçerli olarak Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na getirildi.
Nazire Pınar Yiğit ile evli ve iki çocuk babası olan Oramiral Yiğit, İngilizce biliyor.
Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na atanan Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Aksay: 1947 yılında İzmir-Ödemiş'te doğdu. 1967 yılında Hava Harp Okulundan, 1968 yılında ise Uçuş Okulundan mezun oldu.
1979 yılına kadar Hava Kuvvetlerine bağlı çeşitli birliklerde taktik av ve keşif pilotluğu yapan Aksay, 1981 yılında Hava Harp Akademisinden mezun oldu, ardından kurmay subay olarak 4. Ana Jet Üs 141. filoda eğitim subaylığı, harekat subaylığı ve filo komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı Genel Sekreterliğinde Koordinasyon Şube Harekat Subaylığı ve Koordinasyon Şube Müdürlüğü, Ottowa Askeri Ataşeliği, 6. Ana Jet Üs Komutanlığında Kontrol Heyet Başkanlığı ile Harekat Komutanlığı ve 2. Taktik Hava Kuvvet Harekat Başkanlığı görevlerini yürüttü.
1994 yılında tuğgeneralliğe terfi eden Aksay, tuğgeneral rütbesi ile 8. Ana Jet Üs Komutanlığı ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı Plan Harekat Daire Başkanlığı görevlerinde bulundu. Aksay, 1998 yılında tümgeneralliğe terfi ederek, bu rütbe ile 1. Taktik Hava Kuvvet Komutan Yardımcılığı ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı Harekat Başkanlığı görevlerini yürüttü.
Aksay, 2002 yılında korgeneralliğe terfi ederek Hava Eğitim Komutanlığı, 1. Taktik Hava Kuvvet ve 6. Birleşik Hava Harekat Merkezi (CAOC) Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı Değerlendirme ve Denetleme Başkanlığı ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanlığı görevlerinde bulundu.
2007 yılında orgeneralliğe terfi eden Aksay, Harp Akademileri Komutanlığı görevine atandı. Orgeneral Aksay, 30 Ağustos 2009 tarihinden geçerli olarak Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na getirildi. Fatma İclal Aksay ile evli ve iki çocuk babası olan Orgeneral Aksay, İngilizce biliyor.
1. Ordu Komutanlığı'na atanan Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hasan Iğsız: 1946 yılında İstanbul'da doğdu. 1966 yılında Kara Harp Okulu'ndan, 1967 yılında ise İstihkam Okulu'ndan mezun oldu. 1974 yılına kadar Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı çeşitli birliklerde takım komutanlığı yapan Iğsız, 1976 yılında Kara Harp Akademisi'nden mezun oldu.
Iğsız, ardından kurmay subay olarak Kara Harp Akademisi Öğretim Üyeliği, Belçika/Brüksel'de Uluslararası Askeri Karargah Plan Prensipler Dairesi'nde plan subaylığı, Genelkurmay Personel Dairesi'nde general-amiral şube proje subaylığı ve şube müdürlüğü ile Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alay Komutanlığı görevlerini yürüttü.
1993 yılında Tuğgeneralliğe terfi eden ve bu rütbede Kara Kuvvetleri Tayin Daire Başkanlığı ve 16. Zırhlı Tugay Komutanlığı görevlerinde bulunan Iğsız, 1997 yılında Tümgeneralliğe terfi etti.
Iğsız, Tümgeneral rütbesiyle Jandarma Asayiş Komutan Yardımcılığı, Kara Kuvvetleri Personel Başkanlığı ve Belçika-Mons'da Milli Askeri Temsil Heyeti Başkanlığı görevlerini yürüttü.
2001 yılında Korgeneralliğe terfi eden Iğsız, bu rütbede Genelkurmay Personel Başkanlığı, 5. Kolordu Komutanlığı ve Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanlığı görevlerinde bulundu. 2006 yılında Orgeneralliğe terfi ederek 2. Ordu Komutanlığı görevine getirilen Iğsız, 2008 yılında Genelkurmay 2. Başkanı oldu.
Orgeneral Iğsız, 30 Ağustos 2009 tarihinden geçerli olarak Birinci Ordu Komutanlığı'na getirildi. Ayşe Iğsız ile evli ve iki çocuk babası olan Orgeneral Iğsız, İngilizce biliyor.
