Anadolu Üniversitesi hakkında mutlaka bilinmesi gerekenler!
Türkiye'nin en gözde üniversitelerinden bir tanesi olarak kabul edilen Anadolu Üniversitesi hakkında merak edilenleri, üniversitesinin bir önceki dönem Öğrenci Konseyi Başkanı Buğrahan Bey'e sorduk. İşte Anadolu Üniversitesi'nin merak edilen yönleri.
Haberin Devamı
Merhaba Buğrahan Bey, öncelikle biraz kendinizden bahsedebilir misiniz? Hangi üniversitede ve bölümde eğitiminizi sürdürmektesiniz?
/

Ankara’nın güzide ilçesi Beypazarı’nda ilk ve ortaöğretimimi tamamladım. Çocukluğumdan beri spora olan ilgim nedeniyle hayalim her zaman Spor Bilimleri Fakültesi okumaktı. Nihayetinde 2012 yılında Eskişehir Anadolu Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Beden Eğimi ve Spor Öğretmenliği bölümünü kazandım. Şu an 4.sınıf olarak eğitimime devam etmekteyim. Üniversite hayatım boyunca birçok sosyal sorumluluk projelerinde ve çeşitli kurum ve kuruluşlarda yöneticilik yaptım. Bunlardan en önemlisi tabi ki Öğrenci Konseyi Başkanlığıydı. Dersler dışında da aktif olmayı seven bir insanım.
Anadolu Üniversitesi ve Eskişehir birçok öğrencinin hayalleri arasında. İlk olarak şehir ile başlayalım. Eskişehir’de öğrenci olmak nasıl bir duygu?
/

Öncelikle Eskişehir’de üniversiteli olmak muazzam bir duygu diyebilirim. Eskişehir deyince insanların aklına ilk olarak öğrenci şehri olduğu geliyor.Gerçekten birçok öğrencinin hayallerini süslediği kadar var. Üniversite okumak her gencin hayalidir.Buraya gelen arkadaşlarımızın hayallerinin yıkılmayacağının garantisini verebilirim.
Haberin Devamı
Öğrenci açısından Eskişehir’in artı ve eksi yönleri nelerdir?
/

İnanın çok fazla eksi yön sayamacağım ama kısaca bahsedeyim. Artı yönlerinden başlayalım. Bu şehir baştan aşağı öğrenci için tasarlanmış bir şehir. Konut yerleşimiyle, parklarıyla, sosyal faaliyet alanlarıyla , kafeleriyle, eğlence merkezleriyle tamamıyla öğrenci dostu bir şehir. Şehrin yerlileri,esnafları öğrenciyi kabullenmiş ve içlerine almışlar. 10 liraya 3 çeşit yemek yiyebilmenin tadını Eskişehir’de bulabilirsiniz. Eksi yönlerinden bahsedecek olursak. Çok fazla öğrenci olduğundan dolayı arkadaşlarımızın yurt veya ev bulmakta biraz zorlandıklarını biliyoruz. Ve yine öğrenci sayısının fazlalığından dolayı, ulaşım konusunda zaman zaman aksaklıklar olabiliyor.
Anadolu Üniversitesi köklü bir yapıya sahip ve bünyesinde tanınmış akademisyenler bulunmakta. Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce Anadolu Üniversitesi’nin akademik kadrosu nasıl?
/

Anadolu Üniversitesi ilk ve kurucu rektörü Sayın Yılmaz Büyükerşen namı değer “hoca” şu an Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı. Bence bu Anadolu Üniversitesinin çizdiği başarılı tablonun en büyük göstergelerinden bir tanesi. Sizin de söylediğiniz gibi alanında kendini dünya çapında ispatlamış köklü hocalarımız var. Akademisyen kadrosunun son derece profesyonel olduğunu ve işlerini gerçekten severek yaptıklarını söyleyebilirim.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Peki kampüs? Anadolu Üniversitesi’nin kampüs olanakları nasıl? Yetersiz gördüğünüz noktalar varsa bizimle paylaşır mısınız?
/

