hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye'nin 'Eğitim İhracatı Karnesi'...

    Türkiyenin Eğitim İhracatı Karnesi...
    expand

    Dr. Mustafa Aydın: “Bugün ülkemizde eğitim gören 140 bin uluslararası öğrencimiz var. 2023 hedefimiz 350 bin uluslararası öğrenciye ulaşmak.”Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB) Yönetim Kurulu Üyesi ve HİB Eğitim Komitesi Başkanı Dr. Mustafa Aydın ile Uluslararası öğrenci hareketliliği ve Türkiye’nin Hizmet İhracatını konuştuk.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    122 milyar liralık eğitim bütçesi

    OECD ülkelerinin eğitime ayırdığı bütçe, ortalama olarak GSYİH’ nin yüzde 5.2’si seviyesinde iken, Türkiye’ de bu yüzde 5,8 seviyesinde. Nitekim bu yıl ki bütçe programına göre eğitime 122 milyar liralık bir bütçe ayrılması eğitim camiası olarak bizleri sevindiriyor. Yine bu çerçevede ortaya konan destekler ve teşvikler son derece anlamlı. Hükümetin hem yurt içinde hem de yurt dışında bizlerin önünü açan bir yaklaşım içinde olmasının, Türkiye’nin yükseköğretim alanında uluslararası arenada bir marka haline gelmesinde ve sıçrama yapmasında katkısı büyük.
    Arz ve talep eksenli eğitim politikası

    Eğitim sektörü, bilgi ve insan gücünü ihraç eden bir alan haline dönüşmeli. Biz eğitimciler, devlet ve sanayi alanının göstereceği referanslar doğrultusunda, arz ve talebi dikkate alan bir yaklaşımla iş gücüne uygun insan kaynağı yetiştirmek durumundayız. Üniversite-sanayi işbirliklerini daha da geliştirerek kurguyu uygulama odaklı mesleki eğitim üzerine oluşturmamız gerekiyor. Bu konuda hükümetin de ciddi çalışmaları var. Hükümetin iş hayatındaki arz talep dengesini gözeterek ortaya koymaya başladığı mesleki eğitim önceliğini, daha da arttırılmış üniversite- sanayi işbirliğiyle, nitelikli ve verimli bir insan kaynağı için önemli buluyoruz. Keza istihdam açığı olan alanların üçte biri, mesleki eğitim almış insan gücüyle karşılanabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Eğitimde uluslararasılaşmak tek çare

    Bugün yaklaşık 200 milyar doları bulan 5 milyonu aşkın uluslararası öğrenci hareketlilik pazarının, 2020 yılında 7 milyon öğrenci ve 280 milyar dolarlık bir rakamı bulacağını göz önünde bulundurursak; bu pazardan daha fazla pay almanın yollarını bulmamız ve çalışmalarımızı bu doğrultuda gerçekleştirmemiz büyük önem arz ediyor. Eğitim alanında dünya ile rekabet edebilecek bir seviyeye gelmek için eğitim altyapımızı dünyayla entegre etmek ve bu pazardan Türkiye’ nin de pay alabileceği bir planlama yapmak temel önceliğimiz. Hizmet İhracatçılar Birliği- HİB- olarak bu hedefler doğrultusunda yoğun çalışmalar içindeyiz.

    Türkiye’ye 4 milyar dolar yabancı öğrenci katkısı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye’de eğitim ekonomisinin önemi her geçen gün biraz daha anlaşılmaya başlandı. Bugün itibariyle 140 bini aşkın yabancı öğrencinin yükseköğrenim gördüğü Türkiye’ de; her bir öğrencinin yıllık yaklaşık 40 bin dolarlık eğitim ve yaşam gideri olduğu dikkate alındığında bunun ülke ekonomisine olan katkısı 5 milyar dolar seviyesinde. 2023 yılında 350 bin uluslararası öğrenci hedefini yakalayarak, eğitim ekonomisine 10 milyar dolar gelir sağlamak gibi bir hedefle hareket ediyoruz. Bunun için HİB Eğitim Komitesi olarak yurtdışında yaptığımız çalışmalarda öğrencilerin Türkiye’yi tercih etmesi konusunda yoğun tanıtım çalışmaları ve stratejik ortaklıklar planlıyoruz. Bu arada, YÖK tarafından, ülkemizdeki yükseköğretim kurumlarının yurtdışından öğrenci kabul kontenjanları ile ilgili yeni bir karar alındı. Buna göre; Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) kılavuzunda yer alan “programların kontenjanlarının en fazla %50'sine kadar yurtdışından öğrenci kabul etme sınırlaması” ortadan kaldırıldı. Bu yeni düzenleme Devlet–Vakıf bütün üniversiteler için geçerli olacak. Alınan bu kararı çok olumlu buluyorum.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    AR-Ge ve Yeni İş birlikleri

    Gittiğimiz ülkelerdeki üniversitelerle bilgi alışverişinde bulunarak eğitim, ar-ge, teknoloji transferi, öğrenci-akademisyen değişim programı gibi farklı çerçevelerde işbirliği anlaşmalarına imza atıyoruz. Bütün bu işbirliklerin eğitim sektörümüzün çıtasını yükselteceğine ve hedeflerimize bizi yakınlaştıracağına inanıyoruz. Bizim 2023 Türkiye’ si için ortaya koyduğumuz projeksiyon, daha fazla teknoloji, daha fazla ar-ge, daha fazla inovasyon, daha fazla eğitim, daha fazla tanıtım ve daha fazla entegrasyon üzerine kurulu. Türkiye’nin bölgesel bir eğitim üssü haline dönüştüğü, nitelikli bilgi ve nitelikli insan gücü ihraç ettiği bir ülke olma hedefi için var gücümüzle çalışıyoruz. Bütün enerjimizi de bütün yatırımlarımızı da bu hedefler doğrultusunda gerçekleştiriyoruz.

    HİB YK Üyesi ve Eğitim Komitesi Başkanı Dr. Mustafa Aydın