Genelkurmay İkinci Başkanlığı'na atanan Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Orgeneral Aslan Güner: 1948 yılında Akçaabat/Trabzon'da doğdu. 1967 yılında Kara Harp Okulundan, 1968 yılında Topçu ve Füze Okulundan mezun oldu.
1976 yılına kadar Kara Kuvvetlerine bağlı çeşitli birliklerde Batarya Subaylığı, Takım ve Batarya Komutanlığı yapan Güner, 1978 yılında Kara Harp Akademisinden mezun oldu, ardından Kurmay Subay olarak; 4'üncü Kolordu Komutanlığında Karargah Subaylığı, 28'inci Motorlu Piyade Tümen Lojistik Şube Müdürlüğü, Kara Harp Akademisinde öğretim üyeliği, Napoli/İtalya'da Güney Avrupa Müttefik Kuvvetleri Komutanlığı (AFSOUTH) Plan Prensipler Başkanlığında Karargah Subaylığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Tayin Daire Kurmay Şube Müdürlüğü, Cumhurbaşkanı Başyaverliği ve Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alay Komutanlığı görevlerini yürüttü.
Güner, 1994'te Tuğgeneralliğe terfi etti. Tuğgeneral rütbesi ile 51'inci Piyade Tugay Komutanlığı, Genelkurmay Silahlanma ve Savunma Araştırma Daire Başkanlığı ve Genelkurmay Eğitim ve Teşkilat Daire Başkanlığı görevlerinde bulunan Güner, 2000 yılında Tümgeneralliğe terfi etti.
Tümgeneral rütbesi ile Genelkurmay Genel Sekreterliği ve Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığı görevlerini yürüten Güner, 2004 yılında Korgeneralliğe terfi etti.
Korgeneral rütbesi ile Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı ve 4'üncü Kolordu Komutanlığı görevlerinde bulunan Güner, 2008 yılında Orgeneralliğe terfi etti ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanlığı görevine atandı.
Orgeneral Güner, 30 Ağustos 2009 tarihinden geçerli olarak Genelkurmay İkinci Başkanlığı'na getirildi. İnci Güner ile evli ve iki çocuk babası olan Orgeneral Güner, İngilizce biliyor.
YENİ KOMUTA KADEMESİ
Genelkurmay Başkanı: Orgeneral İlker Başbuğ
Kara Kuvvetleri Komutanı: Orgeneral Işık Koşaner
Deniz Kuvvetleri Komutanı: Oramiral Eşref Uğur Yiğit
Hava Kuvvetleri Komutanı: Orgeneral Hasan Aksay
Jandarma Genel Komutanı: Orgeneral Atila Işık
1. Ordu Komutanı: Orgeneral Hasan Iğsız
2. Ordu Komutanı: Orgeneral Necdet Özel
3. Ordu Komutanı: Orgeneral Saldıray Berk
Ege Ordusu Komutanı: Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu
Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı: Orgeneral Bekir Kalyoncu
Harp Akademileri Komutanı: Orgeneral Hüseyin Nusret Taşdeler
Donanma Komutanı: Oramiral Emin Murat Bilgel
Kara Kuvvetleri Komutanlığı Eğitim ve Doktrin Komutanı: Orgeneral Erdal Ceylanoğlu
Genelkurmay İkinci Başkanı: Orgeneral Aslan Güner
Genelkurmay İkinci Başkan Yardımcısı: Orgeneral Bilgin Balanlı
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Dikkat! Meteoroloji 'tedbirli olun' diyerek uyardı: Göz gözü görmeyecek!
Konya'da masaj salonlarına 'Şah-Mat' operasyonu!
ZİRAAT BANKASI İŞE ALIM SINAV TARİHİ: Ziraat Bankası 150 memur alımı başvurusu nasıl yapılır, şartları neler?
Dikkat! 90 yıllık rekor kırılacak... Kuzey Afrika'dan sıcak hava dalgası geliyor!
Büyük skandal ortaya çıktı! Kalem, elektrik prizi, saat, garaj kumandası... Tüm Türkiye'yi izlemiş