Öncelikle kampüs kelimesi yerine öz Türkçe olan yerleşke kelimesinin kullanılması taraftarıyım. Anadolu Üniversitesi bünyesinde 2 büyük yerleşke var. Merkez yerleşke olan Yunus Emre yerleşkesi için konuşursak çok fazla eksiğimizin olduğunu söyleyemem. Öğrenci Konseyi Başkanlığı yaptığım süre zarfında okul yönetimimizle gerekli görüşmeleri yaptık ve gördüğümüz eksiklikleri dile getirdik. Neticesinde yerleşke içinde yeni kafeler açıldı.Bazı fakültelerimizin kantinleri yetersiz. Bunun dışında merkez yerleşke için söylenecek çok büyük eksiklikler yok. İki Eylül Yerleşkesinde ise öğrenci arkadaşlarımızın vakit geçireceği alanlar biraz kısıtlı. Tam anlamıyla gelişimini tamamlayamamış bir yerleşke olduğunu üzülerek söylemem lazım. Yavaş yavaş yenilikler yapılıyor ama dediğim gibi şu an için beklentileri karşılayamayan bir yerleşke.
Bir aday öğrenci size gelse ve ‘’Anadolu Üniversitesi nasıl bir üniversite?’’ diye sorsa, ona ilk olarak Anadolu Üniversitesi’nin hangi özelliklerinden bahsedersiniz?
/

Tabi ki ilk olarak üniversitenin kütüphanesinden bahsetmek istiyorum. Kütüphane bir öğrencinin mihenk taşıdır. Dünyanın en büyük kütüphanelerinden birine sahibiz. 24 saat açık olan,gece 01.00 dan sonra öğrencilere ücretsiz çorba ve içecek ikramları bulunan birçok uluslararası dergiye aboneliği olan bir kütüphanemiz var. İkinci olarak yemek konusuna da değineyim. Türkiye’de ki bütün üniversiteler yemekhanelerini özel şirketlere vermiş durumdalar. Biz Anadolu Üniversitesi olarak özelleşmemiş tek üniversite yemekhanesine sahibiz. Yani üniversitemizin kendi seçtiği uzman personeller tarafından yemeklerimiz yapılmakta.Gene Türkiye’de ilk olarak Üniversite öğrencilerine 3 öğün yemek olanağı sunuyor.Sabah kahvaltısı,öğle yemeği,ve akşam yemeğini öğrenciler okullarında yiyebiliyorlar. Ve öğün başına sadece 1 lira. Öğrenci arkadaşlarımız 3 lira verip gün boyu kaliteli yemek yiyebilme imkanına sahipler.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Sizin gözünüze çarpan, üniversitenizde eksik olarak gördüğünüz noktalar var mı?
/

Genel olarak eksik gördüğümüz pek bi nokta yok. Fakat bazı fakültelerde derslik anlamında eksikler var. Öğrenci sayısının fazlalığı zaman zaman problem oluşturuyor. Bazı fakültelerin öğrencilerin daha ferah bir ortamda eğitim görebilmeleri açısından fiziksel olarak büyütülmesi gerek. Ancak yerleşke içinde de yeni bir yapıya yer olmaması sıkıntı yaratıyor.
Birazda öğrenci kulüplerinden konuşalım. Anadolu Üniversitesi’nde öğrenci kulüpleri aktif mi? Ne gibi etkinlikler düzenleniyor?
/

Üniversitemizde şu an toplamda 52 kulüp var. Çok aktif kulüplerimiz olduğu gibi, pasifize olmuş kulüplerimizde var. Öğrenci topluluklarımız alanlarıyla alakalı profesyonel konferanslar,sempozyumlar,çalıştaylar,teknik geziler düzenliyorlar. Öyle kulüplerimiz var ki yaptıkları çalışmalarla bölümünüzün yanı sıra farklı bir bölüm okumuş kadar donanım sahibi olma imkanı veriyor. Bir nevi çift anadal yapmış oluyoruz desek yanlış olmaz.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Son olarak aday öğrencilere neler söylemek istersiniz? Onlara tavsiyeleriniz var mı?
/

Anadolu Üniversitesi gerçekten bir ekol. Üniversite sınavına girmeden önce gelip bir gezip görmelerini tavsiye ediyorum. YGS/LYS’den biraz daha yüksek puan almaya çalışmak için Anadolu Üniversitesini istemek güzel bir sebep. Eskişehir’de üniversite okumak ayrıcalıktır,fakat Eskişehir’de Anadolu Üniversitesi okumak daha bir ayrıcalıktır.